Ion Ţiriac are de ce fi suparat. Guvernul i-a luat jucaria si l-a lasat cu ochii-n soare. Domeniul de vanatoare de la Almasu Mare, pe care vana Ceausescu, va fi scos la licitatie. De data aceasta, pe bune.

Sorin Sotoc

Celebrul om de afaceri Ion Ţiriac si-a aprins singur paie-n cap. Partida de vanatoare organizata la finele lunii ianuarie in Bihor, care a socat opinia publica din intreaga Romanie, provocand chiar si reactii internationale de protest, a fost picatura care a umplut paharul rabdarii Guvernului.

Decisi sa nu mai inchida ochii la cotcaria in urma caruia Ţiriac a luat pe bani de nimica unul dintre cele mai frumoase fonduri de vanatoare din Romania, guvernantii vor acum sa puna piciorul in prag. Asa ca Ţiriac a ramas fara jucarie.

Fondul de vanatoare de la Almasu Mare - Bihor, privatizat pe ochi frumosi, va reveni in proprietatea statului si va face obiectul unei licitatii publice la care poate sa participe si fostul tenisman. Daca va pierde, Ţiriac poa’ sa-si ia mistretii si sa plece.

Manareala

Ion Ţiriac a preluat domeniul de la Almasu Mare printr-un ordin al fostului ministru al agriculturii, Ilie Sarbu. Transferul fondului de vanatoare s-a facut in doua etape: evaluarea si preluarea vanatului si apoi preluarea conacului Fagu Balc.

Numele lui Ţiriac a facut atunci ca nici unul dintre angrenajele functionaresti sa nu scartaie.

Totul a inceput in 2001, cand Regia Nationala a Padurilor a renuntat la fondul de vanatoare motivand ca se afla in imposibilitatea de a-l mai gestiona. Negocierile s-au facut in mare secret.

Apoi a urmat atribuirea sa prin ordinul semnat de Sarbu, in urma unei pseudo-licitatii, la care singurul ofertant ar fi fost Asociatia pentru Vanatoare si Pescuit Sportiv "Zimbrul" din Bucuresti, patronata de Robert Raduta dar in spatele careia stau banii lui Ţiriac.

Administratorul fondului, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Salaj, i-a concesionat lui Raduta dreptul de gestionare a fondului de vanatoare din Almasu Mare, in suprafata de 13.500 de hectare, in data de 21 ianuarie 2002, la pretul de 11,9 milioane de lei/an. Mai putin de-un un milion de lei pe luna...

In data de 19 februarie 2002, s-a finalizat tranzactia cu Directia Silvica Bihor, printr-un contract de concesionare a anexelor, cantonului silvic, vilei „Fagu Balc” si a terenului aferent acestora. Chiria fixata de bihoreni a fost ridicola suma de 1 euro/metrul patrat/luna.

Ambele acte l-au ii confera lui Ţiriac dreptul de a dispune de domeniul din Almasu Mare pentru o perioada de 49 de ani. Asociatia “Zimbrul” se angaja la investitii de circa doua milioane de euro, suma stabilita initial urmand a fi reactualizata in functie de rata inflatiei.

Macelul

Desi la vremea respectiva presa bihoreana a desconspirat afacerea, pana acum nimeni nu a avut curajul sa comenteze nimic. Scandalul a izbucnit dupa vanatoarea din 22 si 23 ianuarie, cand 185 de mistreti au fost carne de tun pentru o suita de „capete incoronate”.

O trupa de 27 de vanatori straini si sase romani, toti unul si unul. Nume sonore in lumea afacerilor, oameni politici cu inalte influente, toti prieteni ai lui Ion Ţiriac.

Printre ei, si Adrian Nastase, presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) din Romania care, doar el, a decimat nu mai putin de 23 de mistreti. Mai mult decat impusca Ceausescu la o partida norocoasa.

In urma scandalului izbucnit si care a facut valva si dincolo de granite, Ţiriac a intrat in vizorul autoritatilor.

In timp ce magnatului pare sa i se taie macaroana, fiindu-i desconspirata mascarada afacererii de la Almasu Mare, Nastase, in schimb, isi pastreaza pozitia de al mai mare vanator al tarii. Macelul cinegetic la care a fost co-autor in Bihor nu pare sa-i pericliteze pozitia din fruntea AGVPS.

