Kremlinul a declarat miercuri că sistemul Patriot de apărare aeriană cu rachete pe care Statele Unite s-ar pregăti să îl trimită Kievului ar reprezenta o „țintă legitimă” pentru loviturile sale împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Sisteme antiaeriene Patriot in SlovaciaFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Comentariile au fost făcute în timpul conferinței sale zilnice de presă de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce agenția de presă Reuters a scris în urmă cu o zi, citând 3 surse familiare cu subiectul, că Washington-ul finalizează planurile de a trimite acest sistem de apărare aeriană Ucrainei și că o decizie oficială ar putea fi făcută încă de săptămâna aceasta.

Peskov a declarat miercuri că sisteme Patriot ar reprezenta „cu siguranță” o țintă pentru Rusia, dar că nu dorește să comenteze asupra unor informații apărute în presă care nu au fost confirmate oficial.

Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană de fabricație americană, fiind eficace împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și rachetelor balistice.

Sistemele includ de regulă lansatoare și radar, alături de alte vehicule de sprijin.

Pentagonul afirmă că atacurile cu rachete lansate recent de Rusia împotriva Ucrainei au cel puțin în parte obiectivul de a epuiza apărarea aeriană a țării pentru ca forțele rusești să poată domina cerul de deasupra sa.

Noua tactică folosită de forțele rusești

Generalul Vadim Sibițki, șeful adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, a vorbit și el recent despre acest lucru, afirmând într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The New York Times că:

„[Forțele rusești] întâi lansează rachete Kh-55, noi reacționăm la ele. Este o țintă falsă”.

El a explicat că după ce apărarea aeriană a Ucrainei este activată pentru a doborî aceste ținte, bombardierele rusești lansează apoi rachete mai moderne cu focoase explozive puternice.

Valurile de atacuri lansate în ultimele două luni de forțele Rusiei împotriva unor ținte civile din Ucraina au motiv partenerii occidentali ai Kievului să furnizeze țării conduse de Volodimir Zelenski mai multe sisteme de apărare aeriană.

Pentru SUA asta a însemnat deocamdată sistemul NASAMS despre care Pentagonul afirmă că a interceptat fără eroare rachetele rusești intrate în zona sa de apărare.

Statele Unite au furnizat Ucrainei asistență militară în valoare de 19,3 miliarde de dolari de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 294-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.