Directorii institutiilor descentralizate. Cei mai multi, veritabile soprane de coloratura, numite politic si aservite interselor celor care i-au „miluit" cu salarii babane si posibilitatea de a-si completa veniturile cu spagi absolut neimpozabile. Astazi, „numitii de PSD" se tarasc serpeste pe la usile cui stiu prin Capitala, incercand sa-si rezolve continuitatea.

Am analizat activitatea catorva dintre aceste personaje-cheie in economia judetului si...

Ca un pietroi la stomac le-a cazut vestea ca vor fi inlocuiti! „Personajele" filmului care urmeaza sunt cativa dintre directorii institutiilor descentralizate din Maramures, iar „inlocuirea" se refera la indepartarea balastului lor din inaltele functii in care fura... fura „miruiti" de grangurii din „partidul tovarasului Ion" (pentru „calitatea" de a fi adus importante servicii PSD-ului).

Dupa aceste precizari, in timp ce vizatii digera chinuitorul anunt al inlocuirii iminente, analizandu-le activitatea, am conchis ca decizia Aliatilor, in cazul lor, pe langa faptul ca e normala din punct de vedere politic, e si obligatorie.

Obligatorie pentru inaugurarea normalitatii in unele institutii ale Statului, suspectate de frecarea mentei in pauzele lungi si des intesate cu eternele scuze telenoveliste: „am face mai mult, da’ n-avem bani". Vreti sa aflati ce au realizat in timpul nesfarsitelor mandate, din „putinul" pe care-l au, unii dintre directorii care astazi acuza decizia nedreptei schimbari politice?

Victor Vaum

La Directia Muncii Maramures a fost uitat pe post, cam de multa vreme, Victor Vaum. Cetateanul Vaum, pe vremea cand era „doar" tovaras, in glorioasa „epoca de aur", a fost profesor de economie politica. Adica, invata tineretul de atunci ca este o crima sa ai initiativa privata, ca afacerile sunt nocive pentru cei multi.

Vaum ii aiurea pe elevi cu teoriile despre capitalismul putred si decadent si ii indemna la o viata cumpatata, la un apartament tip cutie de chibrituri si un salariu de „om nou", dupa principiul la orice fel de munca, o retributie egala.

A venit Revolutia si Vaum s-a metamorfozat intr-unul din cei mai dinamici capitalisti. A uitat de prostiile pe care le-a turnat tineretului baimarean si s-a apucat sa faca ceea ce a infierat cel mai tare: afaceri. De la meditatii pana la asocieri cu potentati ai zilei. Orice, doar bani sa iasa.

A intrat si in politica, cu cinism indraznim a afirma, devenind liderul filialei unuia din partidele istorice: PSDR. Din aceasta postura, a fost numit director la Directia Muncii in perioada CDR. Dupa 2000, a profitat de nasterea PSD (din PSDR+PDSR) si a ramas pe acelasi post, din cauza unui nefericit algoritm politic. A fost "vice" la PSD pana mai ieri.

Cei opt ani de directorat se datoreaza criteriului politic, nu profesionalismului mult clamat de toata lumea.

In rest, Vaum a acumulat multe cunostinte privind capitalismul, daca ar fi sa dam crezare barfelor ca este "fantoma" in multe firme, conduce din umbra multe firme si are capital circulant. Mai stiti ce era acesta in "Economia politica PCR"?

Gheorghe Voinescu

Director al Agentiei pentru Protectia Mediului din 2001, Gheorghe Voinescu s-a autointitulat inca din primele luni de mandat „ecologistul nambar uan". Numirea sa la carma uneia din cele mai importante institutii a judetului (printre cele mai poluate ale Romaniei) a starnit zambete de la inceput.

Inginer constructor, parca, ori ceva legat de agricultura, actualul sef de la Mediu a fost inainte de 1989 un activist de frunte al PCR (functie de secretar la PCR municipiu). Nu a negat niciodata, ba a declarat cu diverse ocazii ca nu are ce sa-si reproseze din trecutul pecerist. Imediat dupa Revolutie a cochetat cu PSM-ul, iar apoi cu ceea ce este acum PSD.

Accidentul de la Aurul si „profesionalismul" ministrului Mediului A.C. Ilie i-au netezit calea spre un post cu care nu are nimic in comun (poate doar salariul). A fost, clar, o numire politica. De cand este ecologist-sef, in Maramures nu se mai vorbeste deloc de poluare. S-a pus „batista pe tambal", ceea ce confirma ca Ministerul Mediului de atunci dorea liniste in aceasta parte a tarii. De baimareni cui i-a mai pasat?

Pe de alta parte, Voinescu are si „plusuri". A jonglat cu acordarea autorizatiilor de mediu dupa interesele nu se stie cui. In mod ciudat, unii din marii poluatori au primit „hartiile de Mediu", altii nu. Sa nu mai vorbim de firmele mici si mijlocii. Multe s-ar putea spune. Multe si marunte, si penale…

Gavril Miclea

Cu siguranta, motivul oficial pentru care a fost numit in functia de director executiv al Casei Judetene de Pensii Maramures a fost cel al competentei. In fapt, relatia-model a subordonarii neconditionate fata de fostul sau sef, Victor Vaum (directorul care si-a daruit filiala partidului sau ofranda pe altarul PSD), a cantarit decisiv.

