In orice zi, 33 de unitati industriale din Iasi pot provoca adevarate dezastre ecologice. Acestea se afla pe lista Comisariatului de Mediu ca fiind cu risc ridicat de poluare. Fortus si Nectarul Pascani sint considerate „obiective pierdute", fiind imposibil sa mai produca in limitele de poluarea acceptate. Antibiotice SA, insa, deruleaza cel mai ambitios program de investitii in domeniul mediului.

Poluarea a inceput sa reprezinte si la nivelul judetului Iasi o problema delicata, avind in vedere ca zeci de firme pot provoca in orice zi accidente ecologice. Conducerea Comisariatului Judetean de Mediu (CJM) Iasi are in evidenta 33 de firme care prezinta un risc ridicat de poluare. De la inceputul anului, inspectorii le-au dat deja acestor unitati contraventii substantiale.

„Pina acum am dat 70 de amenzi pentru nerespectarea conditiilor de protectie a mediului. Valoarea amenzilor depaseste suma de 1 miliard de lei", ne-a spus Mihai Bendescu, comisar sef al CJM. Pina in 2007, toate societatile comerciale trebuie sa faca o serie de investitii in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu.

Acele companii care nu vor respecta prevederile capitolului de mediu nu vor mai primi autorizatii de functionare, fapt ce va conduce la inchiderea lor.

Fortus SA si Nectarul Pascani, bombe ecologice

In fruntea listei cu cel mai mare risc de poluare se afla combinatul Fortus SA, care, din punctul de vedere al reprezentantilor institutiilor de control este un „obiectiv pierdut", fiind imposibil de obtinut productia in conditiile de mediu impuse de UE.

Conducerea societatii este, insa, mai optimista, considerind ca, prin investitii de citeva sute de mii de euro, problemele de mediu de la combinat vor disparea. „Problemele de mediu stau printre preocuparile noastre esentiale.

Pina in 2007, trebuie sa investim peste 900.000 de euro, iar, in acest moment, sintem in grafic cu programul de conformare in ceea ce priveste mediul", ne-a declarat Vasile Plugaru, director al SC Fortus SA Iasi. Situatia se repeta si in cazul societatii Nectarul Pascani, care, desi nu functioneaza, va avea nevoie de investitii substantiale pentru a putea respecta criteriile privind poluarea.

Amenda fara precedent la Fortus

In urma cu trei luni, Fortus SA a fost pe punctul de a crea un adevarat dezastru ecologic. Ca urmare a acestui accident, combinatul s-a trezit cu cea mai mare amenda aplicata vreodata unei firme iesene. Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) din cadrul Directiei Apelor Prut (DAP) a sanctionat SC Fortus SA cu 800 de milioane de lei, pentru poluarea repetata a riului Nicolina.

Societatea amendata a deversat uleiuri minerale prin gurile de evacuare a apelor pluviale, iar specialistii SGA au instalat mai multe baraje plutitoare pe riurile Nicolina, Bahlui si Jijia, pentru a impiedica poluarea Prutului. La patru zile de la acest incident a avut loc o noua deversare, toate eforturile de depoluare fiind in zadar.

Cea de-a doua deversare a fost cauzata de o avarie la o conducta ce transporta ulei mineral de la bazinul de golire rapida a atelierului de Tratament Termic Secundar din cadrul Fortus SA. Comisariatul de Mediu a amendat atunci societatea cu 150 de milioane de lei. „A fost o eroare de-a oamenilor nostri, recunoastem acest lucru.

Acum respectivul bazin de deseuri a fost repus in functiune si activeaza la parametri normali", ne-a declarat Vasile Plugaru.

Antibiotice SA trateaza mediul cu 3,5 milioane de euro

O alta firma aflata pe lista CJM Iasi este Antibiotice SA, care, prin natura activitatii sale poate, crea probleme in privinta poluarii. Aceasta firma este, insa, una dintre putinele care deruleaza un amplu si costisitor proiect menit sa rezolve orice problema de aceasta natura. „Din punct de vedere al conditiilor de mediu, SC Antibiotice SA Iasi este in grafic cu programul de conformare.

