Seful de tura de la Vama Bors (judetul Bihor), Ioan Trifan, a fost prins, vineri, cu 1.000 de euro asupra sa, bani pentru care nu a putut gasi o justificare.

Descoperirea a fost facuta de o echipa formata din ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera si Serviciului Independent de Protectie Interna, care au descins la Oradea.

Echipele de control au gasit, potrivit purtatorului de cuvant al IJPF Bihor, comisar Dan Lazar, in autoturismul marca Audi A6 a sefului de tura din Vama Bors doua pachete de tigari in care erau ascunsi cei 1.000 de euro. Masina acestuia era parcata in incinta punctului de trecere a frontierei. Pentru banii gasiti in autoturismul personal, inspectorul de politie Ioan Trifan, nu avea justificare.

Echipa de control a ajuns, astfel, la concluzia ca acesta ar fi primit banii de la participanti la trafic in mod nejustificat. Conform normelor interne pe linia combaterii coruptiei, politistii de frontiera nu au voie sa detina valuta asupra lor in timpul serviciului.

Potrivit unor surse din cadrul IJPF, ofiterul a fost pus la dispozitia comandantului acestei institutii, urmand ca luni sa fie luata in discutie situatia sa, fiind posibil ca Trifan sa fie dat afara. Totodata, au fost sesizati si reprezentantii Parchetului care il cerceteaza in stare de libertate. Inspectorul de politie nu este la prima abatere de acest gen.

El a fost mutat in urma cu circa un an la Punctul de Trecere a Frontierei Salonta pentru abateri disciplinare, fiind readus sa lucreze in cadrul Vamii Bors abia in urma cu doua luni.

Cu privire la acest incident, reprezentantii Politiei de Frontiera au incercat sa pastreze tacerea, facand publica fapta ofiterului abia dupa ce presa a facut presiuni.

Mai mult, potrivit unor surse neoficiale, pe pachetele de tigari, care ar fi fost trei si nu doua, asa cum purtatorul de cuvant a declarat oficial, ar fi fost scrise cateva nume, ale unor superiori de-ai ofiterului, carora le erau destinati o parte din bani.