De la începutul invaziei, Rusia importă suprinzător de multe mașini de spălat rufe, frigidere și chiar pompe de sân electrice din țări aliate, precum Kazahstan și Armenia, stârnind îngrijorarea că chipurile din electrocasnice alimentează mașina de război a președintelui rus Vladimir Putin, relatează Bloomberg.

FrigiderFoto: © Photopal604 | Dreamstime.com

În timp ce Rusia a început să cumpere mai multe electrocasnice din Armenia și Kazahstan, cele două țări au înregistrat creșteri bruște și surprinzătoare ale importurilorde mașini de spălat rufe, frigidere și chiar pompe de sân electrice din UE.

Potrivit datelor Eurostat consultate de Bloomberg, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului decât în ultimii doi ani la un loc.

Kazahstanul a importat frigidere europene în valoare de 21,4 milioane de dolari până în august, mai mult decât triplu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Export masiv către Rusia

În același timp, datele guvernului kazah arată o creștere a exporturilor de frigidere, mașini de spălat și al pompelor de sân electrice în Rusia.

O parte din comerțul prin intermediul statelor eurasiatice către Rusia poate fi reprezentat de afaceri oportuniste care să compenseze deficitul importurilor din alte părți sau de companii rusești care să dezmembreze aparatele și să utilizeze componentele și semiconductorii în producția civilă.

Dar oficialii europeni familiarizați cu cifrele spun că sunt îngrijorați că cel puțin o parte din bunuri și componentele acestora ar putea fi folosite în scop militar și urmăresc îndeaproape creșterea exporturilor către țările vecine cu Rusia.

Componentele electrocasnicelor, folosite în echipament militar

Oficialii din Europa au declarat deja că au văzut piese de la frigidere și mașini de spălat folosite în echipamente militare rusești, cum ar fi tancurile.

Persoane familiarizate cu subiectul au declarat că este foarte posibil ca și componente și microcipuri din alte electrocasnice să fie folosite în scopuri militare.

Datele comerciale arată, de exemplu, că exporturile UE de pompe de sân electrice către Armenia aproape că s-au triplat în prima jumătate a anului 2022 față de anul precedent, în ciuda unei scăderi de 4,3% a ratei natalității din Armenia.

Rușii fură mașini de spălat din Ucraina

De asemenea, cererea de pompe de sân din Kazahstan proveninte din UE a urcat cu 633% în prima jumătate a anului 2022, chiar dacă rata națională a natalității a scăzut cu 8,4% în aceeași perioadă.

Nu este clar ce componente pot fi recuperate din aparatele electrocasnice, deși, în general, toate conțin microcipuri.

Trupele rusești au furat constanta aparate electrocasnice, cum ar fi mașini de spălat, în timpul invaziei din Ucraina, dar nu este clar dacă au făcut-o pentru uzul statului sau pentru uz personal.

Surs foto articol ©Photopal604|Dreamstime.com