De-a lungul a 20 de ani, pensionarul rus Vladimir Ovchinnikov a devenit foarte popular datorită picturilor sale murale din micul oraș Borovsk, situat la 115 km sud-vest de Moscova, multe dintre acestea reprezentând situația dificilă a victimelor represiunilor din epoca stalinistă, scrie Reuters.

Pensionarul rus Vladimir Ovchinnikov a făcut mai multe picturi murale în micuțul oraș BorovskFoto: AFP / AFP / Profimedia

Dar la 25 martie, la o lună după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, Ovchinnikov a creat o nouă lucrare, una care l-a pus în mare pericol juridic.

El a pictat o fată, în albastru și galben, culorile steagului ucrainean, cu bombe care cad pe ea de sus. Sub fetiță, cu litere de tipar, a scris „STOP".

Pictura murală a intrat în conflict cu noile legi adoptate de guvernul rus, care incriminează efectiv opoziția față de campania militară din Ucraina.

„Poliția a spus că această lucrare a discreditat armata noastră", a declarat Ovchinnikov, în vârstă de 84 de ani, pentru Reuters.

Pictura murală a fost acoperită, iar Ovchinnikov a fost obligat să plătească o amendă de 35.000 de ruble, echivalentul a 554 de dolari, pentru noua infracțiune de „discreditare a armatei ruse", care prevede o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Artistul Vladimir Ovchinnikov, în vârstă de 84 de ani, în fața uneia dintre lucrările sale din Borovsk (Sursă foto: AFP / AFP / Profimedia)

Poliția a acoperit și lucrarea „Nebunie”

Ca răspuns, el a pictat o nouă lucrare, scriind cuvântul „bezumiye", care se înseamnă „nebunie" în limba rusă, ortografiat cu litera latină Z, care a devenit un simbol al ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina. Poliția a vopsit imediat pictura murală.

Lucrările pensionarului au declanșat un joc de-a șoarecele și pisica între Ovchinnikov și poliția din Borovsk, un oraș de 12.000 de locuitori.

În locul picturii murale, a desenat cuvintele "pozor" (rușine), "fiasco" și "basta" (suficient), fiecare cu un Z latin. Toate au fost acoperite de poliție.

Perioada de represiune din timpul URSS

Pentru Ovchinnikov, opoziția față de conflictul din Ucraina este susținută de experiențele familiei sale legate de represiune din perioada sovietică.

Bunicul său a fost împușcat de bolșevicii lui Lenin în 1919, iar tatăl său a fost arestat în timpul epurărilor lui Stalin din 1937.

Artistul rus a atras atenția asupra istoriei represiunii politice din Rusia ca motiv în arta sa. În 2017, el a convins autoritățile locale să ridice un monument în cinstea victimelor acesteia - o piatră luată de pe insulele Solovetsky din nordul îndepărtat al Rusiei, locul primului lagăr de prizonieri din Gulag, reţeaua uriaşă de lagăre staliniste.

„Acest subiect al represiunii politice și caracterul închis al acestui subiect, ștergerea memoriei istorice, este unul și același lucru cu ceea ce se întâmplă cu Ucraina", a declarat Ovchinnikov.

Urmărește ultimele evoluții din ziua 294 a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO