Primaria municipiului Arad a cerut rezilierea contractului dintre compania americana "Centurymarc LLC" si Centrala Electro-Termica (CET) in Justitie, avand in vedere ca cele doua parti nu au ajuns la o intelegere amiabila in acest sens.

Deja, a fost solicitata traducerea contractului prin care firma straina promitea investitii de sute de milioane de lei la centrala electrotermica din oras.

Anul trecut, executivul local a facut demersuri pentru anularea acestui document, dar investitorii americani au disparut fara nici o urma. Pentru ai contacta, primarul municipiului, Gheorghe Falca, a apelat chiar si la anunturi prin mica publicitate.

In urma demersurilor facute de edil, reprezentantii "Centurymarc" au trimis pe adresa Primariei un e-mail prin care isi aratau disponibilitatea de a reveni la Arad pentru a-si incepe investitia promisa, afirmand ca dispun de banii necesari in acest sens.

Dupa o asteptare de cateva luni insa, Falca a decis desfacerea contractului, intrucat americanii nu au mai venit cu banii promisi. Documentul dintre CET si "Centurymark" trebuia sa fie propus pentru reziliere intr-una dintre sedintele Consiliului Local, insa actuala administratie a orasului a dorit sa astepte sa discute cu cei din conducerea societatii americane.

Deoarece acestia nu au mai revenit la Arad pentru anularea de comun acord a actului incheiat cu CET, asa cum au promis la un moment dat, executivul local a decis solutionarea conflictului in Justitie.

Probleme intre "Centurymarc" si Primarie au inceput in 2002 cand fostul edil al orasului, Dorel Popa, a negociat si semnat un contract dubios cu firma americana care a primit CET, desi nu a prezentat nici una din garantiile cerute intr-o asemenea afacere, in schimbul promisiunii de a investi 200 milioane de dolari. Dar, societatea straina nu a platit nici un cent in aceasta afacere.

La un moment dat, Popa a spus ca o parte din bani sunt pe drum, insa sunt blocati in filiala din Timisoara a bancii comerciale "City Bank".

Dolarii trebuiau folositi pentru plata salariilor, insa nu au ajuns la CET Arad. Explicatia data a fost ca pentru a se primi aceasta suma, respectiv 300.000 de dolari, trebuia "finalizate niste documente", care nu au fost incheiate pana la sfarsitul mandatului sau.

Suma de 200 de milioane de dolari promisa de investitorii americani urma sa intre in conturile CET in mai multe etape. Primi parte trebuia sa ajunga in decembrie 2002 si era destinata functionarii centralei pe perioada de iarna. A doua transa de bani era asteptata pentru finalizarea grupului doi al CET si insuma 20 - 25 milioane de dolari.

O alta parte era prevazuta pentru reabilitarea traseelor vechi, unde existau pierderi de abur.

Mai mult, reprezentantii "Centurymarc" au mai promis bani si pentru un grup energetic de 110 megawati, care sa functioneze pe gaz.

Conducerea PNL a cerut, anul trecut, Parchetului National Anticoruptie sa se autosesizeze in acest caz, considerand ca primarul PSD, Dorel Popa, a "daruit" firmei americane Centrala Electro-Termica, printr-un contract care nici macar nu a fost tradus in limba romana de o persoana autorizata.