​Senatoarea germană Franziska Giffey, fost primar al Berlinului, a devenit cea mai recentă victimă a unei serii de atacuri contra politicienilor germani atunci când un bărbat a lovit-o în cap, din spate, cu un obiect greu, într-o bibliotecă locală, a anunţat poliţia germană, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Franziska Giffey, senatoare de BerlinFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Giffey, ministru al economiei în executivul local şi membru al Partidului Social-Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului federal Olaf Scholz, a fost rănită uşor în acest atac, potrivit poliţiei şi Parchetului din Berlin. Individul a lovit-o pe senatoare în cap şi gât cu o pungă cu conţinut greu, după care a fugit, indică declaraţia poliţiei.

Conform acesteia, Franziska Giffey a fost transportată la spital, unde a primit îngrijiri, fiind externată după scurt timp. Giffey a fost primăriță a Berlinului între 2021 și 2023.

Atacul urmează apelurilor la creşterea protecţiei politicienilor germani, după o serie de violenţe fizice şi verbale împotriva unora dintre oamenii politici din Germania.

Patru tineri sunt anchetaţi după ce un eurodeputat german a fost bătut săptămâna trecută în timp ce lipea afișe electorale ale SPD în oraşul Dresda, din estul Germaniei.

Matthias Ecke, în vârstă de 41 de ani, cap de listă al SPD în Saxonia pentru alegerile europene din iunie, a fost lovit de patru necunoscuţi în timp ce punea postere. Potrivit unei surse din SPD, bărbatul va trebui supus unei intervenţii chirurgicale în urma rănilor suferite.

Responsabili ai SPD din Saxonia au menţionat un rol în acest sens al partidului de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania).

Îngrijorări tot mai mari în Germania din cauza violențelor politice

„Seminţele plantate de AfD şi alţi extremişti de dreapta sunt pe cale să germineze. Partizanii lor sunt complet dezinhibaţi şi ne consideră clar pe noi, democraţii, ca fiind vânat”, au deplâns liderii regionali ai partidului, Henning Homann şi Kathrin Michel.

De asemenea, membri proeminenţi ai Verzilor, partid aflat în coaliţia guvernamentală de la Berlin, au fost ţintele unor proteste violente în acest an.

„Dacă se confirmă motivaţia politică, acest act grav de violenţă, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, constituie în acelaşi timp un grav atac împotriva democraţiei”, a declarat ministrul german al internelor, Nancy Faeser.

Cancelarul Olaf Scholz a tras și el un semnal de alarmă sâmbătă, afirmând că democrația este amenințată de violențelor politice.

Astfel de agresiuni sunt rezultatul „discursului, mediului creat, al faptului de a-i instiga pe oameni unii împotriva celuilalt”, a deplâns sâmbătă Olaf Scholz.

„Nu trebuie să ne resemnăm în faţa unor astfel de acte de violenţă (...) Trebuie să ne opunem împreună”, a îndemnat cancelarul.