Plusuri: se piaptana cu carare si nu conduce autoturismul de serviciu sub influenta baturilor alcoolice.

Minusuri: incapacitatea de a gestiona scandalurile in care a fost implicata institutia pe care o conduce (inca).

Si scandalurile nu au fost putine: reesalonarea ilegala a datoriilor firmei SC Daster SRL (fapt pentru care a fost convocat la comisia de disciplina a Casei Nationale de Pensii); tactica inepta cu care s-a chinuit sa-si acopere urmele lasate de atribuirea fara licitatie a bunurilor cu care a fost mobilat intreg sediul institutiei (lucrare de care a beneficiat cu generozitate Ioan Cavasan si

Flying Impex, un sereleu cu un colectiv „mic, dar unit si harnic" specializat in distributia de pixuri); minciuna demonstrata ca a achitat din contul institutiei transportul masinii Casei de Pensii (facuta „varza" intr-un accident rutier de care s-a facut vinovat exclusiv angajatul institutiei) pe ruta Caineni (Valcea) - Baia Mare; fraudele din atribuirea biletelor de tratament si a pensiilor ilegale din Sieu (ambele soldate „amiabil", fara vinovati aspru sanctionati).

Tot la acest capitol e necesara mentiunea ca nici noua conducere a Casei Nationale de Pensii nu a ramas impasibila la managementul „stralucit" al cetateanului Gavril Miclea (pe care il salutam si cu aceasta ocazie si-l anuntam ca am inaugurat un fisier care absoarbe flamand date referitoare la tehnica prin care s-au compensat datorii in schimbul unei cladiri-sediu, inestimabile).

Alexandru Bondrea

De factura inginer miner, a ajuns directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) dupa o perioada in care fusese de trei ori somer recompensat cu bani de Statul roman (cum a reusit performanta, numai el poate explica) si se pregatea sa emigreze in Statele Unite, deoarece nu credea ca mai are sperante prin Romania.

Totusi, sortii i-au zambit si dintr-un simplu angajat cu contract de colaborare la Casa Judeteana de Pensii ajunge, dupa o excursie in Bucuresti, director executiv al AJOFM. Se zvoneste ca in momentul in care s-a imbarcat spre Bucuresti, chemat de protectorul sau, cunoscutul „papusar" Victor Vaum, spera la un post de director adjunct. Nici macar nu visa la fotoliul de conducator.

Dar, vremurile se schimba, si fotoliul va fi, din nou, scos la concurs. In perioada lui de directorat a reusit performanta de a-si procura un dosar penal la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, acuzat de luare de mita (vina de care a fost absolvit, ceea ce nu ne surprinde pentru ca in Romania, pe vremea aceea, numai femeile de serviciu erau si arestate pentru luare de mita).

In mod surprinzator, cel mai performant angajat al AJOFM-ului in „perioada lui Bondrea" e tot... Bondrea. Respectiv, sotia sa, Susana Bondrea. Promovata de la un birou la altul, sotia directorului executiv beneficiaza de drepturi salariale consistente.

Plusuri: organizeaza in fiecare luna conferinte de presa, la care nu se prezinta intotdeauna, dar la care isi trimite purtatorul de cuvant (uneori mai trece prin sala, afiseaza o alura de om foarte ocupat, si o sterge dupa 10 minute). Este un bun executant al „propunerilor" sefilor PSD ai protectorului sau, Vaum. Are o cana pe care scrie BOSS si pe care ii recomandam sa adauge A FOST. Deoarece schimbarea bate la usa.

Minusuri: a reusit sa acorde un numar „respectabil" de credite nerambursabile unor firme care nu respectau conditiile de creditare, dar si sa terorizeze personalul neaservit, chiar „asumandu-si riscul" unor sanctiuni contrare legii!

Arpad Virag

Poate fi considerat un profesionist, daca ar fi sa ne luam dupa modul in care discuta in Consiliul Local problemele ce se leaga de constructii, aprobari etc. Dar si Arpad Virag, seful Inspectiei de Stat pentru Constructii, a fost numit pe post tot din cauza algoritmului politic. Fiind membru UDMR, a primit functia pe vremea cand CDR s-a aflat la putere.

Dupa 2000 a fost pastrat datorita colaborarii PDSR cu UDMR, iar acum a ramas deoarece institutia a revenit UDMR. Dupa atatia ani de sefie, profesionalismul presupus al unuia din cei mai longevivi conducatori de „descentralizate" a intrat in vrie.

Noi am demonstrat acest lucru recent cu „toleranta" lui Virag in cazul hardughiei botezata Hotel "Ambasador" (ridicat fara cea mai elementara autorizatie) si a ilegalei antene de 40 de metri a lui Zoicas-AGECOM.

