Deputatul rus Oleg Nilov, care este și vicepreședinte al partidului „Rusia Justă”, a glumit la un eveniment caritabil din Rusia, spunând că un băiat din Kiev „visează la rachete”, relatează The Guardian.

Deputatul rus Oleg NilovFoto: Captura video

În videoclip, Nilov se află în fața unui pom de Crăciun la un eveniment caritabil, alege bilețelul unui copil din pom și spune: „Vova, un băiat din Kiev visează la rachete. Vova, vei primi rachete - doar așteaptă”.

El adaugă: „aceasta este o glumă, desigur”.

Ironia deputatului rus vine în contextul în care Volodimir Zelenski a cerut constant arme grele și sisteme moderne antirachetă.

Valurile de atacuri lansate în ultimele două luni de forțele Rusiei împotriva unor ținte civile din Ucraina sunt un motiv pentru partenerii occidentali ai Kievului să furnizeze țării conduse de Volodimir Zelenski mai multe sisteme de apărare aeriană.

Pentru SUA asta a însemnat deocamdată sistemul NASAMS despre care Pentagonul afirmă că a interceptat fără eroare rachetele rusești intrate în zona sa de apărare.

Totodată, Statele Unite ale Americii finalizează planurile de a trimite sistemul sofisticat de apărare aeriană Patriot în Ucraina, au declarat oficiali americani, în timp ce aliații au promis puțin peste un miliard de euro pentru a-i ajuta pe ucraineni să supraviețuiască iernii geroase.

Videoclipul cu filmarea apare în aceeași zi în care autoritățile ucrainene au spus că au descoperit o cameră pe care rușii o foloseau pentru a reține și tortura copiii în timpul ocupației Hersonului.

Potrivit mărturiilor localnicilor și altor victime ale torturii din unitate știau că minorii ucraineni au fost ținuți acolo de serviciile de securitate ruse, care au numit camera „celula copiilor”.

Dmitro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, spune că minorii au primit puțină apă și aproape deloc mâncare.

Potrivit mărturiilor localnicilor, copiii au fost supuși abuzului psihologic din partea răpitorilor ruși, care le-au spus acestora că părinții lor i-au abandonat și că nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

Un băiat de 14 ani a fost arestat și mai târziu torturat doar pentru că a fotografiat echipamentul rusesc spart, a spus Lubinets.