La cateva luni dupa schimbarea adminsitratiei locale si a celei judetene, mai multi consilieri judeteni precum si consilieri locali sau chiar primarul Emil Boc au afirmat ca la Consiliul Judetean (CJ) s-a gasit o mina de aur, iar la Consiliul Local (CL) o gaura neagra.

Nimic mai adevarat! Bogatiile de la CJ incep sa razbata la suprafata, iar mizeriile de la CL incep sa loveasca.

Consiliul Judetean a lasat in urma sa o mostenire de invidiat: programe excelente in derulare, initiative puse la punct care acum doar trebuie demarate, precum si acte contabile in regula. Nu acelasi lucru se poate insa spune despre Consiliul Local.

Afacerea Borhanci a dat serioase dureri de cap consilierilor locali si cu siguranta ca va mai da in cursul posibilului proces cu societatea Casarom.

De asemenea, dosarul Vatech, cel privind iluminarea publica in Cluj Napoca, a starnit controverse aprinse si in final s-a renuntat la intreaga afacere despre itele careia a-ti citit in numerele anterioare ale GAZETEI.

Acum insa, la Consiliul Local a fost deschis un nou capitol: cel al platilor! Deocamdata de abia s-a inceput plata oalelor sparte de catre administratia anterioara.

Buget subtiat cu 800 de milioane lei

Balul platilor inutile ale Consilului Local si implicit ale contribuabilului clujean a fost deschis la ultima sedinta de CL. Atunci, prin numai trei Hotarari de Consiliu Local, bugetul clujenilor a fost usurat cu peste 800 milioane lei.

In sedinta extraordinara de marti 19 aprilie au trecut de votul consilierilor trei proiecte de Hotarare de Consilul Local prin care administratia clujeana se obliga sa plateasca 101,8 milioane lei, 186,3 milioane lei, respectiv 18.807 USD.

Primele doua Hotarari sunt o urmare a vechii rafuieli dintre Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) si fostul primar Gheorgeh Funar, iar ultima se refera la o plata reprezentand contravaloarea imbunatatirilor necesare si utile aduse unei locuinte proprietate personala.

Toate sentintele judecatoresti in baza carora au fost luate Hotararile au fost emise in anul 2002, administratia locala de abia acum insa dand curs acestora.

Trei Hotarari cucuiete

Fostul razboi dintre RADP si fostul primar Gheorghe Funar isi infinge acum coltii in bigetul local. Prin HCL nr. 248 din 19.04.2005 "se aproba suportarea din bugetul local si trecerea pe cheltuieli a sumei de 101,8 milioane lei, reprezentand dobanda si cheltuieli de judecata in baza Sentintei civile nr. 5.461/2004 a Judecatoriei Cluj Napoca". Beneficiarul acestei sume este RADP, iar din cele 101,8 milioane lei, 95,3 reprezinta dobanda conform contractului de executie de lucrari publice semnat in 2001 intre RADP si Primaria Cluj - Napoca, iar 6,5 milioane lei reprezinta cheltuieli de judecata.

Aceasta nu este insa singura datorie a Primariei catre RADP. In baza unei sentinte civile a Judecatoriei Cluj Napoca si a unei Decizii a Tribunalului Comercial Cluj, prin HCL nr. 249/19.04.2005 Primaria s-a obligat la plata sumei de 163,1 milioane lei reprezentand contravaloarea unui contract semnat intre RADP si Primarie in anul 2002, precum si la plata sumei de 23,2 milioane lei, reprezentand dobanda afarenta si cheltuielile de judecata.

Ultima Hotarare de Consiliu Local, HCL nr. 250/19.04.2005 a fost luata in baza unei sentinte civile a Judecatoriei Cluj Napoca, sentinta investita cu formula executorie si mentinuta in totalitate de instantele de judecata superioare.

Potrivit sentintei, CL este obligat sa plateasca reclamantilor Teodor Groza si Gabriela Groza, cu domiciliul in strada Ady Endre nr. 22, suma de 18.807 USD sau echivalentul in lei la data platii, reprezentand contravaloarea imbunatatirilor necesare si utile aduse imobilului cu destinatie locuinta, plus dobanda legala calculata la suma in lei, incepand cu data de 13 martie 2002, pana la achitarea integrala a debitului. Potrivit articolului 49 din Legea nr. 10/2001 chiriasii au dreptul la despagubire pentru sporul de valoare adus imobilelor cu destinatie locuinta, prin imbunatatirile necesare si utile, obligatie ce revine statului - reprezentat de Consiliul Local Cluj - Napoca.

Ulterior lucrarilor de consolidare si reparatii capitale imobilul a fost revendicat de catre fostii proprietari. Facem mentiunea ca Teodor Groza este nimeni altul decat fostul director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului Cluj si fostul consilier local PSD.