SIVECO este firma care ar fi trebuit sa instruiasca profesorii sibienii in tainele educatiei informatizate. In schimb, SIVECO a adus calculatoare la preturi duble si programe care dau erori. Cat priveste diplomele, profesorilor li s-a facut lehamite sa mai intrebe de acestea.

Sistemul Educational Informatizat (SEI) este un program implementat de Ministerul Educatiei si Cercetarii din timpul guvernarii Nastase. Toate cele patru etape ale sale au fost vandute fara licitatie de minister catre firma SIVECO.

Gaura din bugetul ministerial pe care SIVECO a creat-o este imensa, de peste 182 de milioane de dolari, si pe langa asta au existat si o serie de disfunctionalitati in program. In Sibiu, de prima etapa a programului au beneficiat toate liceele. Astfel laboratoarele de informatica au fost dotate cu 25 de calculatoare performante, plus serverul.

Calculatoarele au venit de la minister si au fost achizitionate de SIVECO la suprapret. Un profesor de informatica din Sibiu sustine ca pe calculatoare era lipita o eticheta cu suma exorbitanta de 1.850 de euro. Cu aceasta suma se puteau cumpara doua calculatoare performante.

A doua etapa si cea mai controversata este cea a CD-urilor cu programele educationale facute tot de SIVECO. „A fost o problema pe care cei de la SIVECO au rezolvat-o ulterior. Calculatoarele se blocau in momentul in care rulau in retea pentru ca programul educational SIVECO suprasolicita reteaua.

Mai tarziu s-au facut imbunatatiri la program", declara Anca Voineag, inspector de informatica din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Sibiu. Surse avizate sustin ca programele SIVECO ar fi fost cumparate de la niste studenti pe suma infima de 200-300 de dolari si vandu-te MEC cu peste 50.000 de dolari.

Diplome SIVECO

A treia etapa a programului educational al MEC o reprezenta cea a formarii cadrelor didactice pentru operarea cu sistemul acordat de SIVECO. Aceasta formare a fost acordata de MEC tot SIVECO. In Sibiu cursurile de „training" au fost realizate de catre membrii ai SIVECO din Cluj.

Acestia s-au deplasat la fiecare liceu si au format profesorii doritori in tainele SIVECO. In urma acestor cursuri profesorii au fost momiti cu niste diplome pe care unii dintre ei le-au primit in grup, iar altii mai asteapta dupa ele.

„Am vorbit cu profesorul de informatica si mi-a spus ca au urmat cursurile cu niste oameni ai SIVECO de la Cluj care au venit la scoala la noi. Sunt cam 10-12 profesori de la noi care au urmat aceste cursuri, dar nu si-au primit inca diplomele.

Au vorbit la Cluj prin ianuarie anul acesta si le-au promis ca o sa le primeasca", sustine Ioan Pop, directorul Liceului Independenta.

Recunoastere de grup

Daca unii profesori nu au vazut inca aceste diplome, altii in schimb au primit recunoastere de grup. Examenele supravegheate de reprezentanti ai SIVECO din Bucuresti au fost sustinute in grup si s-a mers dupa principiul „Unul pentru toti si toti pentru unul".

Cu toatea acestea profesorii mai asteapta si recunoasterile individuale pentru ca o diploma in plus niciodata nu strica. „De la noi au urmat acest curs sapte profesori. Ei au primit o diploma care se afla la directiune si de care nu ne putem folosi.

Toti asteapta altele individuale pentru ca ne prind bine si noua. Cand i-am intrebat daca ne dau si diplome individuale ne-au spus ca nu este treaba lor. Examenul s-a sustinut de doua ori pentru ca prima oara nu obtinuse diploma nici una din scolile din Sibiu. Am facut o sesizare la SIVECO si s-a repetat.

Examenul a constat din doua probe, una orala si una scrisa pe care am sustinut-o in grup. Problema cu programul SIVECO a intervenit in momentul in care calculatoarele care sunt performante se blocau in momentul in care programul functiona la toate calculatoarele din retea. Ei au rezolvat problema printr-un alt program pe care ni l-au trimis mai tarziu.

Pe calculatoare era lipita o eticheta cu pretul de 1850 de euro, ele au venit direct de la minister", afirma Monica Tripon, profesor de informatica la Liceul Avram Iancu din Sibiu.

Sa ne spuna daca vor diplome

Pentru a intermedia neintelegerea dintre cele doua corpuri institutionale SIVECO, respectiv profesorii sibieni, am contactat firma la sediul ei din Bucuresti.

Dupa ce am fost intrebati care este treaba ZIARULUI de Sibiu in tot acest asa zis conflict, acestia ne-au raspuns: „Instruirile in utilizarea AeL (Advanced eLearning) au avut loc in primul rand la momentul implementarii platformei, deci separat, liceu cu liceu. Este un curs de utilizare, nu o competitie sofisticata.

Cei care participa si trec cu bine de examenul final primesc un certificat de absolvire, si nu o diploma, cu o conditie: sa solicite acest lucru.

In masura in care profesorii din judetul dumneavoastra au considerat ca le este util un document care sa dovedeasca participarea lor la curs, acesta a fost eliberat de SIVECO Romania si transmis solicitantului sau solicitantilor", a declarat Dana Domnisor, AeL marketing responsible la SIVECO.