Aproximativ 700 de persoane care au fost mobilizate ”din greșeală" au fost trimise acasă de la un centru de pregătire din localitatea Elani aflată în regiunea Sverdlovsk din zona Munților Urali , a anunțat Maxim Ivanov, membru al Dumei de Stat, potrivit Meduza.

Recruti rușiFoto: AP / AP / Profimedia

Ivanov a declarat că aproximativ 300 de persoane au fost mobilizate "ilegal" și că alte 400 au fost diagnosticate cu boli care nu le permiteau să își satisfacă serviciul militar.

Ivanov a declarat că incidentul a fost rezultatul unei activități deficitare a birourilor de înregistrare și înrolare militară. Din această cauză, "militarii din Elani sunt distrași de la munca lor și pierd timpul cu verificări suplimentare ale celor mobilizați.”

Printre cei care au fost trimiși acasă se numără persoane cu valve cardiace artificiale, tulburări de spectru autist, SIDA, precum și studenți cu normă întreagă, a precizat pentru Kommersant-Ural.

De la începutul mobilizării, mass-media din întreaga Rusie au relatat în mod constant despre mai multe persoane care au fost chemate sub arme, deși nu se încadrau.

Autoritățile ruse atribuie această recrutare unei slabe activități pe teren.

Patru persoane au murit la centrul de pregătire din Elani

Președintele Vladimir Putin a cerut public la începutul lunii octombrie să se "corecteze toate greșelile" și "să fie trimiși acasă cei care au fost recrutați fără motiv".

De atunci, informațiile privind recrutarea abuzivă au continuat.

Patru oameni recent mobilizați au murit la centrul de pregătire din Elani. Autoritățile au declarat că unul dintre ei a murit în urma unei crize, al doilea s-a sinucis, iar al treilea "a murit de ciroză hepatică" după ce a fost trimis acasă.

Cel de-al patrulea recrut a murit din cauza unor probleme cardiace.