In cursul serii de 22 iunie a.c., pe un teren viran de aproximativ 500 mp din zona danelor 86-87 a Portului Constanta a avut loc o poluare cu reziduuri petroliere cauzata de neatentia unor angajati ai societatii Tomini Trading, a declarat pentru „Replica" Alexe Bucuresteanu, seful Centrului Poluare Marina din cadrul Autoritatii Navale Romane.

Potrivit ofiterului ANR, in cursul operatiunilor de spalare a tancurilor unei barje casate destinate taierii in vederea obtinerii de fier vechi, o portiune din furtunul pentru refularea amestecului de apa si reziduuri petroliere, utilizat la spalarea tancurilor barjei s-a desprins accidental din imbinare si a permis deversarea necontrolata a deseurilor lichide de hidrocarburi pe terenul viran aflat in imediata vecinatate a danei imprejmuite unde compania Tomini Trading isi desfasoara activitatea de taiere a ambarcatiunilor, vagoanelor si altor obiecte dezafectate.

Cantitatea deversata a fost estimata la cca. 500-600 litri de apa in amestec cu reziduuri petroliere, insa nici o picatura de agent poluator nu a ajuns in bazinul portuar, a subliniat Bucuresteanu.

Primele masuri luate au fost imprastierea de material absorbant pe suprafata de teren afectata si curatarea solului, cu transportarea pamantului contaminat intr-un depozit special, toate aceste operatiuni fiind efectuate de o firma specializata in actiuni de depoluare angajata de Tomini Trading.

In plus, desi nu a fost infestata, portiunea de bazin portuar din zona barjei a fost imprejmuita cu un baraj antipoluant. A fost aplicata o amenda de 20 milioane lei lui Horia Stanescu, seful echipei de lucratori ai Tomini Trading.