Cât de mult poate ajuta Occidentul și NATO Ucraina fără a declanșa un război cu Rusia, aceasta este întrebarea care preocupă pe toată lumea, iar variantele luate în calcul sunt multiple.

Volodimir Zelenski, inspectând lansatoarele de rachete trimise de occidentFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Strategia de bază a Occidentului a fost aceea de a face războiul mai dureros pentru Putin: aprovizionarea ucrainenilor cu arme, impunând în același timp sancțiuni paralizante asupra economiei ruse.

Aceste măsuri sunt concepute pentru a modifica analiza cost-beneficiu a lui Putin, făcând războiul suficient de costisitor încât să caute un fel de ieșire. În linii mari, spun experții, este o strategie solidă - una care poate fi încă înăsprită, deși în anumite limite.

„Occidentul trebuie să meargă cu viteză maximă în direcția actuală”, spune Yoshiko Herrera, un politolog care studiază Rusia la Universitatea din Wisconsin Madison, pentru Vox. „În acest punct nu este momentul să cedezi presiunea”, subliniază el.

Ajutorul militar și sancțiunile sunt instrumente puternice, dar niciunul dintre ele nu-l va determina pe Putin să renunțe la proiectele sale privind Ucraina. În schimb, Occidentul trebuie să dezvolte o strategie mai clară pentru a se asigura că eforturile sale au efectul politic dorit la Moscova.

Baletul diplomatici va fi foarte greu. Înseamnă să pedepsești Rusia în timp ce vorbești direct cu ea, atât pentru a te asigura împotriva escaladării accidentale, cât și pentru a comunica clar scopul sancțiunilor occidentale. SUA și aliații săi trebuie să încerce să atingă acest echilibru. Alternativele sunt prea îngrozitoare pentru a ne gândi la ele.

SUA pot ajuta la salvarea Ucrainei fără a-și trimite propriile trupe

Până acum, eforturile Occidentului împotriva Rusiei s-au dovedit izbitor de eficiente.

Pe partea militară, tehnica militară și ajutoare furnizate de SUA și Europa au jucat un rol vital în stoparea avansului Rusiei. Sistemul de rachete antitanc Javelin, de exemplu, le-a oferit ucrainenilor o șansă de luptă împotriva tancurilor rusești, devenind un simbol popular în acest proces.

O figură numită Sfânta Javelina – o femeie înfățișată în stilul unei icoane ortodoxe care poartă un lansator de rachete – a devenit o imagine a rezistenței în rândul ucrainenilor.

Sancțiunile s-au dovedit la fel de devastatoare și în domeniul economic. Pedepsele financiare internaționale au fost extrem de ample, variind de la eliminarea băncilor cheie rusești din sistemul de tranzacționare SWIFT până la restricții în a face afaceri cu anumiți membri ai elitei ruse (oligarhi).

Înghețarea activelor băncii centrale a Rusiei s-a dovedit a fi un instrument deosebit de puternic, distrugând capacitatea Rusiei de a face față colapsului valorii rublei.

De ce sancțiunile nu-l vor opri pe Putin

Cu toate acestea, instrumentele Occidentului, oricât de puternice sunt, este puțin probabil să schimbe cursul războiului. Nicio cantitate de rachete nu poate compensa toate avantajele militare pe care le posedă Rusia.

În schimb, aceste eforturi sunt menite să crească costurile pentru Rusia - pentru a face invazia atât de dureroasă încât Moscova va începe să se gândească să o abandoneze. Deja, avansul militar al Rusiei a fost mult mai lent și mai dificil decât se aștepta Kremlinul, ba chiar Ucraina a trecut la o ușoară contraofensivă.

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mor mai mulți soldați ruși și cu atât economia rusă devine mai slabă - și ar putea întări sentimentul anti-război în rândul elitei și populației ruse.

Ce poate face Occidentul

Ucraina nu trebuie să câștige definitiv; trebuie doar să reziste suficient de mult pentru ca Rusia să fie convinsă să-și schimbe planurile. Atunci, pentru a-i ajuta pe ucraineni în continuare, Statele Unite și aliații săi pot pur și simplu să construiască pe ceea ce fac deja.

În același timp, totuși, SUA trebuie să fie precaute cu privire la modul în care aceste acțiuni apar la Moscova. Provocați prea mult, rușii pot interpreta greșit semnalele, iar Putin să atace ținte NATO. Acest lucru ar putea escalada în mod plauzibil la un război nuclear pe care nimeni nu-l câștigă, inclusiv Ucraina.

Cinci căi ce ar putea duce la un război între SUA și Rusia

Deși administrația Biden dorește să evite un conflict direct cu Rusia, evenimentele pot duce totuși la o ciocnire.

O Rusie disperată să iasă din impasul militar și-ar putea asuma riscuri care să forțeze o reacție militară a NATO, scrie Forbesc care prezintă 5 căi prin care conflictul ar putea izbucni.

Implementarea unei zone de excludere aeriană

Așa cum mulți au subliniat, totuși, o zonă de excludere aeriană ar implica imediat Statele Unite și NATO într-un război cu Rusia. Implementarea ar necesita patrule aeriene deasupra Ucrainei și doborârea oricărei aeronave rusești care ar încălca ordinul de excludere aeriană.