Flutur acuza

„Contractul prin care asociatia “Zimbrul” a preluat fondul de vinatoare de la Balc va fi reziliat”, spune ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur care a anuntat martea trecuta ca fondul de vanatoare de la Almasu Mare va fi scos la licitatie. De data aceasta, anunta ministrul, dupa litera legii.

“Am aprobat rezilierea contractului si se va organiza o licitatie la care poate sa participe si actualul detinator. Despre acest lucru a fost informata si partea adversa”, a declarat public oficialul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Flutur a mai spus ca la licitatie se vor lua in calcul si investitiile realizate pana acum de Ion Ţiriac, evaluate in prezent la aproximativ 1,4 milioane de euro.

Daca in declaratiile sale initiale ministrul a catalogat afacerea drept „o gaselnita a fostei conduceri a ministerului, care pune mari semne de intrebare in privinta corectitudinii”, Flutur a revenit apoi transant, acuzandu-l direct pe predecesorul sau in functie.

„Incredintarea fondului de vanatoare Balc a fost ilegala, ca dealtfel si concesionarea altor 69 de fonduri de vanatoare din tara. Ii vom chema in instanta pe fostul ministru Ilie Sarbu, pe fostul sef al Regiei Nationale a Padurilor, precum si fosta conducere a ministerului", sustine Flutur.

Ion Ţiriac sustine insa ca prin atribuirea domeniului de la Almasu Mare nu s-a incalcat legea.

Potrivit unui comunicat de presa al asociatiei „Zimbrul”, in privinta incetarii gestionarii fondului de vanatoare nu poate fi vorba despre o reziliere a contractului, deoarece aceasta ar insemna o sanctiune a neexecu-tarii culpabile a contractului de catre una dintre parti.

In acest caz, intre parti ar trebui sa intervina un proces iar decizia sa fie luata de instanta de judecata. Contractul ar mai putea inceta in cazul in care ambele parti ar hotari asta de comun acord.

Indiferent de speculatiile juridice, adevarul a iesit la iveala. Atribuirea acestui fond de vanatoare s-a facut in afara Legii vanatorii - Legea 103/1996, care specirfica foarte clar ca trebuia organizata o „licitatie publica deschisa”. Ca atare, Almasu Mare va fi scos la mezat.

La inaintare

Mana dreapta a lui Ţiriac in afacerea Fagu Balc a fost Robert Raduta (foto), presedintele Asociatiei de vanatoare si Pescuit Sportiv „Zimbrul” Bucuresti.

Pasionat mai mult de pescuit, decat de impuscat dobitoace, Raduta e omul folosit in actele ce au dat o fatada oficiala manariei cu fondul de vanatoare Balc. In urma cu patru ani, Raduta declara ca Ţiriac a ales Balcul pentru ca i-a placut in mod deosebit pitorescul zonei.

"Investitia de la Almas Mare nu va fi o afacere, nici pentru mine, nici pentru Ţiriac.

Vrem doar sa schimbam imaginea Romaniei in ochii opiniei publice internationale” a declarat atunci Raduta, sustinand ca vanatorile private organizate la Balc vor fi folosite doar pentru a crea o punte de legatura cu posibili investitori straini pentru a-si directiona banii si spre Romania.

Dupa carnagiul de la sfarsitul lunii ianuarie, Raduta nu mai raspunde la interpelarile presei. Oricum, el e mai mult pescar, iar de vanatoare se ocupa cand i se ordona.

Conacul lui Ceausescu

Renumele domeniului de vanatoare de la Almasu Mare se leaga de perioada anilor 1850-1900. Fostul latifundiar de atunci, groful Pinkasz, a construit aici prima cabana, din lemn masiv si piatra, mica dar cocheta si luxoasa. In perioada 1918-1927 ea a devenit proprietatea printului Ghica.

Statul Roman a pus mana pe ea, abuziv, in anul 1928, dreptul de administrare revenindu-i Inspectoratului Silvic Bihor. Vreme de aproape 30 de ani, „Cabana Fagu Balc”, cum era denumita in acte, a pastrat aspectul initial. A intrat in reconstructie si modernizare abia in anul 1959.

Pe vechiul domeniu nobiliar a prins cheag o adevarata baza de agrement destinata exclusiv vanatorii, de care se foloseau doar cei din elita PCR si, mai rar, Nicolae Ceausescu.