Un consilier al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că cei doi voluntari care au deschis focul asupra camarazilor într-o bază militară din Belgorod au comis atacul în urma unei discuții despre religie, potrivit The Guardian.

Trupe rusești la antrenamentFoto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Cel puțin 11 persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în schimbul de focuri de armă de sâmbătă, la un poligon din regiunea Belgorod, în sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Cei doi atacatori au fost împușcați mortal.

Oleksii Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a declarat că atacatorii erau din Tadjikistan, un aliat al Rusiei, și au deschis focul asupra camarazilor după o ceartă pe tema religiei.

Tadjikistanul este predominant musulman, în timp ce aproximativ jumătate dintre ruși sunt creștini.

Autoritățile ruse au precizat că atacatorii proveneau dintr-o națiune din Comunitatea Statelor Independente, care grupează nouă foste republici sovietice, inclusiv Tadjikistanul.

Reuters nu a putut confirma imediat declarațiile lui Arestovici.

Site-ul de știri independent rusesc Sota Vision scrie că atacul a avut loc în micul oraș Soloti, aproape de granița cu Ucraina și la aproximativ 105 km sud-est de Belgorod.

Agenția de stat rusă RIA Novosti a transmis o declarație a ministerului rus al apărării în care se preciza că la baza militară a fost „un atac terorist”.

”În timpul unei sesiuni de antrenament cu arme de foc cu persoane care și-au exprimat în mod voluntar dorința de a participa la operațiunea militară specială (împotriva Ucrainei), teroriștii au deschis focul cu arme de calibru mic asupra personalului unității”, a precizat ministerul rus al apărării.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce președintele Tadjikistanului, un aliat strategic al Rusiei, l-a certat pe Vladimir Putin, cerându-i să respecte și națiunile mici, și la o săptămână după ce o explozie a avariat podul lui Putin din Crimeea care face legătura cu Rusia.