Slaba implicare a Prefecturii si Consiliului Judetean in actiunea de ajutorare a sinistratilor din vestul tarii situeaza Maramuresul pe o pozitie rusinoasa fata de alte judete vecine, care au organizat inclusiv colectari de bani in cadrul directiilor descentralizate. In Maramures, strategia ajutorarii sinistratilor a fost aruncata pe umerii Crucii Rosii si a cetatenilor.

Daca prefectii judetelor invecinate trimisera inca din Saptamana Mare transporturi cu ajutoare, primele donatii din Maramures au plecat abia saptamana trecuta.

Miercuri, intr-o conferinta de presa, prefectul Bondi Gyongyike raporta rezultatele campaniei: 1.000 de bucati de tigla, geamuri si usi, 200 de perechi de pantaloni, 1.000 de euro si 300 de pachete de alimente (cifre rusinoase, comparativ cu donatiile judetelor mult mai sarace - ex. Salaj sau Botosani).

Autoritatile noastre n-au fost capabile sa amenajeze nici macar spatii pentru depozitarea donatiilor sau sa mobilizeze firmele din judet. De exemplu, inainte de Sarbatori, la sediul Crucii Rosii au fost persoane care au vrut sa faca donatii, dar sediul era inchis!

"Am trimis adrese catre toate primariile si foarte multi au solicitat adrese ale familiilor de acolo. Am auzit ca sunt familii din Maramures care au dus acolo de sarbatori. Am sunat unitatile mai mari care isi pot permite sa ajute. Am discutat cu vreo 12-13 agenti economici", a spus prefectul Bondi Gyongyike.

Altii pot!

Prefecturile judetelor invecinate, mult mai slab dezvoltate economic decat Maramuresul, au reusit sa demareze campanii care ar putea inrosi obrazul celor care ne conduc judetul.

Cristina Gheorghiu, purtator de cuvant al Prefecturii Salaj declara: "Am fost primul judet care am descarcat un transport, asta chiar in urma cu doua saptamani. Chiar inainte de Pasti am trimis 10.000 de oua, plus alte ajutoare. A mai plecat si un transport de mobila si obiecte de uz casnic".

Gheorghe Cojocaru, consilier in cadrul Prefecturii Bistrita-Nasaud relateaza: "Exista trei puncte de colectare in Bistrita. In restul localitatilor se strang ajutoare la nivelul primariilor. Am facut apel catre firme, dar ei si-au indreptat mai mult atentia spre strangere de bani. Prefectura, o mana de oameni, am strans peste 5 milioane de lei."

In Botosani, lista donatiilor a fost deschisa chiar de presedintele Consiliului Judetean, care a cumparat alimente in valoare de 40 de milioane de lei si a sponsorizat transportul ajutoarelor spre sinistrati. Mai mult, au fost adunate 260 de milioane de lei numai din colecta angajatilor din cadrul Prefecturii si institutiilor descentralizate.

Iar autoritatile judetene au contactat primele 50 de firme din judet ca si cifra de afaceri si au trimis 12 tone de porumb de la o primarie din judet, o tona si jumatate de haine, incaltaminte si paturi. Iar donatiile se strang in continuare in niste corturi amplasate in spatele Palatului Administrativ.

Din Suceava, in 28 aprilie, au plecat spre sinistrati: 17 tone de cartofi, 30 de baxuri de ulei, 2,5 tone apa minerala, 2,5 tone lapte pasteurizat, 1,5 tone produse textile si alte alimente. Iar saptamana trecuta a mai plecat un tir cu 16 tone de cartofi si 4 tone de porumb si s-au mai strans cateva zeci de tone de cartofi, faina si cherestea.