Pe langa drogurile cunoscute, cannabis, hasis, cocaina, heroina si multe altele, consumatorii de astfel de substante, care nu au banii necesari sa le achizitioneze, pot cumpara din farmacii diverse medicamente ce au in compozitia lor narcotice sau substante cu efect asemanator.

Un cunoscut medicament cu efecte halucinogene este si Romparkinul, ce se foloseste in tratamentul maladiei Parkinson. Acest medicament, teoretic, se elibereaza doar cu reteta, dar in momentul cand incerci sa achizitionezi astfel de comprimate, farmacistii mai uita sa intrebe de reteta.

Intr-o farmacie din cartierul Tomis Nord, o angajata era dispusa sa ofere 10 tablete, deoarece atat mai aveau, fara sa ii fie prezentata reteta. Apoi, dandu-si seama de greseala, a incercat sa se scuze. „Mai dam si fara reteta, dar numai persoanelor pe care le cunoastem si stim ca au nevoie de aceste medicamente", a afirmat farmacista.

De altfel, pretul comprimatelor Romparkin este cat se poate de penibil, 3.500 lei pentru 10 pastile. Principalul efect pe care il are administrarea in exces a acestui medicament sunt halucinatiile. Un tanar adolescent ne-a povestit trairile de care a avut parte dupa ce a inghitit mai multe pastile Romparkin. „Am luat de mai multe ori, de obicei le combin cu vodca.

Halucinatiile de care ai parte de cele mai multe ori sunt sinistre si mai rar amuzante. Odata am stat de vorba cu mai multi indivizi timp de cateva zeci de minute, dar acestia nu existau decat in capul meu si ma suparam foarte tare cand prietenii ma deranjau din discutia avuta cu halucinatiile mele.

Alta data vedeam cum curge sange de pe stalpii de iluminat public" ne-a povestit tanarul Cristian. Ce nu stiu acesti tineri este faptul ca acest medicament tulbura grav functionarea ficatului, culminand cu declansarea unei ciroze. Din cauza consumului excesiv de astfel de pastile, un alt tanar a ajuns in stare grava la spital.

„Intrasem intr-un fel de coma, m-au dus la spital, dar nu stiu ce mi-au facut medicii de mi-am revenit. Cert este ca mi-au spus ca din acel moment orice pastila de acel gen sau orice pahar de alcool imi va declansa ciroza la ficat", ne–a declarat Dragos. O alta legenda vie printre consumatorii de astfel de medicamente o reprezinta si Fortralul injectabil.

In mod normal, el este folosit drept un analgezic foarte puternic pentru calmarea durerilor din traumatisme sau dupa interventii chirurgicale. Este folosit de consumatorii de droguri pentru efectul lui aproape identic cu cel al morfinei, dar, ca si morfina, acest medicament are un potential moderat de a crea dependenta.

Pretul Fortralului este mai ridicat decat cel al Romparkinului, dar nu exagerat, 10 fiole costand cateva sute de mii.

Politia zice ca rezolva 99% din cazurile de acest gen

Acest medicament se elibereaza de asemenea doar cu reteta, dar de unde stiu farmacistii ca aceste retete nu sunt falsificate?! „Singurele elemente de siguranta ale retetelor sunt stampila unitatii si parafa medicului, iar noi le trecem intr-un registru impreuna cu datele de identificare a cumparatorului", a declarat o angajata a unei farmacii situate in centrul Constantei.

Conform spuselor inspectorului Aurelian Pavel, seful Departamentului Antidrog din cadrul Centrului Zonal de Combatere Crima Organizata si Antidrog, farmacistii ar trebui sa anunte de fiecare data cand li se pare ceva suspicios.

„In mod normal, farmacistii ne anunta pe noi sau anunta Colegiul Farmacistilor, dar farmacistii nu isi pot da seama tot timpul care retete sunt false si care nu, de aceea noi facem si munca de informare pentru a depista aceste nereguli", ne-a declarat Aurelian Pavel.

Tot el ne-a mai spus ca „99 la suta dintre cei care au cumparat asemenea medicamente pe baza de retete false au fost depistati si deferiti justitiei". Dar nu numai consumatorii sunt pedepsiti de lege, ci si medicii care elibereaza retete pentru consumatorii ce nu au nevoie de asemenea medicamente.

Conform Legii 143, un medic care prescrie o astfel de reteta risca de la 1 la 5 ani de inchisoare. „Pana acum nu am avut cazuri cu astfel de medici, dar nu cred ca un medic poate fi asa de nebun incat sa elibereze constient o astfel de reteta", a incheiat seful Departamentului Antidrog.