In plin centrul Sibiului, o casa a a luat-o la plimbare. Casa Haller, una dintre cele mai vechi cladiri din oras, a inceput sa crape si sa scartaie. Locatarii sunt speriati si cred ca in orice clipa se pot trezi cu tavanul in cap.

Priprietarul cladirii, Arhiepiscopia Sibiului, arata ca are pregatit un plan de restaurare, impreuna cu GTZ, dar ca nu are banii necesari pentru a urgenta lucrarile.

Camerele se misca

Casa Haller a fost ridicata in secolul XV, iar mare parte din structura de atunci a rezistat, intr-o oarecare masura, pana acum. Numai ca timpul si ploaia si-au facut datoria si au reusit sa roada din zidurile cladirii intr-o asemenea masura incat sa sperie pe orice calca sub acoperisul ei.

Situatia este dramatica pentru chiriasi. Toti se plang ca peretii crapa si paraie si ca igrasia le indunda plamanii.

Constantin Ittu este un pensionar care locuieste la apartamentul 9, din Casa Haller si care sustine ca este cel mai afectat de starea dezastruoasa a cladirii. Ittu a aratat reporterilor Ziarului de Sibiu zecile de crapaturi din pereti, tencuiala care cade si caramizile desprinse din ziduri.

"Trebuie sa auziti cum pocneste noaptea. Mi-e frica sa mai dorm. Toate camerele au crapaturi, iar camara a inceput sa o ia la vale, fiindca e chiar deasupra boltei. Am mai dat eu cu ghips peste crapaturi, dar nu a durat mult si acestea au revenit din nou. Nu mai stiu ce sa fac", spune Constantin Ittu.

Acesta crede ca locuinta sa poate suferi in orice clipa un accident, asa cum s-a intamplat joi, cu tavanul Filarmonicii Oltenia. "Sunt mort intr-o clipa. Locuinta toata este intr-o stare deplorabila. La cel mai mic seism cade pe mine si ma trezesc cu tot cu bucatarie in curte", mai spune Ittu.

Pensionarul mai vorbeste de igrasia mare de pe pereti si despre scocurile defecte care arunca apa pe ziduri si pe balconul de lemn, pe care il erodeaza.

Si familia Ioan Stroia, care locuieste in aceeasi cladire, se plange de situatia in care este nevoita sa isi duca zilele. "La noi nu e chiar asa de rau ca la domnul Ittu, dar avem peretii umezi de igrasie, chiar aici, la fatada", spune doamna Stroia.

Locatarii mai au si alte plageri legate de starea cladirii si de dezinteresul pe care Biserica il demonstreaza fata de situata lor. "A venit pe aici o delegatie de la Arhiepiscopie, condusa de parintele Oancea, chiar in urma cu doua saptamani.

Au vazut care e situatia, au promis ca se ocupa, dar nu au facut altceva decat sa mareasca chiria", mai spune Constantin Ittu.

De asemenea, doamna Stroia adauga faptul ca Arhiepiscopia cere locatarilor sa plateasca pierderile la consumul de apa, acumulate inainte ca Biserica sa faca lucrari la conducta de apa. Datoria este in jur de 10 milioane de lei.

"Mai multi locatari nu vor sa plateasca aceasta datorie, iar Biserica spune ca noi trebuie sa facem asta", precizeaza doamna Stroia.

Reparatii "de suprafata"

Arhiepiscopia Sibiului a demarat in urma cu trei ani, un proiect de restaurare a Casei Haller, in colaborare cu GTZ. De altfel, Casa Haller a fost dat exemplu de restaurare la vizita presedintelui Germaniei in Sibiu. Singura lucrare de amploare facuta de Arhiepiscopie cladirii este refacerae acoperisului.

Lucrarea a costat 546 de milioane de lei, iar Biserica a platit jumatate, cealalta jumatate fiind acoperita de GTZ.

"Nici asta nu a fost facut cum trebuie, ca mie imi curge in casa cand ploua. Aici, la marginea din curte, nu stiu care e problema, dar imi uda peretii. In plus, au facut ei acoperisul dar au montat lemn deasupra, iar tavanul a ramas imbibat cu apa si coninua sa se degradeze", se mai plange Constantin Ittu.

O alta lucrare mai importanta a Arhiepiscopiei a avut receptia in 21 decembrie, anul trecut. Proprietarul Casei Haller a inaugurat atunci conducta de apa principala, care a costat 68 milioane de lei.

Parintele consilier economic, Ezechil Oancea, arata ca Arhiepiscopia are pregatit un plan de actiune pentru viiitor, dar ca principalele cauze pentru intarzierea interventiilor sunt banii si documentatia stufoasa. "Urmeaza sa restauram turnul din incinta cladirii, dupa care va urma fatada si poarta.

Sunt insa multe investigatii de facut, de care se ocupa partenerii de la GTZ. In plus, Sunt multe proiecte de intocmit, avize, iar acestea costa. In functie de bugetul pe care il avem, vom face lucrari", declara Ezechil Oancea.

Acesta da asigurari ca locatarii nu vor fi evacuati si spune ca Arhiepiscopia nu pretinde nici un ban de la ei pentru restaurare.

"Sunt oameni amarati, pensionari si au chirii mici, de 100-200 de mii", ne-a declarat parintele Oancea miercuri, uitand faptul ca el personal a marit chiriile locatarilor cu numai doua saptamani in urma.

In sfarsit, Biserica a mai montat doi piloni de sustinere a boltei, care acum au inceput sa se strambe. "I-au montat atunci cand a venit presedintele Germaniei, ca sa arate ca se lucreaza. Dar astia stau sa cada acum. Nu mai tin mult, sunt deja strambi, poate vedea oricine. Iar prin ziduri se vede lumina.

Zidurile de dupa bolta au luat-o la plimbare, cu tot cu camara mea", mai spune Constantin Ittu.

Inspectia in Constructii intra in actiune

Ioan Chidu, inspector in cadrul Inspectoratului in constructii Sibiu, crede ca mingea este in curtea Bisericii Ortodoxe Romane. "Ei sunt proprietarii. Si lucrari de restaurare nu se pot face fara documentatia necesara, la care lucreaza GTZ-ul. Am inteles ca nu sunt nici bani prea multi.

Asta e situatia, restaurarea este un proces indelungat", declara Chidu. Inspectorul este de acord ca starea cladirii este una "serioasa", dar crede ca locatarii pot exagera. "Chiar eu am fost ultima data acolo in inspectie in urma cu un an. O sa mergem din nou, sa analizam situatia, zilele acestea.

Oamenii pot fi evacuati daca cladirea este intr-o stare prea grava. Si asta poate fi o solutie", mai spune Chidu.

O parte din locatarii Casei Haller ar fi dispusi sa accepte si acest compromis. "M-as putea muta in alta parte, dar cu pensia mea si cu toate problemele pe care le-am avut nu stiu daca mai sunt in stare. Dar poate e mai bine decat sa imi cada tavanul in cap sau sa ajung cu tot cu bucatarie in curte", sustine Constantin Ittu.

Pensionarul a facut mai multe sesizari catre Arhiepiscopie, in care a cerut ca aceasta sa urgenteze lucrarile. Ittu are pregatita o noua sesizare pe care intentioneaza sa o depuna la proprietarul cladirii, saptamana viitoare.

In aceasta ultima sesizare, Ittu face referire atat la starea cladirii cat si la chiria marita de curand, care, crede sibianul, "nu se justifica, avand in vedere conditiile care sunt".