Forțele SUA/NATO ar trebui, de asemenea, să distrugă apărarea antiaeriană de la sol a Rusiei, deoarece acestea ar contracara survolurile.

Oricum, o zonă de excludere aeriană nu ar reduce substanțial suferința poporului ucrainean, deoarece majoritatea exploziilor văzute în filmări provin de la artilerie și de la rachete. Pentru a le opri, SUA și NATO ar trebui să atace pe scară largă forțele terestre ruse. Asta ar însemna un război la scară largă.

Atacurile rusești împotriva bazelor SUA/NATO care furnizează arme Ucrainei.

Rusia a amenințat acest flux, argumentând că este un act de război. Când s-au confruntat cu o situație similară, Statele Unite au fost dispuse să lovească bazele talibane din Pakistan care aprovizionau insurgenții din Afganistan.

În mod similar, au fost dispuse să lovească baze din Laos și Cambodgia care furnizau forțe insurgente în Vietnamul de Sud. Rusia poate decide să facă același lucru fie în mod deschis, probabil cu rachete, fie sub acoperire.

Deoarece aceste baze de aprovizionare se află pe teritoriul NATO, un atac asupra lor ar constitui un atac asupra NATO și ar declanșa articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.

Ripostă SUA/NATO pentru atacuri chimice, biologice sau nucleare ale Rusiei asupra Ucrainei.

Rusia a răspândit dezinformarea cu privire la sprijinul SUA pentru laboratoarele din Ucraina.

Este un scenariu totuși mai puțin probabil. Statele Unite nu au văzut până acum vreo indicație concretă privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina, însă monitorizează îndeaproape informațiile în această direcție, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit Reuters.

Sprijinul SUA/NATO pentru o insurgență în Ucraina.

Dacă Ucraina ar fi depășită de situație, multe voci au spus că lupta ar putea continua ca o insurgență. Acest curs de acțiune este atractiv, având în vedere dorința intensă a poporului ucrainean de a-și apăra patria. Cu toate acestea, insurgența are nevoie de sprijin extern pentru a reuși.

Oferirea de sprijin direct din partea țărilor NATO le-ar expune la o contracarare din partea Rusiei, potențial implicând lovituri asupra bazelor. Aceste lovituri rusești ar duce la un răspuns conform articolului 5. Atacurile reciproce s-ar putea transforma într-un conflict general.

Rusia intră în spațiul NATO. Polonia și România, printre ținte

Acesta este scenariul pe care majoritatea oamenilor îl imaginează, dar care este cel mai puțin probabil.

Convoiul Cavaleriei de blindate americane in drum spre Cincu Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Nu este imposibil ca Rusia, după ce va fi cucerit toată Ucraina, să avanseze spre Polonia sau România. Unii își imaginează că Rusia ar putea folosi ocazia pentru a lovi statele baltice.

Toate aceste state sunt membre ale NATO, așa că o intruziune rusească ar declanșa articolul 5. Membrii est-europeni ai NATO sunt îngroziți de Rusia din motive istorice de înțeles și au cerut întăriri militare, pe care le-au primit.

Păstrați liniile de comunicare deschise pentru evitarea unei catastrofe

Un accident. Acest scenariu este considerat cel mai amenințător, deoarece probabilitatea este relativ mare. Incidentele care implică forțele armate ruse, pe de o parte, și soldații NATO, pe de altă parte, au crescut în ultimele săptămâni: cu cât nervozitatea este mai mare, cu atât riscul de neînțelegeri este mai mare, potrivit WAZ.

Pentru a evita scenariul de coșmar, SUA și aliații săi ar trebui să facă ceva care poate suna contraintuitiv: vorbește cu Rusia chiar dacă ajuți Ucraina să lupte.

Samuel Charap, expert în Rusia la RAND Corporation, pledează pentru consolidarea dialogului atât la nivel politic, cât și la nivel militar.

Politicienii occidentali ar trebui să informeze direct liderii ruși că nu au planuri militare agresive și că sancțiunile sunt un răspuns la război și nu la regim. Dialogul militar-militar poate face mișcările trupelor NATO mai transparente, reducând riscul ca cineva să încerce să tragă primul.

„Șefii militari din SUA și NATO ar trebui să mențină canalele de comunicare pe care le au cu omologii lor ruși”, scrie Charap în Financial Times. „Aceste conexiuni sunt esențiale pentru a evita calculele greșite.”

Aceasta nu este o idee nouă. Dialogul dintre rivali care se luptă între ei prin forțe intermediare este o caracteristică comună a conflictului internațional; SUA și Uniunea Sovietică l-au reușit de mai multe ori în timpul Războiului Rece.

„Deși există întotdeauna un risc de escaladare neintenționată, exemple istorice precum Vietnam, Afganistan (anii 1980), Afganistan din nou (post-2001) și Siria arată că războaiele pot fi purtate „în limite””, spune Jason Lyall, profesor la Dartmouth College.

Dacă acest dialog are loc în culise, atunci continuarea strategiei actuale – chiar și escaladarea acesteia – este o modalitate fezabilă de a ajuta Ucraina fără a ridica în mod semnificativ spectrul unui război între SUA și Rusia.

Surse: Vox; Financial Times; Forbes; WAZ

---