Ieri la Consiliul Judetean Satu Mare, in sala Consilii XXI s-a organizat o dezbatere privind Drumul Expres Nyiregyhaza - Petea - Satu Mare - Baia Mare.

La intilnire au fost prezenti reprezentanti ai institutiilor implicate in desfasurarea proiectului: reprezentanti ai Prefecturii, membrii ai Comisiei pentru administrarea domeniului public si privat al judetului, dezvoltare urbanistica, conservarea monumentelor istorice, de arhitectura si amenajarea teritoriului alaturi de specialisti din aparatul de lucru al Consiliului Judetean.

De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai primariilor interesate in acest proiect: Satu Mare - Iuliu Ilyes, Dorolt - Mihai Gaman, Botiz - Iosif Roca, Odoreu - Kovacs Iozsef, Livada - Ioan Sebesi, Apa - Mihai Apan.

La dezbatere au fost invitati si specialisti ai Transgaz, Distrigaz, Romtelecom, Apele Romane, A.N.I.F., Drumuri Nationale, CFR, Electrica, Apaserv, Muzeul Judetean, Agentia de Protectie a Mediului, Directia Agricola, Agentia Sanitar Veterinara.

O prezenta necesara la aceasta intilnire a fost cea a reprezentantilor firmei SC Search Corporation - cea care va elabora documentatia tehnica a proiectului la nivel de studiu de traseu si studiu de fezabilitate. De asemenea, la sedinta au venit si reprezentantii Consiliului Judetean Maramures: Emil Marinescu - vicepresedinte, Vasile Span - director executiv si Dan Cocosila - sef birou.

Au fost prezentate mai multe variante de traseu

Pentru promovarea acestui proiect, Consiliile Judetene Satu Mare si Maramures s-au asociat in vederea elaborarii documentatiilor tehnice preliminare pentru obiectivul comun "Drum Expres Nyiregyhaza - Petea - Satu Mare - Baia Mare".

Scopul sedintei de ieri a fost acela de a determina si identifica punctul de vedere al celor implicati in acest proiect si isi doresc aceasta investitie, cu privire la stabilirea traseului "drumului expres", analizarea diferitelor variante, subvariante si stabilirea exacta a traseului.

In cadrul proiectului se va construi un pod peste Somes

Toti cei prezenti la sedinta si-au spus parerea vizavi de modul de realizarea al "drumului expres", de traseul pe care acesta ar trebui sa-l urmeze.

Parerile au fost impartite: primarul Iuliu Ilyes considera ca cel mai oportun pentru municipiul Satu Mare ar fi ca acest drum sa se faca pe traseul din sudul orasului (zona Parcului Industrial - Aeroport), argumentind ca aceasta este o zona in plina ascensiune din punct de vedere economic si nu ar fi afectata in nici un fel aprovizionarea orasului cu apa.

"Insa oricare din variante s-ar alege, e necesar sa se faca un pod peste Somes. Aceasta sansa este foarte importanta pentru noi."

Intrebat fiind, pe care din cele trei trasee probabile pariaza, Arhitectul Aurelian Gheorghiu a afirmat: "Consider ca cea mai buna varianta este traseul care trece prin Nordul municipiului Satu Mare - Odoreu - Mediesu Aurit - Apa".