Firma de panificatie Prodpan SA Zalau, cel mai mare producator de panificatie din regiune, a ratat o finantare SAPARD de peste 1,5 milioane de euro, cea mai mare suma din Ardeal pe masura 1.1, dupa ce un raport al Directiei Finantelor Publice Salaj a relevat ca actiunile Prodpan nu sunt in totalitate in posesie privata.

Prodpan este detinuta la aceasta data de holdingul ungar Szabolcs Gabona in proportie de 52 la suta, si de fondul de investitii Corvinus Rt, care apartine statului ungar. Proiectul a fost conceput pentru submasura 6, „cereale", a masurii 1.1, iar fondurile urmau sa fie destinate, conform proiectului de finantare depus la

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj, modernizarii Morii Baciu din comuna clujeana Baciu. Dupa ce proiectul de finantare a fost respins, conducerea Prodpan Zalau a avut ieri o intrevedere cu reprezentantii unui concern de firme italian in care s-a discutat posibilitatea achizitionarii unor utilaje pentru Moara Baciu.

Directorul punctului de lucru din Baciu al Prodpan SA, Gheorghe Poponet, nu a putut fi contactat ieri pentru precizari din cauza intalnirii cu delegatia italiana.

Conditie eliminatorie

Proiectul intocmit de Prodpan a fost inaintat cu propunere de neeligibilitate catre Biroul Regional pentru Implementarea Programului SAPARD Satu Mare in adresa 115/2005, de unde s-a intors la DADR Cluj cu confirmarea statutului de proiect neeligibil pentru finantare.

Seful biroului SAPARD din cadrul DADR Cluj, Iuliu Dobocan, cel care a considerat ca proiectul este neeligibil, sustine ca motivul a fost certificatul constatator eliberat de Directia Finantelor Publice Salaj pentru Prodpan SA. In documentul respectiv se arata ca actionariatul firmei din Zalau nu este in totalitate privat.

„Actionariatul total privat este o conditie eliminatorie", a explicat Dobocan. Directorul general al Prodpan, Netye Miklos, sustine ca se afla in tratative cu conducerea Szabolcs Gabona pentru ca holding-ul sa achizitioneze si actiunile Corvinus Ltd, insa „nu putem sa le cumparam dintr-o data".

Proiecte SAPARD vor put ea fi depuse pana inclusiv in 30 decembrie anul viitor, inaintea aderarii oficiale a Romaniei la Uniunea Europeana. Pana atunci, Netye spera ca actiunile sa fie cumparate iar proiectul refacut. „Vom aplica din nou, dar nu stiu cand", a precizat Netye.

Panificatie ungara

Pachetul majoritar de actiuni la Prodpan SA Zalau a fost achizitionat la inceputul anului 2003 de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului de grupul de firme ungar Szabolcs Gabona, aceeasi care achizitionase in 2001 si Moara Baciu din Cluj.

Szabolcs Gabona Nyiregyhaza mai are in administrare si Apuseana SA Huedin, cele trei firme fuzionand in 2003 pentru a forma o singura firma, Prodpan SA, cu sediul in Zalau.

In cadrul aceleiasi reorganizari in urma careia cele trei firme au fuzionat au fost delimitate si domeniile de activitate ale Prodpan SA si Nutrisam SA Satu Mare, care apartine aceluiasi holding.

Astfel, prima dintre ele se ocupa de comertul cu cereale, fabricarea furajelor si cresterea animalelor si este controlata de grupul ungar prin firma Abo Mix SA, in vreme ce Prodpan SA, care are activitate in sectorul de morarit si panificatie, este controlata prin Abo Mill SA.

A fost o chestiune de timp pana cand fostii directori ai celor doua firme sa fie schimbati. In Zalau, locul fostului director Stelian Plopeanu a fost luat de Netye Miklos. Postul de director general al Nutrisam SA Satu Mare este ocupat si el de un angajat al Szabolcs Gabona, Antal Zsolt.

„Au fost mai multe probleme"

Fostul director al Prodpan, Stelian Plopeanu, inlocuit acum o luna de conducerea consortiul ungar Szabolcs Gabona, sustine ca proiectul nu va fi finalizat niciodata. Proiectul a fost depus spre finantare in 30 septembrie anul trecut, pe vremea directoratului lui Plopeanu. Hotararea finala a BRIPS Satu Mare a venit insa doar acum o luna.

„Au fost mai multe probleme, trei sau patru. Hotararea Consiliului de Administratie nu era conforma documentatiei, si actionariatul era intr-adevar o problema pentru ca e din Ungaria. Eu cred ca nu se face proiectul", a declarat Plopeanu.

Zero salariati, miliarde profit

Toate firmele romanesti achizitionate de Szabolcs Gabona au fost cumparate prin firma Cereale SRL, infiintata oficial in Satu Mare in 26 iulie 2000, care in evidente are zero salariati si profit de miliarde. In 2000, in doar o jumatate de an de la infiintare, firma a inregistrat venituri de 2.520.589.000 lei in vreme ce cheltuielile au fost de doar 63.505.000 lei, deci un profit de peste doua miliarde de lei.

In 2001, firma a inregistrat un profit consistent, de peste patru miliarde de lei, in vreme ce un an mai tarziu firma a inregistrat o crestere brusca a cheltuielilor, astfel ca profitul a fost in 2003 de doar 561.000 de lei.

Cu toate ca firma a fost inregistrata oficial in 2000, potrivit Ministerului Finantelor Publice, firma a cumparat Nutrisam SA Satu Mare de la Fondul Proprietatii de Stat inca din 1999.