Contradictii pe teme de celebrare

Profesorul Corneliu Stan, venit din Austria, a fost si de aceasta data cel care a dat tonul discutiilor aprinse. Istoricul si-a exprimat nemultumiri legate de absenta edilului si de lipsa steagului Romaniei. Stan este cunoscut ca un impatimit al imparatului Traian si a venit cu o lucrare graitoare in acest sens, "Marturisirea romanitatii noastre ca sansa de afirmare europeana".

Istoricul a incheiat discursul cu o afirmatie mai putin conventionala: "Va veti inamora de individ".

De partea cealalta a baricadei, se afla un adversar al cauzei romanitatii si aparator inversunat al "partidei dacice", Napoleon Savescu, medic stabilit in Statele Unite ale Americii. Prezenta acestuia ar fi starnit cu siguranta polemici si situatii conflictuale de genul celei de acum doi ani, cand Corneliu Stan a afirmat, in fata statuii lui Traian, ca Decebal a fost cel mai mare criminal.

Savescu este autorul lucrarii "Noi nu suntem urmasii Romei" si sustine ipoteza conform careia romanii sunt urmasii doar a dacilor. Din surse neoficiale, am aflat ca un numar de cinci personalitati ale vietii culturale hunedorene sunt foarte revoltate de faptul ca nu este comemorat si Decebal. Intentia lor este de a lua atitudine, in viitor, pentru stabilirea acestor aspecte.

Ioan Sicoe, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, a mentionat in prelegerea sa, ca exista discutii pro si contra legate de celebrarea Dies Traiani. Deputatul Gheorghe Firzack a fost si el in asentimentul celorlalti: "Acest simpozion imi este cel mai drag. Cred ca o mare importanta o au discutiile principiale despre daci si romani".

Coroane fara spectatori

Actiunile simpozionului Dies Traiani s-au desfasurat atat la Deva, cat si la Sarmizegetusa. Sambata s-au depus coroane la statuia imparatului Traian. N-au lipsit cadrul festiv, coroanele cu tricolorul si un scurt recital sustinut de Corala Sargetia a Consiliului Judetean Hunedoara. Spectacolul s-a tinut in mare parte pentru cei care sorbeau ceaiul de la ora cinci pe terasa de langa statuie.

Noroc cu nuntasii de la Casa Casatoriilor, caci altfel, locul ar fi fost pustiu. Nici macar autoritatile nu s-au sinchisit sa pozeze in figuri daca nu culte, cel putin pseudoculte. Un singur consilier a indraznit sa vina, dar s-a ascuns destul de repede. Sursele noastre ne-au declarat ca Primaria Deva nu agreeaza in mod deosebit evenimentul.

Cea care a tinut foarte mult la organizarea acestui simpozion este Adriana Pescariu, care sustine latinitatea poporului roman.

Prezenta comandantului Politiei Deva, Achim Nechif, a venit sa asigure ca nimeni nu-l va tulbura pe imparat sa-si tina ziua de nastere la aproape doua milenii de la eveniment. Totul s-a derulat intr-un timp record. Dubitele incarcate de jandarmi au creat intr-o prima faza imaginea unui concert de mare amploare.

Posibil ca organizatorii sa se fi gandit la antecendentele evenimentului din anii trecuti. In timp ce se aduceau omagii imparatului, un motodeltaplan survola deasupra putinilor spectatori. Zburatorul a imprastiat petale de trandafiri pret de cateva minute, in calea unor miri care tocmai se bucurau de inceputul mariajului. In rest, nimic nou, cam aceleasi lucruri ca si in anii precedenti.