Cele aproape 50 de hectare de teren care ascund zacamantul de piatra al carierei de la Morlaca au fost scoase la licitatie in conditii cel putin ciudate, in favoarea firmei care il exploateaza, SC Grandemar SA. Astfel, participantilor la licitatie li s-a cerut sa detina o licenta de exploatare, pe care deja Grandemar a obtinut-o, la fel si infrastructura si autorizatiile pentru terenul in cauza.

SC Grandemar SA a preluat exploatatia de piatra de la Morlaca in anii ’90. Dupa preluare, firma a considerat ca se poate dispensa de cei aproximativ 500 de angajati cat numarase cariera inainte de 1989. In 2003, Grandemar a dat exploatatia de piatra in folosinta firmei SC Pontello SRL, societatea care a executat lucrarile de reabilitare a soselei Cluj-Napoca – Huedin.

Interesul pentru Morlaca a crescut odata cu intrarea pe piata a firmei Bechtel, care va folosi in principal aceste resurse pentru constructia autostrazii. Grandemar s-a aratat foarte interesata de parteneriatul cu Bechtel, singura problema care s-a ivit, a fost aceea ca firma americana a cerut documente care sa ateste sau proprietatea, sau detinerea in concesiune a terenului.

In aceste conditii, Grandemar trebuia sa obtina cele 50 de hectare de la proprietarul lor, Consiliul Local din Poieni, iar aceasta, pentru a-l instraina, a fost nevoita sa-l scoata la licitatie. Anuntul legat de organizarea licitatiei in 28 februarie a fost publicat in 30 decembrie.

Rezultatele licitatiei ar fi trebuit anuntate in data de 2 martie, dar, nici pana in ziua de azi, firmele participante nu stiu cine este castigatorul oficial.

Marul discordiei

Legea minelor stabileste ca indiferent cine este proprietarul unui teren, zacamintele care se ascund in subsolul acelui teren apartin statului roman. In consecinta, statul roman este singurul care poate elibera licente de exploatare, prin intermediul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANMR). “Grandemar a obtinut licenta de exploatare din 1999, valabila pana in 2018.

Nu pot fi emise doua licente de exploatare pentru acelasi teren”, a declarat viceprimarul comunei Poieni, Gheorghe Negru. Totusi, in criteriile de selectie, intocmite chiar de viceprimarul Negru, scrie clar ca, pentru a obtine 50 de puncte din cele 300 posibile, firma participanta la licitatie trebuie sa prezinte licenta de exploatare pentru exploatatia de la Morlaca.

Ba chiar mai mult, pentru alte 30 de puncte, firmele concurente trebuie sa detina autorizatiile specifice de mediu, de gospodarire a apelor si de protectia muncii pentru terenul pe care se afla cariera de piatra. Or aceste documente nu pot fi obtinute, in conditiile in care nu exista obiectul solicitarii lor. “Oricum, terenul din cariera nu mai exista. Nu se putea proceda in alt fel.

Daca ar fi castigat licitatia o alta firma, Grandemar ne-ar fi dat in judecata, pentru ca nu-si poate exercita dreptul de exploatare”, a subliniat Negru. Asadar, licitatia inclina balanta, in mod cert, in favoarea Grandemar. Coincidenta sau nu, mai multi membri ai CL Poieni au fost in trecutul apropiat angajati in functii de raspundere in cariera Morlaca, apartinand Grandemar.

Intrebat de ce s-a trecut la organizarea unei licitatii la limita legii, viceprimarul a declarat ca nu poate furniza mai multe informatii, fiindca nu se afla la birou. “Chiar daca stiu multe lucruri, nu am toate datele in fata ochilor si nu va pot spune nimic”, a conchis Negru.

Lacrima ANDREICA