Oare parlamentarii clujeni ce fac in timpul liber? Mai pun mana pe o carte? Se mai uita la un film? Oare alesii nostrii cand au fost ultima oara la un cinematograf? GAZETA va prezinta detalii legate de viata particulara a alesilor nostri.

Unii dintre ei prefera filmele de comedie, altii cartile cu poezii, dar mai sunt si unii care au ca hobby gatitul sau "joaca" cu aspiratorul.

Parlamentarii romani isi petrec o mare parte din timp la Bucuresti. Acolo, cand nu se afla in sedinte sau intalniri politice, se odihnesc, activ bineinteles, la hotel sau, dupa caz, in apartamentele inchiriate. Putinul timp liber ramas fiecare si-l omoara dupa cum poate. O carte, o revista, un film sau dupa caz, cine stie…

Buda cel sensibil

Deputatul PD Buda Daniel regreta destul de tare ca timpul nu ii permite sa citeasca tot ceea ce si-ar dori. Buda adora literatura, insa atunci cand are putin timp liber citeste mai mult carti de specialitate. Fiind avocat trebuie sa fie la curent cu toate schimbarile legislative.

Deputatul nu are preferinte in materie de filme, dar nu se uita niciodata la filmele horror pe motiv ca este prea sensibil.

Calian cu Vadim, Giurgiu cu Dumnezeu

Petru Calian, deputat PRM, este un fidel cititor al colegului sau de partid Corneliu Vadim Tudor. Calian, pe langa aforismele proprii si cele ale lui Vadim, mai este interesat si de materialele documentare. In ceea ce priveste filmele, deputatul PRM este un norocos.

Lui Calian ii plac filmele de actiune si comediile, productii majoritare in grila de emisiuni TV. Printre filmele preferate ale deputatului se afla "Sport Sangeros" si "Singur acasa". Ultimul film vizionat la cinematograf a fost "Titanic".

Fostul deputat PRM, in prezent independent - Mircia Giurgiu – a inceput in ultima perioada sa devoreze carti religioase, fiindca, dupa cum spune chiar el "il ajuta spiritual dar si moral". Mai mult decat atat, Mircia se lauda ca a citit Biblia integral si ca se simte mai bine sufleteste.

La fel ca fostul sau coleg de partid, Giurgiu este un fan al filmelor de actiune pe care le urmareste numai la televizor, pentru ca timpul nu-i permite sa mearga la cinematograf. De asemenea, fiind un fost tipograf si avand astfel tangenta cu lumea cartilor, Mircia a citit foarte multe romane, nuvele si povestiri.

Gratiela adora SF-ul

Indignata de comportamentul sub orice critica si lipsit de bun simt al unor colegi in cadrul discutiilor din plen, deputatul PUR Gratiela Iordache a fost saptamana trecuta foarte jovial cu reporterul GAZETEI. "Sunteti singurul om normal pe care l-am auzit astazi.

In sfarsit am si eu prima conversatie placuta pe ziua de azi", a spus deputatul PUR dupa sedinta de miercurea trecuta a Parlamentului. In alta ordine de idei Gratiela Iordache a facut o pasiune pentru istoria Angliei si, in general, pentru cartile de istorie.

De asemenea, Iordache este foarte interesata de tot ceea ce inseamna vestigii si ruine, unul din locurile preferate din Romania fiind Cetatea Rasnovului. La capitolul filme, in ciuda faptului ca femeile sunt mai realiste, Gratiela este un fan al stilului SF.

Avocatul si comediile

Deputatul UDMR Mate Andras se relaxeaza cel mai bine conducand masina. Actualmente el conduce doar autoturismul de serviciu, o Dacia Super Nova, despre care spune ca este un pericol public intrucat "merge" foarte rau.

Aceasta nemultumire va disparea intrucat Andras intentioneaza sa isi achizitioneze o masina proprie, un Volkswagen. Deputatul UDMR nu este pasionat de filme, insa daca este o comedie nu o rateaza, mai ales daca ii are ca protegonisti pe Eddie Murphy sau Jim Carrey.

Mate Andras este un consumator de stiri si prefera sa citeasca carti de specilitate, mai exact de juridica, el fiind de profesie avocat. Atunci cand are timp si este relaxat ii place sa se delecteze cu filosofie.

Kanya, Bach, Chopin…

Daca unii se relaxeaza conducand masina, altii prefera sa asculte muzica clasica, cum este si cazul lui Kanya Hammar Sandor, pentru care o uvertura de Bach sau Frederic Chopin este intotdeauna binevenita. Deputatul UDMR citeste poezii, eseuri literare, politice, dar si romane.

