În ciuda ajutorului militar extins acordat Ucrainei de către Occident există o îngrijorare crescândă cu privire la cât de repede forțele armate ucrainene și-ar putea epuiza stocurile pe măsură ce luptele grele se intensifică în Donbas, spune CNN.

Volodimir Zelenski, inspectând lansatoarele de rachete trimise de occidentFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Având în vedere aceste presiuni, oficialii americani trebuie să fie mai clari în definirea obiectivelor lor și să precizeze dacă America se angajează să facă tot ceea ce este necesar pentru a ajuta Ucraina să câștige, a declarat duminică generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fostul comandant general al armatei americane în Europa, într-un interviu de la CBS.

Deși ultima rundă de ajutor din partea SUA a fost "substanțială", el a spus că nu a fost suficientă.

"Ucrainenii au nevoie cu disperare de rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie, drone care … vor juca un rol critic în această fază a războiului sau următoare, dacă și când va începe", a spus Hodges care cere administrației americane să grăbească acest ajutor deoarece „această fereastră de oportunitate pe care o avem în următoarele două săptămâni pentru a perturba cu adevărat acțiunile Rusiei va trece".

Marea întrebare: unde se află "linia roșie" a lui Putin?

Una dintre cele mai mari provocări pentru administrația Biden și aliații săi până acum a fost să determine unde se află "linia roșie" a lui Putin și cât de mult pot continua să ajute Ucraina fără a-l provoca pe președintele rus să extindă războiul, punând trupele NATO în potențial pericol.

În timp ce SUA se pregăteau să trimită pachetul de ajutor de 800 de milioane de dolari săptămâna trecută, Rusia a avertizat într-o notă diplomatică adresată Departamentului de Stat că vor exista "consecințe imprevizibile" dacă SUA și aliații vor continua să trimită armamentul greu pe care Ucraina l-a solicitat.

Experții militari au interpretat demersul ca fiind un semn că Rusia ar putea lua în considerare posibilitatea de a viza nu doar armele în sine, pe măsură ce ajung pe teritoriul ucrainean, ci și convoaiele de aprovizionare ale NATO care transportă armele la granițele Ucrainei.

În timp ce liderii mondiali încearcă să deslușească ce gândește Putin - și cât de departe ar putea merge în încercarea de a pedepsi națiunile care ajută Ucraina - cancelarul austriac Karl Nehammer, care s-a întâlnit față în față cu Putin săptămâna trecută, a declarat că este clar că Putin crede că va câștiga războiul și că operează "în propria sa logică de război".

"El crede că războiul este necesar pentru garanții de securitate pentru Federația Rusă și nu are încredere în comunitatea internațională. El dă vina pe ucraineni pentru genocidul din regiunea Donbas", a declarat Nehammer în cadrul emisiunii "Meet the Press" de duminică de la NBC, referindu-se la propaganda fictivă pe care Putin a scornit-o pentru a-și justifica actele de agresiune împotriva Ucrainei.

"El este acum în lumea lui, dar cred că știe ce se întâmplă acum în Ucraina", spune cancelarul austriac.

Vladimir putin și Karl Nehammer (Foto AFP/ Profimedia)

Având în vedere provocările imense de a se confrunta cu un lider cu o asemenea mentalitate deformată și rigidă, Zelenski încearcă să convingă liderii mondiali să se implice mai mult în următoarea fază, avertizându-i că ar trebui să fie îngrijorați de posibilele consecințe ale următorilor pași ai lui Putin - inclusiv de faptul că ar putea folosi o armă nucleară tactică, deoarece a arătat atât de puțină considerație pentru viețile umane în timpul invaziei sale în Ucraina.

SUA pot ajuta la salvarea Ucrainei fără a-și trimite propriile trupe

Până acum, eforturile Occidentului împotriva Rusiei s-au dovedit izbitor de eficiente.

Pe partea militară, tehnica militară și ajutoare furnizate de SUA și Europa au jucat un rol vital în stoparea avansului Rusiei. Sistemul de rachete antitanc Javelin, de exemplu, le-a oferit ucrainenilor o șansă de luptă împotriva tancurilor rusești, devenind un simbol popular în acest proces.

Ajutorul occidental și rezistența ucraineană

Ucraina nu trebuie să câștige definitiv; trebuie doar să reziste suficient de mult pentru ca Rusia să fie convinsă să-și schimbe planurile. Atunci, pentru a-i ajuta pe ucraineni în continuare, Statele Unite și aliații săi pot pur și simplu să construiască pe ceea ce fac deja.

În același timp, totuși, SUA trebuie să fie precaute cu privire la modul în care aceste acțiuni apar la Moscova. Provocați prea mult, rușii pot interpreta greșit semnalele, iar Putin să atace ținte NATO. Acest lucru ar putea escalada în mod plauzibil la un război nuclear pe care nimeni nu-l câștigă, inclusiv Ucraina.

surse CNN, CBS, HotNews.ro