Presedintele interimar al PD, Emil Boc, si-a prezentat, ieri, la Cluj ,in prezenta reprezentantilor PD din Ardeal, motiunea "Romania prospera, Romania democrata" cu care va candida la Conventia Nationala a partidului. La eveniment au participat ministri PD, dar si o serie de lideri la nivel national si local.

Dincolo de aspectul electoral al evenimentului, menit sa popularizeze in randul democratilor principalele teze ale motiunii, evenimentul a fost in acelasi timp si un prilej de declaratii politice si de cristalizari ale pozitiei PD in raport cu celelate partide politice.

Daca majoritatea liderilor democrati au aratat ca o fuziune cu PNL nu e de actualitate pentru partid, dar ca respecta in continuare "angajamentele" ce decurg din alianta cu liberalii, pentru UDMR si Partciul Conservator, democratii au inceput numaratoarea inversa.

In discursul sau tinut in fata celor aproape 200 de delegati din teritoriu, candidatul la sefia PD, Emil Boc, a prezentat cateva dintre principiile ce stau la baza motiunii sale, mai exact libertatea, subsidiaritatea, asimilarea valorilor crestin-democrate, protectia sociala, sustinand in acelasi timp ca prin schimbarea dioctrinei, PD isi va pune in accord actiunile politice cu orientarea ideologica. In acelasi timp, Emil Boc a vorbit si depre relatia PD cu celelate formatiuni parlamentare.

Astfel, liderul interimar al democratilor a exclus orice fel de colaborare cu PRM, a vorbit despre "parteneriatul privilagiat cu PNL", relatia copnferinta de guvernare cu UDMR, sustinand pe de alta parte ca asteapta "creionarea doctrinei Partidului Conservator".

Totodata, Boc a admis faptul ca in teritoriu exista "anumite anomalii" cauzate de faptul ca in fruntea unor servicii descentralizate se afla inca "activistii PSD".

Mai mult, in opinia lui Boc, faptul ca unii dintre oamenii PSD sunt mentinuti in fruntea unor servicii s-ar afla in stransa legatura cu faptul ca in fruntea celor doua Camere ale Parlamentului sunt mentinuti Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.

In acest sens, Emil Boc a dat un ultimatul colegilor de guvernare, mai exact UDMR si PC, sustinand ca trebuie sa decida daca vor sa se afle in continuare la guvernare sau vor anticipate, dand astfel de inteles ca soarta lor depinde de pozitia pe care o vor adopta in luna iulie cand se va rediscuta schimbarea celor doi presedinti ai

Camerelor. Totodata, Boc a sustinut ca in calitate de presedinte al partidului, va pune accent pe partid, sustinand ca "sursa puterii e partidul, acesta fiind si autorul producerii in continuare de oameni".

In cadrul discursurilor sustinute in fata delegatilor, vorvbitorii au accentuat misiunea PD de a se mentine in sondaje cu un procent de peste 30%, aceasta fiind, in opinia lor, o conditie pentru ca Traian Basescu sa candideze in 2009 pentru un nou mandate presedintial in numele PD.

"Trebuie sa fim in stare sa-l sustinem pe Traian Basescu in 2009, pentru ca stim cum e Basescu, el nu va accepta sa candidetze din partea PD daca procentul acestuia in sondaje nu va incepe cu cifra 3", a spus, la randul sau, vicepresedintele Vasile Blaga.

Intr-o alta ordine de idei, Emil Boc a sustinut ca proiectil autostrazii Transilvania trebuie dus pana la capat, cu atat mai mult cu cat "Transilvania merita aceasta autostrada, noi nu cersim aceasta autostrada, noi o meritam".

"Nu trebuie sa ne unim cu liberalii!"

Dintre vorbitori, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde si presedintele PD Bistrita Ioan Oltean au avut cele mai neastapte discursuri. Astfel, Frunzaverde a sustinut ca in cadrul dialogului pe care l-a avut cu popularii europeni, acestia nu au sustinut ca PD trebuie sa fuzioneze cu o alta formatiune politica.

"Nu avem obligativitatea de a fuziona nici cu crestin-democratii, nici cu conservatorii. Noi trebuie sa stim ca nu trebuie sa ne unim nici macar cu liberalii. E mai naturala o alianta. Noi avem calea noastra populara si in Parlamentul European, ei vor reprezentaRomania in grupul lor liberal", a explicat Frunzaverde.

La randul sau, liderul democrat bistritean, Ion Oltean, i-a criticat voalat pe ministri liberali, facand trimitere directa la ministrul Sanatatii Mircea Cinteza, cand a vorbit depsre problemele pe care le intampina sitemul sanitar.

Ca o concluzie, liderii democrati prezenti la Cluj au accentuat faptul ca, odata cu preluarea fraielor partidului de catre Emil Boc, "in timp ce cesul Romaniei se trage la Bucuresti, pentru ca asa e firesc, ceasul pentru PD va fi tras de la Cluj".