Despre afacerile cu bani publici facute de reprezentantii fostei guvernari au curs rauri de cerneala. Clujul a fost ferit de astfel de dezvaluiri. Unul din motive ar fi acela ca, la Cluj, PSD nu s-a "bucurat" in mod real de o opozitie puternica, poate doar la nivel declarativ. Fieful afacerilor PSD a fost Consiliul Judetean, controlat pana in vara trecuta de Gratian Serban.

Cu mici exceptii, cum ar fi afacerea deseurilor "Power Pack", nimeni nu a putut prezenta dovezi clare ale spolierii banului public. Nici presedintele de acum al Consiliului Judetean, liberalul Marius Nicoara, nu pare preocupat sa rascoleasca trecutul inaintasului sau. Nicoara are motive obiective in a fi diplomat cu familia lui Gratian Serban.

La inceputul lunii martie Daniel Don, directorul adjunct al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), a declarat, intr-o conferinta de presa organizata ad-hoc la sediul Prefecturii, ca in agentia pe care o conduce fosta putere politica a "jonglat" cu banii publici. Cel putin, acesta a fost mesajul transmis presei, fara ca directorul sa prezinte informatii clare.

Declaratia venea tocmai din partea unui fost membru PSD. Don si-a dat demisia din PSD dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile. Intr-o discutie purtata cu reporterii ZIUA de Cluj, Don a explicat ca una din firmele controlate de familia lui Gratian Serban, fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ Cluj), a executat lucrarile la sediul AJOFM de la Dej. Este vorba de firma "INM Investment".

La numarul de telefon mobil al societatii ne-a raspuns insusi Calin Serban, fiul ex-presedintelui CJ Cluj. Dupa ce si-a dat seama ca a fost prins "in direct", fiul lui Serban a cotit-o si ne-a spus ca e vorba de o "coincidenta de telefon" si ca nu are nici o treaba cu firma "INM Investment". Directorul Don ne-a precizat ca reprezentantul firmei in relatia cu AJOFM a fost o anume doamna Maier.

Miliarde varsate in conturile INM Investment

Cert este ca, intr-un fel sau altul, familia Serban are legatura cu firma "INM Investment", cea care a primit un contract de constructii de la AJOFM. Care AJOFM era controlat, fireste, tot de PSD. Conform informatiilor oficiale, firma a realizat reparatiile curente la biroul agentiei de la Dej si a incasat suma de 4,1 miliarde de lei. Procedura de licitatie a fost cat se poate de ciudata.

Initial, AJOFM a trimis sapte invitatii unor firme, pentru a face o selectie de oferte. Nici vorba de licitatie publica. Nimeni nu a raspuns. La a doua invitatie au raspuns firmele "INM Investment" si "Grup 4 Instalatii", fiind declarata castigatoare firma "legata telefonic" (sic!) de familia Serban.

Chiar daca a incasat o suma considerabila, societatea cu pricina nu s-a deranjat sa efectueze lucrari de calitate. In ianuarie, fostul director PSD Daniel Don a devenit, subit, ingrijorat de banii publici.

Atunci, comisia de receptie a AJOFM a constatat ca au aparut crapaturi pe fatada cladirii recent reparate, ca ar trebui inlocuite usile, ca nu s-au facut corespunzator varuielile interioare si lucrarile pentru gresie-faianta etc. O parte din lucrari au fost remediate.

Consilierul judetean Gratian Serban pretinde ca fiul sau nu are nici o legatura cu firma "INM Investment", desi - asa cum am precizat - numarul sau de telefon mobil apare ca fiind al acestei firme. Apoi, Daniel Don, fost membru PSD, stie mai bine ca oricine ce afaceri faceau fostii sai colegi de partid. Informatiile ne-au fost confirmate si de terte surse din cadrul AJOFM.

La fel de sigur este faptul ca familia Serban a avut grija sa acopere orice legatura legala cu firma respectiva, existand o multime de variante de a controla o societate, fie prin interpusi, fie prin contracte bine dosite.

Nicoara, atat de aproape pe PSD

Numele lui Gratian Serban a fost mentionat in numeroase rapoarte ale societatii civile, aparute inaintea alegerilor. Serban era legat de alte personaje importante din PSD, presupuse a fi implicate in diverse combinatii.

Cei doi fii ai pesedistului fac afaceri in constructii de ceva vreme, o traditie de familie, deoarece si Serban-tatal a activat pe santierele comuniste ale fostului Trust de Constructii Industriale (TCI). Calin si Dan Serban apar ca asociati in societatile "Con Tour Invest", "S H C Invest" si "Flexipharma".

In ultima firma, Dan Serban i-a avut ca parteneri de afaceri pe Razvan Rotta, Traian Vamos si Iosif Pop. Aici, lucrurile se complica: Rotta este partenerul de afaceri si amicul liberalului Marius Nicoara, actualul presedinte al CJ Cluj si, teoretic, adversarul politic al lui Gratian Serban.

Iosif Pop este fost presedinte al Bancii Transilvania (BT), la fel, fost partener de afaceri al lui Nicoara. Care Nicoara este actionar al bancii, iar sotia sa, Simona Nicoara, este chiar directoare in cadrul BT. Traian Vamos este un alt pesedist, fost consilier local si inspector al Garzii Financiare Cluj, acuzat de luare de mita.

Societatea in care apare baiatul lui Serban Gratian si apropiatii lui Nicoara a fost dizolvata. Ca si picanterie, bine de stiut este ca Marius Nicoara si-a facut concediul anul trecut cu fiul lui Gratian Serban, probabil pentru a rezolva "diferendele" ideologice dintre PSD si PNL.