De curand a terminat de citit "Codul lui Davinci", scrisa de Dan Brawn, carte care, la ora actuala, este in topurile din intreaga lume.

Uioreanu, "The Godfather"

La fel ca si deputatul Iordache Gratiela, Horea Uioreanu - deputat PNL - este pasionat de istorie. Uioreanu este insa pasionat in mod special de istoria perioadei interbelice. Pentru "deputatul de pe strada ta" istoria este un hobby.

Pe timpul vacantei parlamentare, Uioreanu a citit in afara cartilor de istorie doar doua pagini din "Codul lui Davinci" si zece pagini din "Ingeri si demoni" scrise de Dan Brown. Ultimul film vazut la cinematograf a fost "Gladiatorul". Nu este un iubitor de filme, insa nu a ratat nici un episod din seria "Nasul".

Pusca da cu aspiratorul

Multe femei si-ar dori un sot ca deputatul liberal Mircea Pusca, avand in vedere ca cel mai mare hobby al acestuia este "datul" cu aspiratorul. De asemenea, gatitul ocupa un loc fruntas pe lista pasiunilor.

Mancarurile pe care deputatul le gateste nu sunt sofisticate, printre acestea aflandu-se ciorbele, tocanitele sau chiar deserturile. "Am invatat de la mama sa gatesc. Eram trei frati, asa ca, prin rotatie, fiecare trebuia sa se ocupe de bucatarie si sa o ajute pe mama", a spus Pusca.

In serile mai libere lui Pusca ii place sa urmareasca comedii, in special cele frantuzesti.

Deputatul Pusca prefera cartile de profil, cele legate de calculatoare, dar este si un cititor al Anei Blandiana.

Greu la cratita

Hobby-urile deputatului Vasile Puscas sunt asemanatoare cu cele ale colegului sau de Parlament Mircea Pusca. In timpul liber cel mai mult ii place sa se ocupe de ingrijirea casei si isi ajuta sotia cu mare placere la treburile gospodaresti.

Si-ar dori foarte mult sa invete sa gateasca, dar ,din pacate, acest lucru i se pare prea complicat. "Sotia mi-a cumparat o carte de bucate,

Pe care am studiat-o cu atentie. Dar totul mi se pare prea complicat. Nu am inteles prea mare lucru, dar sotia m-a linistit spunandu-mi ca acest lucru se invata doar prin practica", a spus unul dintre cei mai buni negociatori politici ai Europei de Sud Est.

Timpul nu prea ii permite sa vizioneze filme, insa o comedie spumoasa este intotdeauna bine venita. Ii place sa citeasca deoarece considera ca poate invata multe lucruri utile.

Printre cartile favorite ale deputatului sunt cele legate de relatii internationale, analize de politica, dar si eseistica, istorie si filozofie.

Dancu vrea desene animate

Senatorul Vasile Dancu este un fan al literaturii sud si nord americane. Dintre scriitori ii apreciaza foarte mult pe Gabriel Garcia Marquez, Marin Preda si pe Mircea Dinescu, senatorul obisnuind sa citesca mai multe carti de o data. De asemenea, Dancu, citeste carti de sociologie si politica.

Ii place sa vizioneze filme, iar ca un adevarat "devorator" are acasa propriul home cinema sistem si o colectie de cateva sute de DVD-uri. Adora sa vizioneze alaturi de fiul de patru ani clasicele denene animate create de Walt Disney. Ultimul film vazut a fost "Salvati soldatul Ryan", pelicula care i-a placut foarte mult.

Ole, ola!

Muzica clasica, opera dar si ritmurile latino americane ocupa cap de lista in preferintele senatorului Norica Nicolai. De asemenea, ea se relaxeaza pictand peisaje. Ii place literatura, politologia, dar nu urmareste filme aproape niciodata. Senatorul UDMR Petere Eckstein Kovacs are ca hobby "implicarea in educatia copiilor".

Citeste carti de beletristica, iar din literatura pe Fedor Mikhailovitch Dostoievski si Gabriel Garcia Marquez. Una dintre cartile care i-a trezit interesul si a citit-o a fost "De ce iubim femeile" a lui Mircea Cartarescu. Senatorul era, probabil, in cautarea unui raspouns la o dilema.

Din pacate, deputatul Vasile Soporan a avut timp de trei zile telefonul inchis, iar senatorul Gheorghe Funar, dupa ce a avut telefonul inchis, cand a fost contactat era prea ocupat sa stea de vorba cu reporterul GAZETEI.