Procurorii clujeni instrumenteaza doua dosare de evaziune fiscala si trafic cu combustibili, derulate printr-o retea de afaceristi arabi. ZIUA de Cluj a verificat, in paralel, operatiunile arabilor la Cluj si a aflat ca seful retelei a fost sirianul Basam Ali Ahmad Mezher, unul din "soldatii" mult mai celebrului Omar Hayssam. Reteta afacerii era relativ simpla.

Arabii cumparau precursori si ii vindeau drept motorina sau benzina. Diferenta de pret, plus taxele neplatite, reprezentau profitul pe care arabii il transferau in conturile unor firme fantoma. De aici, milioanele de dolari luau calea conturilor din strainatate. Reteua din care faceau parte arabii de la Cluj a scos din tara nu mai putin de 65 de milioane de dolari.

Hayssam este banuit ca ar fi dirijat din umbra afacerea, banii fiind destinati terorismului islamic.

Din verificarile noastre rezulta ca cele doua dosare de trafic de combustibili isi au originea in cateva note de control ale Garzii Financiare Cluj, facute la sfarsitul anului 200

Au trecut, astfel, doi ani pana cand procurorii au reusit sa incropeasca doua dosare, care nu sunt extrem de stufoase. Intre Parchet si institutiile financiare s-a aflat Politia Cluj. Inspectorii financiari si procurorii implicati in caz, contactati de reporterii nostri, cred ca si-au facut bine treaba.

Cert este ca cei trei cetateni arabi, Abboud Yousef, Basam Ali Ahmad Mezher si Aboud Mohammad, care au operat la Cluj, sunt de negasit pentru a fi audiati si, eventual, condamnati. S-a incercat arestarea unuia dintre ei, dar "mascatii" nu au gasit pe nimeni in apartamentul din Bucuresti indicat de "servicii".

O alta pista interesanta, cunoscuta de procurori, este vehicularea unui nume de politist clujean in afacerile cu petrol. Numele sau este Liviu Crisan. Fratele sau detine societatea "Crisoil", prin care derula afaceri cu cetateni arabi. Liviu Crisan a fost adjunctul sefului Politiei Cluj, iar in prezent lucreaza la sectia "paza si ordine".

Informatia ne-a fost confirmata de terte surse, care afirma ca politistul a facut presiuni asupra inspectorilor Garzii Financiare. Asta in contextul in care verificarile politistilor clujeni cu privire la activitatea arabilor a fost extrem de lenta, daca nu chiar inexistenta.

Reteaua Hayssam a scos 60 de milioane de dolari din tara

Afacerile cu combustibili au fost derulate prin doua societati fantoma: "Rodeo Prod" din Bucuresti si "Yulisa Line" din Cluj. Administratorul societatii "Rodeo Prod" era sirianul Basam Ali Ahmad Mezher. Apartamentul din Bucuresti, situat pe soseaua Colentina, unde este inregistrata firma, era pustiu la data verificarilor.

Tot in acea zona si-a inregistrat si Omar Hayssam o parte din firmele prin care opera in Romania. Mezher apare in mai multe baze de date ca fiind agent al serviciilor de informatii siriene si informator al SRI, fiind implicat si in trafic cu tigari si armament inainte de anul 2000. In septembrie 2003, Mezher a fost arestat, alaturi de membrii retelei din care facea parte.

Seful retelei era sirianul Omar Chama, locotenentul lui Omar Hayssam. Mezher superviza afacerile cu petrol din zona Cluj. Acum cateva zile, Omar Chama a fost eliberat din puscarie si a declarat la un post de televiziune ca il stie pe Hayssam, dar ca nu a facut afaceri cu el. Asta, in timp ce surse judiciare au declarat contrariul.

Chama si Mezher au fost retinuti impreuna cu Bachar Hiratidit Afgani si Nabil H. N. Hassan Al Dori, cetatean irakian. Acestia au transferat prin intermediul unor firme-fantoma, pe baza unor documente false, in strainatate, colosala suma de 62,3 milioane de dolari si 2,8 milioane de euro. Banii au ajuns in Siria.

Ministrul de atunci al Controlului, Ionel Blanculescu, promitea distrugerea tuturor retelelor si prinderea capilor afacerii. Cum, insa, itele duceau spre Omar Hayssam, membru PSD cu greutate financiara, anchetele au murit in fasa. Exact ceea ce s-a intamplat si la Cluj cu dosarele arabilor.

