Dupa ce luni, ZIARUL de Mures anticipa schimbarile ce vor avea loc la nivelul conducerii principalelor societati care activeaza in domeniul gazelor naturale - ROMGAZ Medias si TRANGAZ Medias, marti, de 8 martie, aceasta decizie a devenit semi-oficiala.

Astfel, fostul director general al ROMGAZ, Pantelimon Avram si-a luat ramas bun de la colaboratorii sai de la Medias, inainte de anuntul oficial al schimbarii sale. Cel mai probabil, informatie confirmata si de Pantelimon Avram, noul director general va fi directorul de investitii in cadrul TRANGAZ, Jakab Elek.

Investirea oficiala va avea loc dupa sedinta AGA de la Bucuresti, ce se va desfasura la sfarsitul acestei saptamani, si dupa emiterea deciziei de numire de catre ministrul Economiei si Comertului, Codrut Şeres.

De profesie inginer, Jakab Elek ocupa in prezent si functia de consilier local de Medias, fiind la cel de-al doilea mandat, si continua sa fie circumspect asupra viitoarei sale functii pana la numirea sa oficiala.

De asemenea, tot in urma sedintei AGA vor fi numiti si ceilalti directori din cadrul companiei, functiile urmand sa fie atribuite pe baza protocolului de colaborare stabilit intre cei patru parteneri ai coalitiei de la guvernare.

UDMR pune mana pe o companie de succes

Jakab Elek va prelua o societate care a avut in 2004 o cifra de afaceri, conform datelor preliminare, de 18.490 miliarde de lei, in crestere cu peste 50% fata de anul anterior. De asemenea, pentru anul trecut valoarea estimata a profitului brut este de 3.499 miliarde de lei, iar pentru anul in curs este anticipat un profit net de 3.572 miliarde de lei.

Printre factorii care au determinat saltul cifrei de afaceri, precizate de Pantelimon Avram, se numara: cresterea pretului pentru gazele furnizate, cresterea capacitatii de inmagazinare (Romgaz este cel mai mare operator de depozite de gaze naturale din Romania -depozite la Targu Mures, Butimanu-Birciulesti (Bucuresti), Urziceni).

ROMGAZ intentioneaza sa investeasca in perioada urmatoarea in exploatarea de noi campuri gazeifere 2.185 miliarde de lei, din totalul de 8.975 miliarde de lei care sunt consemnate la capitolul investitii.

ROMGAZ urmeaza sa fie si ea privatizata de catre MEC, in subordinea caruia se afla, cel mai probabil prin vanzarea unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic. Pana atunci, urmeaza ca un pachet de la 5% din actiuni sa fie cotate pe Bursa pentru a se stabili valoarea exacta a unei actiuni ROMGAZ.

TRANSGAZ fara Coconea

Schimbarea de la ROMGAZ Medias nu este singura care va fi operata in perioada urmatoare.

Sursele noastre dadeau ieri ca sigura inlocuirea de la sefia TRANSGAZ a lui Gabriel Coconea, supranumit eminenta cenusie a sectorului de gaze naturale, desi despre acesta se vehicula si in aceasta saptamana ca si-ar fi aranjat apele.

Pana la inchiderea editiei insa nu am avut confirmarea oficiala a schimbarii conducerii TRANSGAZ. In orice caz, pana la oficializarea rocadei de la varful companiei de transport a gazului, in culise se incalzeste pedistul Florin Muntean, vehiculat cu sanse maxime de a obtine sefia TRANSGAZ.

Vom reveni in numerele viitoare cu noi detalii, deoarece zarurile nu par a fi aruncate