Pina la sfirsitul acestui an noi trebuie sa construim si sa punem in functiune o statie de epurare. Ea este deja construita in proportie de 75% si necesita o investitie de 3,5 milioane de euro, suma din care s-au investit deja 2,5 milioane de euro.

De asemenea, pina in 2008, Antibiotice SA trebuie sa puna in functiune si un incinerator care va costa societatea 1,5 milioane de euro", ne-a declarat Ioan Nani, director al SC Antibiotice SA. Prin acordurile semnate cu Uniunea Europeana, Antibiotice SA s-a angajat sa demareze un program prin care sa modernizeze fluxul tehnologic, investitii ce vor costa pina la 1 milion de euro.

Pina in acest moment, s-au modernizat liniile de productie, masura care ne-a costat 12 milioane de euro.

Firmele nu „irosesc" banii pe in poduse anti-poluare

„Dintre societatile comerciale considerate posibili poluatori, doar 6 au cumparat produse care neutralizeaza substantele nocive si ne-au mai solicitat informatii despre produse alte 20 de societati", ne-a declarat Andrei Picioroga, director la o firma care comercializeaza substante anti-poluare. „Cei mai importanti clienti ai nostri sint societatile BMT, Fortus si CET.

Ei sint cei care fac comenzi chiar si luna de luna, cum e cazul firmei BMT", ne-a mai spus Picioroga. El a adaugat ca exista trei solutii anti-poluare. „Este vorba despre doi detergenti lichizi care degreseaza orice fel de derivat din hidrocarburi, dar si grasimi vegetale si naturale. Preturile variaza intre 2,15 si 3,2 euro pe litru (fara TVA), in functie de cantitatea cumparata.

De asemenea, mai avem si un absorbant, e o turba din Noua Zeelanda, care curata produsele petroliere, uleiurile vegetale, dar si apa, si este biodegradabil in 3 luni. Acesta costa intre 19 si 35 de euro (fara TVA), in functie de cantitatea achizitionata", ne-a spus Picioroga.

Greenpeace: „Sintem constienti de problemele de mediu din Moldova"

Desi pina acum Greenpeace nu a avut activitati in zona Moldovei, concentrindu-se mai mult pe zona Transilvaniei si a bazinului Somes-Tisa, organizatia spune ca stie despre problemele de mediu din zona Moldovei.

„Cu siguranta in viitor vom avea activitati si in Moldova, deoarece sintem constienti de cit de mari pot fi problemele si poate interventia noastra va putea ajuta la rezolvarea unora dintre ele", ne-a declarat Anamaria Bogdan, coordonator de programe la Greenpeace Romania.

Ea ne-a mai spus ca, in ceea ce priveste poluarea in Moldova, putem vorbi despre „poluarea istorica, cum ar fi cazul combinatului Metadet SA din Falticeni, poluari ale riurilor cu produse petroliere, la suprafete mari de paduri defrisate mai mult sau mai putin legal, multe judete din Moldova fiind campioane in acest domeniu, si culturi de plante modificate genetic, Braila si Galati fiind considerate «paradisul organismelor modificate genetic»".

Trebuie precizat faptul ca Greenpeace este cea mai puternica organizatie mondiala de lupta impotriva poluarii.

Peste 30 de posibili poluatori

Comisariatul Judetean de Mediu (CJM) a facut o lista cu firmele din Iasi care prezinta un risc ridicat de poluare, pe aceasta fiind incluse 33 de societati: Antibiotice, Alfincol, Asam, Automobile Dacia, Avicola, cu cele trei unitati de lucru de la Letcani, Razboieni, Tirgu Frumos.

Mai figureaza pe aceasta lista firmele Avitop, BMT Romania, Bursa Moldovei, Casa Lebada, Ceramica, CET Holboca si CET Iasi, Conex, Cotnari, DAC Pascani, Fortus, ISPAT Tepro, Latini Com Belcesti, Moldomobila, Moldoplast, Nectarul Pascani, Nicolina, RAGCL Pascani, RAJAC, Remar Pascani, Romtrading Company Iasi, SNP Petrom, Salubris, Terom, TessConex Miroslava si Unirea SA.