Statele Unite intenționează să impună sancțiuni lui Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogați bărbați din Rusia, dar nu va sancționa și Nornickel, compania la care este acționar majoritar, a informat Wall Street Journal, citând oficiali americani, potrivit Reuters.

Vladimir Putin si Vladimir PotaninFoto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Acțiunea, care ar putea avea loc joi, este de așteptat să includă sancțiuni împotriva lui Potanin, dar și a soției sale Ekaterina Potanina și a unui iaht pe care îl deține, a informat miercuri WSJ.

În timp ce Washingtonul caută modalități de a reduce la maxim modalitățile Rusiei de a finanța războiul, SUA vor să sancționeze și Interros, conglomerat rus controlar de oligarhul Potanin, și Rosbank, pe care Interros a cumpărat-o de la Société Générale SA la începutul acestui an.

Potanin este acționar majoritar al MMC Norilsk Nickel PJSC GMKN.MM sau Nornickel, care nu va fi sancționat, potrivit WSJ.

Nornickel este cel mai mare producător de paladiu și nichel rafinat din lume.

Guvernul Regatului Unit a anunțat în iunie sancțiuni care lovesc oamenii apropiați ai lui Putin, printre care și Potanin, al doilea cel mai bogat om al Rusiei.

„Potanin continuă să adune bogății în timp ce sprijină regimul lui Putin, achiziționând Rosbank și acțiuni la Tinkoff Bank în perioada de după invazia Rusiei în Ucraina”, spunea atunci guvernul britanic.

Deputatul Yuri Șvitkin, președintele adjunct al Comisiei de Apărare din Duma de Stat, spunea în septembrie că Roman Abramovici, Oleg Deripaska, Vladimir Potanin și toți ceilalți ar trebui să facă mai multe pentru armata rusă din Ucraina.

„De exemplu, structurilor oligarhice ar trebui să li se încredințeze, lui Abramovici trupele aeropurtate, lui Deripaska unitățile de infanterie motorizată, lui Potanin diviziile de tancuri”, susținea președintele adjunct al Comisiei de Apărare din Duma de Stat.