Filiala clujeana a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) a luat o pozitie vehementa in urma declaratiilor primarului municipiului Cluj-Napoca si presedintelui interimar al PD, Emil Boc, si ale premierului Calin Popescu Tariceanu cu privire la hotararea judecatoreasca ce anuleaza revocarea gratierii lui Miron Cozma.

Presedintele AMR Cluj, Andreea Tulus, a facut publica, ieri, scrisoarea deschisa a asociatiei, adresata presedintelui, premierului, Guvernului si Parlamentului Romaniei, in care se precizeaza ca afirmatiile celor doi demnitari sunt "hazardate, populiste, fara nici o legatura cu normele de drept si Constitutia".

Problema pusa in vedere de AMR Cluj, este ca, in ziua de 14 iunie, aceeasi zi in care Guvernul si-a asumat raspunderea pentru pachetul de legi privind reforma in justitie, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu si presedintele PD, Emil Boc, au criticat eliberarea fostului lider al minerilor, Miron Cozma.

Supararea magistratilor a fost alimentata si de faptul ca cei doi politicieni au comentat hotararea luata de Judecatoria Craiova, decizie care nu este definitiva. In urma cu trei zile, Tariceanu spunea ca, in conditiile prezentarilor televizate ale tragicelor evenimente din 13-15 iunie 1990, cu atat mai surprinzatoare i se pare acum decizia justitiei, pe care nu poate sa o inteleaga.

"Eliberarea lui Cozma este o anomalie a statului de drept, anomalie la care au contribuit justitia si clasa politica, deopotriva", declarase Boc, care este si profesor de drept constitutional la Universitatea Babes-Bolyai.

"Astfel, in scopuri pur electorale, se sacrifica principiul independentei justitiei, trambitat prin vorbe ce nu s-au racit inca, facandu-se o apropiere fortata si nefericita intre mineriada, trist eveniment de acum 15 ani, si o decizie recenta a Judecatoriei privind un act de gratiere si revocarea acestuia, act de clementa ce nu are nimic in comun cu puterea judecatoreasca, iertarea individuala fiind atributul exclusiv al sefului statului", este replica AMR, semnata de 64 de magistrati clujeni.

Boc o drege

Primarul Emil Boc a vazut scrisoarea AMR si a explicat pentru ZIUA de Cluj afirmatiile sale anterioare. "As vrea sa se inteleaga clar un lucru. In privinta eliberarii, instanta a procedat corect, in conditiile in care decizia de gratiere este corecta, iar actul de revocare a fost ilegal", a declarat Boc.

Cu privire la termenul de "anomalie", utilizat de primar, acesta a precizat ca s-a referit la faptul ca nu era normal sa existe fenomene precum mineriadele si faptul ca autoritatile de atunci nu le-au oprit. Tot in contextul respectivului termen, Boc revine asupra justitiei si aminteste faptul ca aceasta a tergiversat ani in sir procesele mineriadelor.

Pe de alta parte, presedintele AMR, Tulus, considera ca Boc ar trebui sa-si faca datoria ca primar pentru a evita ca multi clujeni, care au probleme legate de Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor confiscate de regimul comunist, sa mai ajunga in fata justitiei.

"Oamenii politici, cand nu au cu ce sa se laude ei insisi, se lauda cu altii sau dau cu noroi. Nimeni nu trebuie sa se pronunte asupra proceselor, decat justitia", a spus Tulus.

Aceasta declaratie contravine afirmatiilor lui Tulus, care spunea ca s-a saturat de practica de a fi etichetati toti judecatorii, din cauza unor cazuri izolate. "Actiunea noastra este un semnal de alarma pentru o guvernare ce isi asuma raspunderea pentru modificarea celor trei legi ale justitiei", a explicat judecatorul Vasile Grunea.

Vicepresedintele AMR Cluj, Elena Bendea, spune ca initiativa magistratilor clujeni va fi preluata si de alte filiale ale asociatiei si ca judecatorii de la Craiova ar trebui sa sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii pentru a lua o pozitie oficiala.

Politica si justitie, o combinatie "periculoasa"

Magistratii clujeni se tem ca, daca premierul sugereaza ca justitia este incompetenta si corupta, a doua zi, cetatenii vor avea aceleasi pareri atunci cand ajung in salile de judecata.

AMR considera ca "protectia acordata de stat magistratului este sublima, dar lipseste cu desavarsire", deoarece legislativul a dezincriminat ultrajul sub forma insultei si calomniei, astfel ca se poate spune orice in sala de judecata.

"Cetatenii nu vor putea avea incredere in judecatori daca oamenii politici ne anatemizeaza global si spun ca justitia este incompetenta si corupta, fara a se face vreo distinctie intre noi", a declarat Tulus.

Cu privire la vestitul caz al fostului procuror general al Parchetului Curtii de Apel Cluj, Danila Suciu, ramas in anale ca "aplaudacul lui Rus", Tulus a precizat ca demersul AMR, inclus de altfel in noul pachet legislativ, a fost ca o astfel de abatere sa fie sanctionata disciplinar, nu numai prin revocarea din functia de conducere.

Precizam ca, acum, Suciu este procuror inspector la Parchetul clujean. Din afirmatiile membrilor AMR, a reiesit ca magistratii nu doresc sa se faca comentarii si speculatii inutile despre dosare in lucru sau despre hotarari judecatoresti.

Despre judecatorii care au sustinut-o fatis pe judecatoarea Andreea Ciuca din Targu-Mures, pe parcursul recentului proces, in care ea a fost achitata, Tulus a spus ca reactia este justificata prin prisma faptului ca probabil s-au temut sa nu pateasca si ei la fel, adica sa li se "fabrice" un dosar.