La inceputul anului, Oficul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) reclama insuficienta fondurilor necesare desfasurarii actiunilor de control. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului militeaza pentru motivarea inspectorilor din sistem, prin acordarea de stimulente financiare din valoarea amenzilor pe care acestia le aplica.

Lenuta Suteu, director interimar al OJPC, spune ca, chiar daca se va vota proiectul de lege, mai este mult pana inspectorii sa vada, efectiv, banii. Totodata, oficialii institutiilor cu atributii de control afirma ca fondul de stimulente aduce mult mai putini bani in buzunarele inspectorilor decat prevede legea.

Lipsa dotarilor, salariile prea mici, suspendarea acordarii sporurilor au fost cateva dintre problemele pe care le-au semnalat oficialii OJPC intr-un raport inaintat Prefecturii Cluj.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) recunosc ca functionarii cu atributii de control nu sunt motivati suficient si ca, prin faptul ca intra in contact direct cu agentii economici, sunt predispusi sa ia mita.

"Majoritatea institutiilor cu atributii de control practica acordarea de stimulente financiare proportionale cu valoarea amenzilor aplicate sau a bunurilor confiscate.

Protectia Consumatorilor este in prezent singura institutie de control care nu beneficiaza de asemenea stimulente. Acest lucru situeaza institutia pe o pozitie inferioara in raport cu alte domenii", a declarat Dumitra Dumitru, sefa serviciului juridic din cadrul ANPC. Directorul interimar al OJPC, Lenuta Suteau, saluta initiativa celor de la Bucuresti, dar nu vede rezultate pe termen scurt. "Am citit proiectul de lege, dar nimic nu este sigur.

Pentru noi ar fi bine sa creasca salariile, care sunt mici. }nainte ni se plateau orele suplimentare, dar acum nu mai avem nici un fel de avantaje financiare", argumenteaza Suteu. Reprezentantii ANPC propun acordarea mai multor tipuri de stimulente pentru angajatii cu atributii de control.

Procentele merg de la 3% la 25% si reprezinta fie un cuantum din valoarea amenzilor aplicate si incasate de personalul institutional al ANPC, fie un procent din bunurile confiscate sau din sumele incasate pentru serviciile pe care ANPC le presteaza, contra cost, la cererea agentilor economici.

Sistem functional pe hartie

In cadrul Strategiei Nationale Anticoruptie se prevede prevenirea savarsirii unor acte de coruptie prin aplicarea amenzilor si acordarea stimulentelor financiare pentru functionarii cu atributii de control. Reprezentantii Directiei Regionale Vamale (DRV) Cluj spun ca in cazul Autoritatii Nationale Vamale nu se poate vorbi de de un fond de stimulente din amenzile aplicate.

"Noi avem propria strategie anticoruptie si, conform statutului personalului vamal, avem un fond de stimulente care se realizeaza din anumite sume incasate pentru bugetul de stat", precizeaza Mihaela Carean, putatorul de cuvant al DRV.

Emil Ilea, comisar sef al Garzii Financiare Cluj, spune ca angajatii din cadrul institutiei beneficiaza de un fond de stimulente constituit in functiei de sumele ramase definitiv in favoarea bugetului de stat si incasate, dar a refuzat sa comenteze sistemul.

"Intr-adevar acest sistem functioneaza mai mult teoretic. Un salariu mai mare, fix, ar fi mult mai bun pentru cei care au atributii de control. Totusi, aceasta este legea, iar noi nu facem altceva decat s-o aplicam", afirma Ilea.

Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Regional (GNM-CR) Cluj spun ca beneficiaza de stimulente din 2004, dar recunosc ca incasarea propriu-zisa a celor 25 % din cuantumul amenzilor aplicate si incasate necesita timp.

"Stimulentele se acorda exclusiv din sumele incasate in Trezorerii, iar posibilitatea platii de catre agentii economici sanctionati a jumatate din amenda reduce mult valoarea incasata.

In cazul in care sanctiunea este contestata si se ajunge in Justitie, iar noi castigam procesul, cat si in cazul sanctiunilor pentru care Ministerul de Finante aplica executarea silita, cei 25 % nu mai revin in contul institutiei care a aplicat amenda", declara reprezentantii Biroului de Presa al GNM-CR.

Ei precizeaza ca pana la sfarsitul lunii iunie s-au aplicat amenzi in valoare de 700.000 de lei, iar suma incasata a fost de 120.000 de lei. "In consecinta, cel mai sarguincios comisar a primit stimulente nete de aproape 350 de lei, iar cel mai «ingaduitor» nu a primit mai mult de 25 de lei", mai spun repreyentantii institutiei.

Desi acordarea de stimulente din valoarea amenzilor aplicate si incasate este o exigenta a Uniunii Europene (UE), nici unul dintre sefii serviciilor unde se aplica fondul de stimulente nu a putut preciza cum functioneaza acest sistem in tarile UE.