Totul porneste si aici de la expertize si note de constatare. In urma rechizitoriului Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, din 15 februarie 2002, administratorul firmei SC Squadra Bassetti Impex SRL a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Atat in timpul urmaririi penale, cat si in timpul procesului s-au realizat expertize contabile, dar fiecare dintre acestea a avut un rezultat diferit. Firma ba datora bani, ba avea de recuperat.

Primul raport de expertiza financiar-contabila a fost realizat in 2001, in faza de urmarire penala.

Conform respectivului raport, expertul contabil Anastase (Buglea) Claudia Gina a constatat, conform celor retinute in sentinta penala 795/2003, ca Bassetti "a cauzat bugetului de stat un prejudiciu in suma de 245.192.394 lei, din care suma de 131.725.645 lei reprezinta impozit pe profit, 17.845.733 lei impozit pe salarii si suma de 95.621.015 lei TVA".

In penal s-a indicat faptul ca "inculpatul s-a sustras de la plata acestor sume pe perioada 1996-2000 prin neinregistrarea unor venituri in evidentele contabile, prin inregistrarea unor cheltuieli nereale referitoare la combustibilul care a fost utilizat pentru transportul de aprovizionare".

Onorariul expertei, care s-a ridicat la suma de 38 milioane de lei, a fost achitat de catre SC Squadra Bassetti SRL. Ulterior, Directia Generala a Finantelor Publice Cluj (DGFP) a realizat un control, in urma caruia s-a intocmit, in 9 septembrie 2002, o nota de constatare.

Din aceasta reiese ca firma ar avea de platit 936.041.519 lei, in aceasta suma fiind incluse si majorarile si penalitatile. In cadrul Sectiei Comerciale si de contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Cluj, in 23 iunie 2003 s-a dat sentinta civila nr.2628/C/2003. Reclamanta a fost SC Squadra Bassetti Impex SRL Cluj, iar parata DGFP Cluj.

Firma solicita instantei sa dispuna anularea deciziei 247/2002 si, totodata, sa constate faptul ca societatea nu are obligatia de plata a sumei de 932.526.755 lei, suma ce a fost retinuta ca fiind datorata conform notei de constatare din 9 septembrie 2002.

Firma preciza ca face aceasta solicitare "intrucat suma a fost stabilita in mod eronat si nelegal, prin incadrarea gresita in textele de lege a faptelor constatate".

Tribunalul mentioneaza "refuzul constant si categoric in ce priveste efectuarea unei expertize contabile in prezenta cauza, cu obiective proprii, strict raportat la acest ultim act de control al organului fiscal, ce face obiectul prezentei cauze, si la considerentele avute in vedere de acesta la stabilirea obligatiilor bugetare".

Reprezentantii firmei nu au considerat ca ar trebui realizat un nou raport de expertiza financiar-contabila, deoarece in cadrul procesului penal a fost intocmita in 3 februarie 2003, o a doua expertiza, de catre Ioan Iosip si Emil Culda.

Din raportul intocmit de acestia, "cu datele si informatile rezultate din operatiuni de actualizare, corectare si refacere a evidentelor contabile", reiese faptul ca SC Squadra Bassetti are restante fata de bugetul de stat la impozitul pe profit (9.487.375 lei) si impozit pe salarii (17.845.733 lei), dar ca are de recuperat TVA in valoare de 58.411.783 lei. Sumele cumulandu-se, practic ar avea de recuperat 31.078.675 lei. Tribunalul, in sentinta civila, precizeaza ca va proceda la examinarea modului de aplicare a dispozitiilor legale de catre organul de control. Totodata "retine ca reclamanta nu a facu dovada existentei unei alte stari de fapt".

S-a procedat de catre Tribunal la examinarea fiecarei sume retinute de organul de control prin nota de constatare si decizia ce faceau obicetul respectivei cauze, cu efect asupra obligatiilor bugetare. Cu privire la vanzarea ziarelor nevandute (si nevandabile), instanta precizeaza ca nu intra sub incidenta art.22 din O.G. nr.70/1994 (in vigoare la acea data, n. red.), neavand ca scop evitarea sau diminuarea platii impozitului.

Instanta, in sentinta civila amintita mai sus, a hotarat "anularea partiala a deciziei nr.247/2002 a DGFP Cluj, precum si partial, in aceeasi masura, a notei de constatare din 9.09.2002, in ce priveste retinerea sumei de 4.082.000 de lei ca si cheltuieli nedeductibile, cu efectul diminuarii corespunzatoare a impozitului pe profitul suplimentar, a majorarilor si penalitatilor aferente, stabilite prin actele contestate". In decizia civila nr.2000/2003 s-au luat in examinare recursurile declarate atat de SC Squadra Bassetti cat si de DGFP Cluj cu privire la sentinta din iunie 2003. Curtea a retinut din nou refuzul constant si categoric al firmei de a se proceda la realizarea unei noi expertize contabile.

Recursul declarat de firma a fost retinut de Curte ca fiind nefondat si a fost admis recursul declarat de DGFP. Totodata modifica "sentinta instantei de fond in sensul mentinerii obligatiei de plata stabilita prin actul de control si prin decizia nr.247/2002 a DGFP Cluj si pentru suma de 4.082.000 lei".

Decizia pronuntata in sedinta din 12 noiembrie 2003 este, conform precizarii, irevocabila. Totusi, drumurile in instanta continua, SC Squadra Bassetti sperand ca situatia se va finaliza intr-un mod corect.

Corespondenta cu Ministerul Finantelor Publice& In aprilie 2002 Directia Generala de Politica si Legislatie Fiscala raspundea urmatoarele cu privire la impozitul pe profit& "In situatia in care si procentul de remiza aferent ziarelor vandute a stat la baza calcularii costului complet al produselor vandute, iar acesta este inclus si recuperat prin pretul de vanzare al ziarelor, cheltuielile efectuate cu ziarele nevandute pot fi incluse de catre comerciant in cheltuielile efectuate pentru realizarea veniturilor si deduse fiscal, cu conditia ca aceste operatiuni sa nu intre sub incidenta art.22 din O.G. nr.70/1994 privind impozitul pe profit, republicata, respectiv sa nu fie operatiuni carea au ca scop evitarea sau diminuarea platii impozitului, iar reducerile, remizele, discounturile practicate sa fie consemnate in documente care indeplinesc, potrivit legii contabilitatii nr.82/1991, cu modificarile ulterioare, conditiile de document justificativ".