Ar fi de amusinat cati din concitadinii care construiesc prin oras fel si fel de traznai au autorizatii si acte in regula. Pentru ca avem suficiente exemple, conchidem ca Virag poate a obosit si simte nevoia unei schimbari. Nu degeaba se vorbeste de „procentul", „cotizatia" catre un anumit sef de partid si minunatii lui consilieri.

Elena Carausan

De profesie cadru didactic, inca este director executiv al Oficiului pentru Protectia Consumatorului. In dulcele stil pesedist ("leaga-te de hotii mici, ignora-i pe cei mari") a reusit, de cand ocupa aceasta functie, sa bazaie toti micii intreprinzatori din Maramures, fara insa a sanctiona vreun grangur al economiei morosene. Face multa valva, insa fara a prezenta rezultate consistente.

Daca analizam aparitiile din periodice, poate fi incoronata "Regina micilor delicate", avand in vedere cat i-a amendat pe aproape toti vanzatorii din Centrul Comercial sau de la diversele dughene.

Plusuri: Poarta pantofi cu toc si mult rosu. Mai merge in controale cu inspectorii si evita sa dea amenzi financiare, preferand sa acorde avertizari (de fapt, ultimul plus este mai mult un minus).

Minusuri: se simte atat de bine in fotoliul pe care-l ocupa, incat l-a confundat cu propria casa si si-a afisat nostalgiile neocomuniste postand un poster gigantic cu Adrian Nastase, pe peretele din spatele biroului (care e o institutie a Statului, nu a partidului!).

De frica, a lasat un grup de valutisti sa insele jumatate din Baia Mare cu o casa de schimb care afisa alte comisoane decat cele practicate (valutisti la care a fost in control, dar care nu s-au speriat de doamna director executiv, precum micii intreprinzatori, si care nici nu au fost inchisi, inseland in continuare zeci de baimareni).

Corneliu Savoiu

Supranumit „Miracolul de la fileu", inca directorul Directiei Judetene de Sport a „reusit" sa-si lege numele si de un alt „miracol": pasivitatea de gropar cu care priveste moartea clinica in care a intrat sportul maramuresean. Odinioara aflat pe un onorant loc doi (dupa Capitala), sportul din judet si-a ingropat cu durere performante si cluburi.

In „cimitirul sportului", pe cruci poti citi numele defunctilor: popice, natatie, baschet, volei feminin, tir, caiac-canoe, tenis de masa, fotbal (practic, au mai ramas „in viata" doar cluburi de handbal, box, rugby, arte martiale si orientare turistica, dar nici acestea nu se simt prea bine).

Plusuri: confortul extrem cu care si-a dotat propriul loc de munca (cel mai modern sediu de Directie de sport din tara, sa nu se bea cafeaua-n stres!), merge in fiecare saptamana la biserica si are o masina ultimul racnet.

Minusuri: afacerea Hotelul „Sport" (hotel pe care-l conduce sotia sa si care deservea exclusiv sportivii, pasat astazi investitorilor-prieteni si ajuns cuibusor de nebunii... stravezii, ca niste termopane oferite „onest" in schimbul afacerii); starea de calamitate in care au ajuns mai toate bazele sportive (Sala Sporturilor, stadionul Dealul Florilor si toate terenurile de fotbal, poligonul de tir, bazinul de inot, stadionul de atletism - cat despre pistele de popice si mesele de tenis, acestea au... disparut!); inexistenta lobby-ului pentru ca autoritatile sau sponsorii sa finanteze performanta sportiva; incapacitatea de a crea un colectiv (multi angajati il vorbesc „pe la spate", afirmand ca directorul „tine cu dintii de functie").

Final in coada de cal

Am parcurs primul „7" de baza din echipa numitilor politici proprietari ai fotoliilor directiilor descentralizate din Maramures. Cel mai grav nu ni s-a parut tanguirea nedemna cu care acestia se agata de functiile care le-au adus atatea beneficii personale, ci usurinta cu care sunt dispusi sa-i serveasca pe actualii „stapani". De dragul fotoliului tapitat. O prostitutie a firescului politic. Gasiti dumneavoastra un sinonim in limbaj popular.

Schimbari efectuate

Pana in acest moment s-au schimbat sefii in doua Directii: Inspectoratul Scolar si Directia Agricola. Fostul inspector sef al invatamantului maramuresean, Delia Ardelean, a renuntat la functie imediat dupa ce deputatul Mircea Man a anuntat ca urmeaza sa fie schimbata.

Ardelean a demisionat cu seninatate, avand asigurata o „paine alba" la un serviciu ce apartine de Banca Mondiala (acum are birou, masina la scara si un salariu de 600 de euro - se mai barfeste ca are si o „colectie impresionanta" de sticle de bere). La Agricultura, fostul director Victor Horotan a plecat lasand multe lucruri in ceata afacerilor de grup.

Noul director, Viorel Tantas, este controversat si s-ar putea ca la aceasta Directie sa se fi schimbat doar un nume. A fost schimbat si directorul de la Remin, postul revenid in urma negocierilor politice democratilor. Directia de Sanatate Publica asteapta numirea unui nou director, fotoliul fiind gol dupa demisia lui Calin Pop.