Un inedit exercitiu de lobby se va desfasura in acest week-end in judetul Bihor. Pentru a obtine sprijin parlamentar pentru o inititiva legislativa, speologii au invitat cativa deputati si senatori sa coboare intr-o pestera, la 200 de metri sub pamant.

Proiectul de lege pe care Corpul Roman Salvaspeo (CORSA) vrea sa il promoveze se refera la reglementarea activitatii de salvare din mediul subteran speologic. Pentru a-si putea sustine mai bine cauza, speologii vor organiza la acest sfarsit de saptamana un exercitiu de salvare din pestera.

Si cum lobby-ul se face in cele mai diverse moduri cu putinta, CORSA a invitat la exercitiu si cinci parlamentari de Bihor. Cei mai interesati s-au aratat deputatii Eduard Hellvig (PC), Claudiu Pop (PSD) si Petru Lakatos (UDMR), care au promis ca vor participa activ la exercitiu.

"Mi se pare original, am preluat deja ideea si pregatesc un proiect de lege pentru aceasta sesiune, urmeaza sa-mi puna speologii la dispozitie toate datele. Inca nu stiu daca o sa cobor in pestera la adancimea aceea, dar sigur merita sa sprijinim iniatiativa aceasta legislativa", a declarat deputatul Claudiu Pop.

"Din punctul meu de vedere, este o actiune de lobby foarte reusita, iar lo-bby-ul este foarte necesar pentru ca o initiativa legislativa sa aiba succes. Voi participa la actiune si cred ca este nevoie de o astfel de lege, care practic va contribui la pregatirea unor specialisti in salvarile subterane.

Este nevoie de un astfel de serviciu si voi sustine initiativa", a afirmat si deputatul conservator Eduard Helvig. De altfel, acesta va fi si primul exercitiu international de salvare, locatia urmand a fi Pestera Pobraz, situata pe Valea Iadului in Muntii Piatra Craiului.

Pestera este foarte complexa, cu foarte multe cascade, portiuni inguste orizontale si verticale sau galerii greu accesibile, iar "victimele" vor fi "salvate" de la 200 de metri sub pamant. Vor lua parte la aceasta actiune de lobby peste 50 de persoane, majoritatea speologi din Romania si Ungaria.