Firma Proelectric din Targu Mures va distribui soft educational pentru 450 de licee din tara. Valoarea comerciala a licentelor atinge 9 milioane de euro. Elevii si profesorii din 13 licee muresene vor beneficia de programul CADdy ++Electrical, soft pentru proiectare electrica asistata de calculator.

Firma mureseana este de doi ani distribuitorul oficial in Romania al grupului francez IGE+XAO. In portofoliul companiei franceze sunt cuprinsi clienti precum Airbus, General-Motors sau Dacia-Renault.

Ministerul Educatiei si Cercetarii si grupul francez IGE+XAO, repezentat in Romania prin firma Proelectric din Targu Mures, au semnat luni, 3 octombrie, un parteneriat prin care se ofera know-how si sponsorizare unui numar de 450 de licee cu profil electric din tara, dintre care 13 licee de profil din judetul Mures.

Laboratoarele informatice ale unitatilor scolare vor primi 9.000 de licente ale programului CADdy++Electrical, versiunea adaptata pentru invatamant, in limba romana.

La evenimentul care a avut loc la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, a participat si ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta Sa Herve Bolot, care a apreciat initiativa, inscriind-o in portofoliul sprijinului francez in cadrul relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

Cresterea performantelor

Grupul francez IGE+XAO a avut aceasta initiativa in toate tarile europene in care a deschis reprezentante. Daca pentru alte programe similare, ministerul a cheltuit miliarde de lei pentru soft supraevaluat, de aceasta data reprezentantii companiei franceze ofera gratis programul pentru calculator, suport tehnic si chiar instruirea profesorilor de specialitate.

Obiectivele protocolului sunt dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic preuniversitar si perfectionarea profesorilor, in vederea acomodarii acestora cu cele mai noi programe informatice compatibile cu cele de pe piata europeana.

De asemenea, parteneriatul isi propune sustinerea invatamantului profesional prin introducerea unor programe moderne in proiectarea electrica asistata de calculator, astfel incat elevii sa dispuna, la absolvire, de cunostinte si deprinderi care sa le permita insertia pe piata fortei de munca.

Versiunea scolara a programului CADdy++Electrical a fost analizata de o comisie din cadrul ministerului, care a avizat-o ca mijloc didactic.

In judetul Mures programul va ajunge la 13 unitati scolare de nivel liceal: Grupurile Scolare Avram Iancu, Chimie Industriala, Gheorghe Sincai, Constantin Brancusi, Traian Vuia, Electromures, Industrial Ludus, Agricol Dumbravioara, Energetic Iernut, Petru Maior Reghin, Agricol Sighisoara, Industrie Usoara Sighisoara si Chimie

Industriala Tarnaveni. "Este sprijinul nostru pentru invatamantul tehnic. Vrem ca proiectul nostru sa fie implemenat profesionist, ne gandim si la un centru pilot de pregatire la Bucuresti. La semnarea parteneriatului au fost prezenti si directori de scoli, toti au fost foarte entuziasmati si ne intrebau de cand vom incepe distribuirea programelor.

Noi ne pregatim acum pentru aceasta etapa si in aproximativ doua saptamani CD-urile vor ajunge in scoli", ne-a precizat directorul Proelectric Targu Mures, Ioan Tintesan.