O alta pista vehiculata in legatura cu recenta eliberare a lui Omar Chama este aceea ca sirianul este singurul care cunoaste conturile lui Hayssam din strainatate, deoarece prin el s-au facut transferurile. Eliberarea sa ridica alte semne de intrebare. Cine vrea averea lui Hayssam?

Traseul precursorilor

Banii transferati de Chama si Mezher in straintate provin tocmai din afacerile cu combustibili si alte escrocherii facute pe tot teritoriul tarii. O mica piesa din puzzle-ul de zeci de milioane de dolari e reprezentata si de dosarele de la Cluj.

Conform documentelor, prin "Rodeo Prodeo", firma lui Mezher, au fost efectuate sapte transporturi de produse petroliere catre societati comerciale din Cluj. Marfa a fost descarcata la Aiud si intr-un depozit la iesirea din Turda spre Cluj.

Soferii de TIR erau contactati fie de "un arab corpolent, brunet, cu un jeep de culoare albastru-indigo", fie de un grup de trei arabi care isi spuneau "Jamal, Oun si doctorul". Este posibil ca arabul cu jeep sa fie omul de incredere al lui Mezher, sirianul Abboud Yousef, reprezentantul societatii "Rodeo" la Cluj.

Oun a fost identificat sub numele de Salah MS Haydar, cetatean irakian, patron al societatii "Oun" SRL din Cluj, firma spre care se indrepta combustibilul. Salah este dat in urmarire generala pentru sedere frauduloasa in Romania. Din cercetarile noastre, sub numele "doctorul" s-ar putea ascunde Khaled Maher, absolvent al Facultatii de Stomatologie din Cluj.

Maher a fost condamnat in trei dosare penale si se afla, conform procurorilor, in legatura cu fratele politistului clujean Liviu Crisan.

Marfa botezata a arabilor

O alta piesa importanta in retea era Stefan Muresan, cel care a intocmit documentele prin care precursorii au fost vanduti catre benzinariile din Cluj. Conform procurorilor, Muresan face in continuare afaceri cu combustibili la o benzinarie de pe varianta Grigorescu-Manastur.

Anchetatorii au stabilit ca firma "Rodeo" nu si-a platit TVA-ul si ca a facut evaziune fiscala si substituire de combustibili. Arabii cumparau produse petroliere neaccizate (precursori, cum ar fi combustibil M) si le vindeau drept motorina sau benzina.

Schema de lucru a arabilor este complicata, in evaziune fiind implicate zeci de firme, pe care s-au facut compensari, cumparari si vanzari de produse petroliere (vezi box). O observatie colaterala este aceea ca aproape nici o benzinarie din Cluj nu a scapat de "marfa botezata" a arabilor de la "Rodeo", exceptie facand benzinarile mari, care se aprovizioneaza direct de la producatori.

Cealalta schema de evaziune a fost pusa la cale de Aboud Mohammad, prin societatea clujena "Yulisa Line".

La sediul firmei, arabul Aboud nu mai locuia de trei ani la data verificarilor

Aboud este de negasit. "Yulisa" aproviziona cu produse petroliere mai multe benzinarii din Cluj, pe aceeasi "reteta" ca si firma "Rodeo". Una din sursele de aprovizionare cu combustibil M a firmei "Yulisa" a fost "Amal Trans" din Marghita, care se aproviziona de la rafinaria Suplacu de Barcau. Un alt intermediar pentru firma clujeana a fost "X- treme Net" din Oradea.

Administratorul "X- treme Net", Racz Gyula, a fraudat bugetul statului cu 17,4 miliarde de lei, prin neplata taxelor si accizelor. Gyula a parasit tara, stabilindu-se in SUA. Cercetarile in aceste cazuri nu pot fi terminate, din cauza ca persoanele implicate nu pot fi gasite si pentru ca s-a pierdut timp pretios cu anchetele preliminare, care au durat aproape doi ani.

Firmele clujene implicate in reteaua "Hayssam-Chama-Mezher": PRO OIL SRL, SANDI SRL, ACTIV OIL SRL, SIR PETRO SRL, NIC & MAR IMPEX SRL, MSG SRL, GELA COM SRL, CAVAL SA, MONBRAND OIL SRL.