Reprezentantii institutiilor interesate de proiectul privind amenajarea Bailor Sarate s-au intalnit la Turda, intr-o dezbatere publica, axata atat pe impactul de mediu al viitoarelor amenajari, cat si pe potentialul de dezvoltare pe care il ofera zona de agrement din Turda.

Proiectul de dezvoltare zonala va fi anexat la programul national de aderare, in particular la prioritatea nr. 5, "Promovarea unei participari echilibrate a tuturor regiunilor din Romania, la procesul de dezvoltare socio-economica" (dezvoltare regionala).

Proiectul, care apartine Primariei Turda, va depus spre finantare prin programul PHARE 2004-2006, "Coeziune economica si sociala pentru proiecte mari de infrastructura". Programul urmareste amenajarea Salinei Turda si a lacurilor sarate din zona Durgau, luate in considerare atat ca zona de agrement, cat si ca potential balnear. O portiune din Valea Sarata este declarata rezervatie naturala.

Considerata prin lege drept zona de importanta nationala, in zona saraturilor si la ocna veche nu se vor face lucrari. Studiile privind impactul de mediu au fost elaborate de Centrul Regional pentru Prevenirea Accidentelor Industriale Majore (CRAIM), specializat in evaluarea unor riscuri ce pot sa apara pe linia protectiei mediului.

"Lucrarile de amenajare a zonei vor avea un impact bun asupra mediului. Amenajarea lacurilor din Durgau va duce la oprirea alunecarilor de teren care duce in prezent la colmatarea lacurilor si la desalinizare", sustine turdeanul Alexandru Ozunu, conferentiar inginer la Universitatea Babes-Bolyai, unul dintre coordonatorii studiului de impact.

Ozunu crede ca autoritatile locale vor trebui sa impuna masuri ferme de combatere a pasunatului ilegal, care poate sa duca la distrugerea florei protejate de lege.

Oportunitati de investitii

Proiectul de la Turda, inclus in Strategia de Dezvoltare Judeteana, ofera posibilitati de investitii in zona. Pe versantul estic al Vaii Sarate, terenul permite amplasarea de constructii cu regim de inaltime parter plus mansarda, pe terasa superioara, in timp ce, pe terasa inferioara, se pot construi pensiuni, restaurante, spatii de tratament, cu un regim de inaltime de pana la doua etaje.

Proiectul a prevazut in apropierea lacului Durgau, cel mai atractiv ca potential de investitie, construirea unui complex balnear mai mare, cu regim de inaltime de pana la sase etaje. In apropierea altor doua lacuri este prevazuta posibilitatea construirii unui alt spatiu de tratament si cazare, cu un regim de inaltime de pana la doua etaje.

Toate constructiile vor avea functiuni compatibile cu cea generala a zonei, de turism si tratament. Terenurile pe care urmeaza sa fie realizate aceste constructii sunt proprietate a statului roman.

"Atractivitatea turistica a zonei si capacitatea balneara este intarita de prezenta in apropiere a ocnei de sare, care are o capacitate de 60 000 de vizitatori pe o durata de 8 ore", a spus directorul Salina SA Turda, Ovidiu Mera. Din cauza neamenajarii zonei, salina functioneaza la doar 7% din capacitatea totala.

Pestisorul de aur din lacurile sarate

Artimeria Salina, singura vietuitoare din lacurile sarate, s-ar putea transforma intr-un adevarat pestisor de aur, atat pentru o parte a consilierilor locali, cat si pentru cercurile de interese care stau in spatele lor. Autoritatile locale nu exclud ca, dupa obtinerea finantarii, administrarea salinei sa fie incredintata unei alte firme.

Potrivit unor specialisti, managementul unei astfel de zone ar trebui sa fie incredintat unor firme cu experienta in domeniu si nu unor firme nou infiintate. Salina din Turda este administrata de Salina SA (al carei actionar principal este societatea Turism Ariesul), printre ceilalti actionari numarandu-se Consiliul Local Turda si firma Sticla Turda.

Ramane de vazut care va fi procedura prin care se va constitui o noua firma, in care CL ar trebui sa aiba pachetul majoritar de actiuni si cine vor fi actionarii secundari, precum si modalitatea prin care acestia vor dobandi calitatea de actionar si, implicit, administrator al unui bun de interes public.