Martorul-cheie al dosarului a fost amenintat si avertizat prin diferite metode, de la pesti morti aruncati in casa pana la rapirea cainelui.

In dosarul celor trei politisti, cercetati in stare de libertate pentru proxenetism si infractiuni la legea crimei organizate, procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Antidrog Cluj (DIICO) spun ca exista probe serioase, care dovedesc clar implicarea agentilor Ioan Ciorcarlie, Liviu Beia si Cosmin Lung in protejarea retelelor de prostitutie din Turda.

Anchetatorii spun ca oamenii legii au recurs, inainte de a fi retinuti la amenintarea martorilor, prin diferite metode practicate doar de Camorra. „Prima data, Ionel Bondor, zis Joni, a fost sunat in Italia de agentul Lung care i-a spus ca este urmarit penal si sa nu se mai intoarca", spune unul dintre magistrati.

Avertismentul dat de agent nu a fost luat in considerare de Bondor care a fost retinut si ulterior arestat pentru proxenetism. Ionel Bondor a acceptat sa devina principalul martor al acuzarii si a furnizat informatii importante referitoare la activitatea unor politisti din Turda, care protejau in schimbul unor favoruri prostituatele din Turda.

Metode „a la Camorra"

La scurt timp, amenintarile impotriva membrilor familiei proxenetului s-au intetit proportional cu acuzatiile aduse impotriva oamenilor legii. „Intr-una din zile, cineva i-a aruncat prin geamul de la baie, apartamentul fiind la parter, un peste mort.

Pe telefonul mobil al sotiei lui Bondor, de pe un numar necunoscut, a fost trimis un mesaj in care femeia era sfatuita sa duca copiii de acasa, deoarece apartamentul va face bum si ca in Turda au mai explodat grenade (atentatul cu grenada prin care s-a incercat uciderea unuia dintre liderii lumi interlope din oras, Gheorghe Otvos - n.r.)", afirma anchetatorul.

Apoi, in alta zi, cainele lui Bondor a fost furat de catre indivizi necunoscuti, iar in usa a fost lipit un bilet: „Paraciosule, ia-ti adio de la Nero".

Politist, sofer la nunta proxenetului „Joni"

In fata judecatorului care a judecat cererea de arestare a celor trei politisti, acestia s-au declarat nevinovati si au negat acuzatiile aduse. Fiecare insa avea o alta versiune. Cosmin Lung si Liviu Beian spun ca il foloseau pe Bondor ca si informator. Insa fiecare dintre ei a furnizat un alt nume de cod al „informatorului Joni", respectiv „001" si „002".

Agentul Beian a declarat ca l-a banuit pe Bondor ca este proxenet, dar ca nu a avut probe, pentru ca ulterior, sa recunoasca ca a acceptat sa fie sofer la nunta acestuia. Politistul mai spune ca a gasit acasa la „Joni" o tanara fugita de acasa si care se afla in anturajul unei prostituate, dar ca „am intrebat-o daca a fost obligata sa se prostitueze si a negat".

La randul lui, agentul Cosmin Lung neaga categoric ca l-ar fi sunat pe Bondor in Italia, dar recunoaste ca a fost avertizat de tatal lui, fost politist, ca petrece prea mult timp in anturajul proxenetului.

Interzis la declaratii

Un aspect deosebit de grav, se plang magistratii care au coordonat ancheta, il reprezinta faptul ca au intampinat o rezistenta din partea conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj. „S-a ajuns pana acolo incat seful IPJ Cluj sa dea ordin ca politistii sa nu mai vina la audieri. S-au emis mandate de aducere a politistilor pentru ca acestia sa fie audiati", spune anchetatorul DIICOT.

In replica, seful IPJ Cluj, subcomisarul Ioan Pacurar crede ca este timpul ca toti sa inteleaga ca el este seful IPJ Cluj si ca trebuie sa stie in orice moment unde anume se afla politistii din subordinea lui. „Ideea este sa ma informeze si pe mine. Nu s-a intamplat asa cum zic cei de la Parchet, care oricum mi-au promis ca imi spun ce se intampla si nu mi-au spus nimic", afirma seful IPJ Cluj.

Cercetati in stare de libertate

Magistratul care a judecat cererea procurorilor DIICOT Cluj, prin care se solicita arestarea agentilor Ciocarlie, Beian si Lung, si-a motivat ieri decizia de a nu-i aresta pe cei trei. In sentinta se arata ca politistii se afla la primul conflict cu legea penala si ca este putin probabil ca acestia sa influenteze martorii in sensul schimbarii declaratiilor.

In opinia judecatorului, mai trebuie tinut cont si de faptul ca „ar putea" exista un anumit conflict intre clanurile de proxeneti si politisti si ca primii ar urmari sa se razbune. Numai ca legea penala prevede clar ca magistratul care judeca emiterea unui mandat de arestare nu trebuie sa intre pe fondul cauzei, ci trebuie doar sa se pronunte asupra legalitatii masurii de arestare.

Chefuri, benzina si fetite

Agentii de politie din Turda, Cosmin Lung, Ioan Ciocarlie si Liviu Beian, au fost retinuti luni seara de catre procurorii de la DIICOT Cluj pentru proxenetism si infractiuni la legea crimei organizate.

Potrivit procurorilor, oamenii legii ofereau proxenetilor din Turda informatii cu privire la organizarea de razii in locurile unde se practica prostitutia si inchideau ochii in momentul prinderii in flagrant a prostituatelor in schimbul unor petreceri de pomina, plinuri de benzina si fetite pentru distractii.