Eficienti

In aceasta sesiune parlamentara, trei legi au intrat in vigoare purtand si numele unor parlamentari clujeni printre autori. Prima a fost legea privind Apostila de la Haga, avandu-l ca autor pe deputatul PD Daniel Buda, alaturi de alti doi colegi de partid.

A urmat legea prin care modificarile Codului Fiscal propuse de Guvern au fost amanate, conform Constitutiei, pana la 1 ianuarie anul urmator, semnata, la gramada, de nu mai putin de 24 de PRM-isti, printre care si senatorul Gheorghe Funar si deputatul Petru Calian. In fine, deputatul PC Gratiela Iordache, alaturi de alti 13 colegi, a semnat, ca autor, o lege privind Bursa de Valori Bucuresti.

Au gandit cu capetele lor

Unii, mai bine, altii, mai putin bine, dar, in mod cert, au gandit cu propriile capete cei care au elaborat initiative legislative individuale. Campion este deputatul PSD Vasile Puscas, cu trei initiative "croite" de unul singur. Funar are si el trei, dar una a fost, deja, respinsa definitiv.

Calian are doua, in vreme ce deputatul independent Mircia Giurgiu, deputatul UDMR Mate Andras Levente si deputatul PSD Vasile Soporan au cate una. Deputatii PNL Mircea Pusca si Horea Uioreanu au, si ei, cate o initiativa legislativa personala, numai ca le-au fost respinse. Una dintre ele este cea cu... pestii.

Au gandit si ei

Considerand ca, intr-un grup sub zece persoane, este posibil un brainstorming la care sa isi dea cu parerea toti participantii, am decis sa acceptam ca este posibil ca acei parlamentari care au semnat initiative legislative cu mai putin de zece autori chiar sa fi contribuit la elaborarea lor.

Castigator la aceasta categorie este Gheorghe Funar, cu 28 de astfel de initiative, dintre care una a fost, deja, respinsa, iar una retrasa. Urmeaza Daniel Buda, cu 13 initiative legislative, Horea Uioreanu, cu opt, Mircea Pusca, cu trei, in vreme ce Petru Calian, Gratiela Iordache, Vasile Soporan si senatorul PNL Norica Nicolai au participat doar la cate o astfel de initiativa legislativa.

Fa-te ca muncesti

Este aproape sigur ca, dintre toti cei care au semnat initiative legislative "la gramada", putini au adus alta contributie in afara propriei semnaturi. Recordul in materie este un proiect de lege iscalit de 101 persoane! Semnatarul sef este tot Gheorghe Funar, care a obosit asternandu-si autograful pe 49 de initiative legislative facute cu batalionul.

Locotenentul Calian si-a umflat palmaresul cu 29 de astfel de proiecte. Mai modest stau Iordache cu trei semnaturi, Buda, cu doua, Pusca, Soporan si Uioreanu, cu cate una.

Carcotasii

Recordman-ul bombardarii Guvernului cu intrebari si interpelari a fost Mircia Giurgiu, cu nu mai putin de 90 de astfel de "curiozitati". El este urmat de eternul Funar, cu 54 de bucati, si Vasile Puscas cu 16 intrebari si interpelari.

In afara podiumului s-au situat, in ordine: Calian – 12 interpelari, Soporan – cinci interpelari, Iordache – trei interpelari, Buda – doua intrebari, Mate si Uioreanu – cate o intrebare.

Boierii

O alta forma de manifestare, cuantificabila, a parlamentarilor, este luatul cuvantului in plen, uneori chiar pentru a face asa-numitele declaratii politice. Cu o singura exceptie, toti clujenii nostri si-au dat cu parerea de la microfoanele celor doua Camere.

Podiumul ar fi format din Funar, care a luat cuvantul in 42 de sedinte, Mircia Giurgiu, cu 35 de interventii, si senatorul UDMR Eckstein-Kovacs Peter, cu 33 de adresari catre plen. Si daca Mircia Giurgiu declara, mai demult, pentru ZIUA de Cluj, ca in Parlament "e boierie", avem si noi boierii nostri.

Primul dintre ei este Eckstein, care, in afara de dat cu parerea la microfon, nu a produs nici initiative legislative, nici intrebari sau interpelari. Urmatorul ar fi senatorul PSD Vasile Dincu, cu doar doua luari de cuvant, dintre care una a fost cu ocazia depunerii juramantului.

Iar boierul boierilor, in prima sesiune parlamentara a noii legislaturi a fost, incontestabil, deputatul UDMR Konya-Hamar Sandor, care, in afara depunerii juramantului, nu pare sa mai fi facut nimic semnificativ prin Parlament.