Blocajul financiar in care s-a aflat Romconstruct Holding Bucuresti in ce priveste renovarea cladirii Teatrului National Cluj Napoca a fost detensionat la sfarsitul saptamanii trecute, in urma negocierilor dintre conducerea Romconstruct si reprezentantii Teatrului National. Stagiunea teatrala reincepe in 23 septembrie.

Discutii similare au avut loc si in perioada anterioara fara ca solutiile sa fie concretizate. Fostul sef de santier, Dan Simirea, a demisionat in 1 august iar pana la aceasta data Romconstruct nu a angajat o alta persoana pe postul respectiv. Fara un sef de santier, lucrarile nu pot fi continuate.

Tergiversarile care impiedica o continuare a lucrarilor de renovare se refera la o factura de trei miliarde de lei emisa de Romconstruct pentru lucrarile de anul trecut. In replica, directorul adjunct al Teatrului National Cluj, Vasile Pintea, sustine ca Romconstruct a facut lucrari in avans, "pe cheltuiala lor".

De mai multe luni, inclusiv ieri, echipele de renovare ale Romconstruct au fost dislocate pentru lucrari din capitala. Pe santier era ieri un singur angajat al Romconstruct si o echipa a unei firme private care lucreaza in subantrepriza pentru confectii metalice.

Suma de trei miliarde datorata de minister catre Romconstruct pentru lucrarile de anul trecut nu a fost virata pana la aceasta data in conturile constructorului. "Speram ca ii vom primi in cont la sfarsitul saptamanii viitoare. Promisiuni am mai avut", ne-a declarat directorul general al Romconstruct, Mirela Mihai.

Negocierile financiare au fost purtate in prezenta dirigintelui de santier, Ovidiu Oprea, reprezentantul Organizatiei Nationale a Monumentelor Istorice filiala Alba, si a sefului biroului tehnic al Ministerului Culturii si Cultelor, Elena Minda.

Factura de trei miliarde de lei solicitata pentru decontare de catre Romconstruct ar urma sa fie platita pana la sfarsitul saptamanii viitoare. "Ni s-a facut o factura pe diferenta de lucrari, am purtat o negociere directa cu dansii pentru ca legea o permite.

Sigur ca nu poti sa prevezi cand intocmesti proiectul toate lucrarile care vor trebui facute", a declarat directorul adjunct al Teatrului

Echipele Romconstruct sunt si la aceasta data dislocate la Bucuresti, pentru alte lucrari, dupa ce reprezentantii ministerului au intarziat finalizarea platilor pe anul trecut pana la aceasta data.

Pe toata durata verii lucrarile de renovare la cladirea Teatrului National Cluj Napoca au fost sistate iar pe santier a fost pastrata o singura persoana, Iosif Chereches, atasamentist. Fostul sef de santier, Dan Simirea, si-a dat demisia in iulie iar pana la aceasta data Romconstruct nu a angajat nici o alta persoana pe postul respectiv.

Fara un sef de santier lucrarile nu pot fi continuate, Romconstruct nu a scos la concurs postul pana acum din cauza ca nu a avut garantia ca va primi banii pe lucrarile efectuate, iar tranzactia dintre minister si firma nu a fost efectuata nici in ziua de azi.

In aceste conditii, o finalizare a lucrarilor de renovare pana la inceperea stagiunii de toamna, cel putin in interiorul institutiei, nu este posibila. "Insistam sa facem cat mai mult din fatada", a declarat directorul adjunct al Teatrului National Cluj Napoca, Vasile Pintea, membru in comisia de negociere cu Romconstruct.

"Dansii au facut lucrari in avans, pe cheltuiala lor", a precizat Pintea motivul pentru care plata lucrarilor este intarziata. Suma totala primita de Romconstruct pentru lucrarile de la teatru se ridica la 15 miliarde de lei din totalul de 103 de miliarde solicitat.

Chiar si asa, avand in vedere ca majoritatea lucrarilor efectuate pana acum au fost mai scumpe decat estimarile initiale, exista o probabilitate foarte ridicata ca factura finala pentru lucrarile de renovare sa fie mai scumpa.

Proiectantul general al lucrarilor de renovare la teatru a fost firma Arhimet SRL Cluj Napoca, firma care apartine decanului facultatii de arhitectura din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Adriana Matei.

Mai multe surse au confirmat ca proiectul initial a fost trimis spre aprobare la minister prea devreme si ca din acest motiv o parte dintre masuratori au trebuit repetate de catre angajatii Romconstruct. Acesta ar fi motivul pentru care lucrarile efectuate au fost mai scumpe decat suma alocata initial.