Afacerea cu marmura a primarului Capitalei, Adriean Videanu, s-a extins si in Cluj prin doua brate societatile- Vitromar si Bartin Construct- care comercializeaza produsele inntaiului marmurar al tarii. Cea dintai are sediul social inregistrat intr-o cladire publica inchiriata de Primarie Fundatiei Culturale Dacia Romania, pe o chirie de 500.000 de lei lunar.

Departe de a fi lacasul unor activitati non-profit, locatia respectiva se dovedeste a fi un veritabil cuibar de afaceri, mai mult sau mai putin oneroase. Cu atat mai mult cu cat destinatia cladirii, aflata in patrimoniul Primariei Cluj-Napoca, inchiriata fundatiei inca din vremea administratiei Funar, nu concorda cu cea reala.

Fapt dovedit, in aceeasi cladire, pana in urma cu un an de zile, isi desfasura activitatea o firma de leasing apartinand lui Gelu Stan, fost presedinte PNR, intrat in PD pe filiera Virgil Magureanu.

La trecutu-i mare…

Societatea primarului Bucurestiului Adriean Videanu Marmosim nu se afla la prima descindere in judetul Cluj, odata cu aparitia pe piata a celor doua societati care ii comercializeaza produsele. Astfel, Marmosim a obtinut licenta de concesionare a carierei de calcar ornamental in localitatea clujeana Podeni.

Din nefericire, asa cum am aratat in editiile anterioare, cariera de la Podeni, administrata de societatea lui Videanu este exploatata haotic dar evident in interesul proprietarului. Motivul inducerii in eroare a autoritatilor este sustragerea de la o parte din redeventa pe care orice societate care exploateaza resurse naturale trebuie sa o plateasca statului.

Deloc de neglijat in acest cvontext ar fi faptul ca, atat carierele de calcar cat si cele de marmura puse la dispozitie cu bunavoita de autoritati (inclusiv pe vremea guvernarii PSD, asa cum am aratat) sunt epuizabile. Totodata, resursele minerale de genul calcarului si cu precadere a marmurei se refac in sute de milioane de ani.

Altfel spus, cu ritmul de lucru a societatii Marmosim exista premisa ca, in cativa ani buni, subsolul romanesc sa fie vitregit de aceste adevarate "mine de aur". Nu la fel se poate spune insa si despre bugetul liderului democrat.

Clujul democrat, Clujul marmorat

Marmura exploatata de Videanu e destinata cu precadere exportului. Cu toate acestea, afacerea lui Videanu nu a exclus nici piata interna, motiv pentru care s-a orientat spre proiectele publice. Pentru a fi productiva pe plan intern, Marmosim a pus bazele unei retele de distribuitori in fiecare judet al tarii.

Clujul face exceptie de la regula conform careia, in fiecare judet, o singura societate distribuie produsele liderului democrat. Astfel, in Cluj-Napoca, caracatita Marmosim se poate lauda cu cele doua brate - SC Bartin Com Construct SRL si Vitromar SRL.

In timp ce prima societate nu figureaza in scriptele Ministerului Finantelor, fiind, cel mai probabil infiintata dupa anul 2003, Vitromar, inregistrata in 1994, apare doar pe profit, insa fara nici un angajat declarat.

Potrivit Registrului Comertului, Ioan Garba controleaza Vitromar cu 80%, fiind totodata si administratorul societatii, iar aportul social de 20% este detinut de Alexandru Banc. Redactorii nostri au identificat sediul social al societatii Vitromar, situat pe strada I.C. Bratianu, numarul 13, din Cluj.

Aspectul exterior al cladirii nu lasa sa se ghiceasca opulenta afacerilor Marmosim si, cu atat mai putin, profitul scriptic al firmei pe anul trecut. In schimb, singurul indiciu al functionarii unei persoane juridice in spatiul respectiv este placuta care identifica Fundatia Culturala Dacia Romania.

Fundatia cu ochi albastri

Scopul declarat al Fundatiei Culturale Dacia Romania fost deturnat. si asta pentru ca, afacerea cu marmura si "activitatea culturala" se afla intr-o totala dependenta. Aspect dovedit, in aceeasi cladire isi desfasoara activitatea atat societatea Vitromar, cat si Fundatia cu pricina.

Totodata, in aceeasi locatie isi face veacul si un alt bussines - comert cu amanuntul a produselor textile.

De asemenea, pana in urma cu an jumatate, Gelu Stan, fostul lider al Partidului National Roman (condus de Virgil Magureanu), fost ofiter de Securitate si fost consilier al ex-senatorului PUNR Ovidiu Motiu, derula, la randul sau, o afacere prospera in domeniul financiar.

Paianjenisul Marmosim-Fundatie-Stan

Contactati telefonic la numarul 593478, publicat pe site-ul Marmosim, ca apartinand societatii Vitromar, informatiile obtinute au depasit orice asteptari. si asta pentru ca, secretara societatii, Adnana serban, este de fapt, un soi de angajat part-time al Fundatiei, unde "desfasoara ceva activitati".

Legatura dintre cele trei activitati reunite, nu demult, in acelasi sediu, s-a conturat cand am fost informati de secretara Adnana serban ca Gelu Stan folosea fax-ul Vitromar SRL in interesul propriei firme.

Mai mult, chiar daca activitatea Fundatiei Culturale Dacia Romania este sistata temporar, presedintele Iustinian Petrescu fiind plecat din localitate, angajata Vitromar, Adnanaserban, "a preluat" carma Fundatiei.

Dat fiind faptul ca Primaria Cluj-Napoca precepe o chirie modica, perceputa in baza contractului incheiat cu Fundatia, celelalte cel putin doua activitati comerciale nu au temeiul legal sa "paraziteze" pe spinarea unui ONG.

Presedintele Fundatiei, Iustinian Petrescu, in acelasi timp decanul Facultatii de stiinte a Mediului, a recunoscut faptul ca spatiul este inchiriat de la Primarie pentru inca doi ani. Contractul a fost semnat pe vremea administratiei Funar, termenii fiind cei aplicati oricarui ONG. Mai exact o chirie modica de 500.000 de lei vechi, lunar.

Totodata, el a admis faptul ca angajata Vitromar, Adnana serban, lucreaza si pentru Fundatie, dar in regim de voluntariat. Legatura dintre cele doua activitati ar fi, in acceptiunea lui Petrescu, apropierea dintre el si directorul Vitromar, Ioan Garba, mai exact ca acesta I-ar fi fost student.

Totodata, el a recunoscut faptul ca in aceeasi cladire si-a desfasurat activitatea si Gelu Stan, insa in calitate de presedinte al Societatii Romanilor Macedoneni. Pe de alta parte, potrivit unor surse confidentiale, atat Vitromar, cat si celelate societati comerciale ar cotiza, lunar, Fundatiei suma de 500 de euro.