In judetul Hunedoara, 18 la suta dintre femei sunt agresate. Batute, maltratate sau supuse la perversiuni sexuale, femeile depun rareori plangeri la Politie. De cele mai multe ori, victimele violentei domestice, femei si copii, manifesta rusinea de a-si nara autoritatilor viata chinuita, ramanand oricand la indemana agresorului.

Fundatia Conexiuni din Deva asigura victimelor sprijin financiar si moral. Zilnic, la sediul institutiei, se prezinta femei abuzate, care cer consiliere. Povestile lor sunt inspaimantatoare. Unele fete, victime ale traficului de carne vie, sunt expatriate din strainatate de catre autoritati si trimise la sediul Conexiuni.

Stela este una dintre victimele violentei domestice. Este casatorita de sapte ani. Cauza batailor o reprezinta gelozia barbatului. De fiecare data cand iesea de la serviciu, era urmarita de el. O suspecta de relatii extraconjugale. Pentru partenerul sau de viata, orice alt barbat, prieten sau cunoscut, reprezenta o potentiala partida.

Numai banuiala unei relatii amoroase transforma partenerul intr-o fiara de nestavilit. Acesta nu se mai putea controla. Si de aici a inceput calvarul. Scenele de violenta se repetau saptamanal. S-a ajuns pana la paroxismul relatiei, cand masculul, devenit feroce, a incercat sa o sugrume. Fiecare zi se derula sub auspiciul injuriilor. In repetate randuri a fost amenintata cu moartea.

Uneori, agresorul se razbuna pe copil, care, in cazul cel mai fericit, era agresat doar verbal. Stela, a fost urmarita de el mai mult timp dupa divort si zilnic primea amenintari. Femeia si-a luat inima in dinti si a plecat in cele din urma, la Bucuresti. Acolo, si-a cautat un loc de munca. Din cauza pregatirii profesionale insuficiente, Capitala nu i-a putut oferi nimic.

Provenita dintr-o familie cu probleme, parintii divortati si tatal alcoolic, femeia, cu o situatie materiala precara, si-a gasit refugiul in mariaj. Soacra, care suporta la randul ei acelasi comportament de bruta din partea sotului, a sfatuit-o tot timpul sa inghita in continuare scenele de gelozie si, implicit, bataile.

A incercat sa se sinucida

Andreea e bolnava. Toate necazurile pe care le-a avut au contribuit la starea ei de sanatate. Acum urmeaza un tratament pentru TBC. Sta in concubinaj cu un barbat, caruia i-a daruit si un fiu. Ultima bataie a fost crunta. S-a prezentat la Politie cu nenumarate contuzii cauzate de loviturile cu un furtun. Concubinul nu a ezitat sa-si foloseasca pumnii si picioarele. A dat in ea ca intr-un animal.

Cu gandul ca nimeni si nimic nu o mai putea salva, femeia a avut o tentativa de suicid, in urma cu opt luni. A ingerat un flacon de Diazepam, sperand ca totul va lua sfarsit. Acum se afla in siguranta intr-un adapost pentru femei maltratate. Nu mai vrea nimic de la el si nu are pretentia ca fiul ei sa primeasca pensie alimentara. De beneficiul locuintei, nici nu s-a pus problema. Nu-i cere nimic.

Singura ei dorinta este sa fie lasata in pace si sa nu mai fie nevoita sa traiasca cu teama ca maine o va lovi din nou.

Betia si bataia

Casatorita de 21 de ani, Irina mai are un singur copil din prima casatorie. A mai avut un copil, dar acesta a murit. Dupa decesul fiului ei, a facut o depresie si a fost internata la spitalul din Zam. Actualul sot a fost, la inceput, intelegator si i-a infiat copilul. Din aceasta cauza, familia lui a rupt orice fel de relatie cu el.

De aici porneste cosmarul unei femei, abia refacute dupa socul provocat de moartea propriului copil. Dupa ce consuma bauturi alcoolice, barbatul, amintindu-si de motivul despartirii sale de familie, o batea si isi injura fiul vitreg. A batut-o inca de la inceputul casatoriei. Insa, Irina, a acceptat mai mult pentru copil, pe care nu putea sa-l creasca fara un model paternal.

Model care s-a dovedit a fi un monstru. De un Craciun, barbatul, dupa ce a lovit-o cu pumnii si cu picioarele, a dat-o afara din casa. Erau mai putin de minus 25 de grade Celsius. La insistentele vecinilor, barbatul a primit-o pana la urma in casa. Dupa acest incident, femeia a avut nevoie de un tratament impotriva degeraturilor. Ultima data cand l-a vazut, era beat.

A dat-o, din nou, afara din casa, pe motiv ca avea nevoie de o alta femeie. Asa a luat sfarsit episodul de groaza din viata Irinei.

Victimele revin la agresor

Psihologul de la Fundatia Conexiuni, Daniela Marza, se ocupa de consilierea victimelor. "Ele vin cu ideea ca cineva ar trebui sa le rezolve problemele. Noi trebuie sa le facem sa aiba incredere in ele. Din zece femei care vin la noi, opt sunt reabilitate si se pot reintegra in societate.

Exista si femei care sunt constiente de ceea ce se intampla, dar se intorc inapoi la agresor dupa consiliere", spune psihologul. Unele femei ajung in astfel de centre fiind motivate de prietene care au trecut printr-o situatie similara. Astfel de incidente sunt intalnite cu preponderenta la varsta matura.

Fundatia lucreaza in parteneriat cu institutiile guvernamentale pentru combaterea violentei in familie. Cel mai frecvent, victimele vin la centru dupa ce depun plangere impotriva agresorului la Politie.

Adapost pentru femei

Lenuta Angalita, directorul executiv al Fundatiei Conexiuni, ne-a spus ca exista un nou proiect, in colaborare cu Primaria Hunedoara, pentru construirea unui nou adapost. Acolo victimele vor beneficia de cazare, masa si consiliere gratuita. "Femeilor li se ofera, timp de sase luni, posibilitatea de a se reintegra in societate. Femeia va fi in siguranta, departe de agresor.

Daca in sase luni nu reuseste sa treaca de trauma, perioada de sedere se va prelungi", spune directorul executiv.