Un politist din cadrul IPJ Timis, acuzat ca a agresat o femeie de afaceri in timpul unei perchezitii ilegale, a fost condamnat la sapte luni inchisoare, instanta de judecata aratandu-se clementa si dispunand suspendarea executarii pedepsei.

Din rechizitoriul intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, la data de 24 februarie 2003 impotriva SC "Mopeka" SRL din localitate a fost depusa o plangere penala la Politie in care firma era acuzata ca ar produce bunuri contrafacute, fara licenta de fabricatie.

Ca urmare, o echipa de la Sectia Economica din cadrul IPJ, in frunte cu subcomisarul Vasile Lazar (45 ani), a descins la sediul societatii incriminate pentru un control.

Impreuna cu un coleg, subcomisarul a efectuat o serie de verificari, iar in 10 iulie 2003 a fost declansat un control al actelor si bunurilor din incinta firmei. Cum administratorul "Mopeka" SRL, Iuliana M., nu se afla in acel moment la sediu, angajatii au considerat inoportuna perchezitia echipei de politisti, iar ca urmare si-au anuntat sefa.

Femeia a sosit in cel mai scurt timp la sediul societatii si le-a solicitat oamenilor legii sa ii prezinte autorizatia de perchezitie.

Desi nu avea un astfel de act legal in baza caruia sa poata scotoci prin lucrurile si documentele firmei, subcomisarul Lazar si-a continuat treaba, lucru care a indignat-o la culme pe administratoare. Vazand ca nu are cu cine discuta, femeia a pus mana pe telefon si l-a sunat pe seful politistului aflat in control.

Dupa o scurta discutie, Lazar a fost chemat de superiorul sau inapoi la sediul politiei pentru a clarifica situatia.

Iritat probabil de turnura pe care au luat-o lucrurile, subcomisarul a avut un schimb de replici ceva mai aprinse cu patroana unitatii, moment in care, iesindu-si complet din fire, a impins-o pe aceasta. Femeia s-a dezechilibrat si a cazut peste un birou, lovindu-se destul de serios.

La aceasta scena a participat si un angajat al societatii, bolnav de inima, caruia ‹ speriat de turnura violenta a situatiei ‹ i s-a facut rau.

Intreaga poveste a ajuns la urechile conducerii IPJ, dupa ce asociatii firmei in discutie au depus plangeri penale impotriva lui Vasile Lazar. Ca urmare, in 17 iulie 2003 a fost declansata o ancheta penala impotriva politistului suspectat de purtare abuziva in timpul exercitarii profesiei.

Investigatiile au fost finalizate abia in toamna anului trecut, ocazie cu care procurorii Parchetului Curtii de Apel au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a subcomisarului pentru doua capete de acuzare, si anume: abuz in serviciu si purtare abuziva.

Cu ocazia audierilor, politistul a negat acuzatiile, declarand ca nu a facut altceva decat sa actioneze in spiritul legii. Judecatorii au avut, insa, o alta parere, iar ca urmare, pe langa condamnarea penala, Lazar va fi obligat sa-i plateasca femeii de afaceri lezate daune morale si civile in suma totala de 31 de milioane de lei vechi.