Democratii se pregatesc pentru conferinta judeteana. Rand pe rand, fiecare organizatie a trecut prin focul alegerilor. Din toate declaratiile sefiilor PD reiese clar un lucru: pedistii sunt gata pentru a concura cu liberalii, care isi revendica primul loc in judet. Alegerile judetene vor avea loc pe 22 octombrie.

La Deva, 110 membri ai organizatiei au umplut sala mica a Casei de Cultura. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a asistat la o buna parte a sedintei si le-a trasat colegilor sarcini clare.

"Organizatia Deva are toate sansele sa devina puternica si din cauza a ceea ce se intampla in celelalte organizatii", a spus Barbu, indemnandu-si colegii sa iasa din anonimat: "Seriozitatea organizatiei nu trebuie sa se manifeste prin tacere".

Preluand modelul de buna purtare de la colegii liberali, pentru presedintia organizatiei s-a inscris un singur candidat, actualul viceprimar Ioan Inisconi. Acesta a fost ales cu 108 voturi, doar doi delegati fiind impotriva sa. Inisconi a castigat astfel cel de-al doilea mandat in fruntea PD Hunedoara.

Victoria l-a facut sa-si aminteasca de alegerile din anul 2001, cand 50 de membri PD, "un cadru restrans", au decis ca el este omul potrivit sa preia fraiele organizatiei: "A fost o sedinta tinuta in Primaria Deva.

S-a dovedit de bun augur din moment ce am ajuns si noi acolo", a comentat viceprimarul care a promis atunci ca se va ocupa de aducerea de noi membri in PD, astfel incat Deva sa aiba peste 300 de membri. In 2003, Inisconi numara 173 de membri, iar acum PD Deva are 403 membri. "Eu nu umflu cifrele, asa ca am luat in calcul doar membrii cotizanti".

La finalul discursului, Inisconi a dezvaluit si tintele viitoarelor alegeri: "Trebuie sa luptam pentru Primaria Deva si pentru un numar mai mare de consilieri. De la cinci in sus. Si va promit ca cine nu munceste va pleca!".

Armata PD lustruieste armele

Organizatia Deva are acum nume importante in administratie: doi consilieri locali: Francisc Kovacs si Andronic Teban plus cativa directori generali in fruntea deconcentratelor: Vasile Iorgovan la AJOFM, Ioan Ratiu la ITM, Dan Florea la Spitalul Judetean Deva si Victor Leu la CAS.

Dintre membrii actuali, 167 sunt femei, 36 la suta sunt tineri iar intelectualii constituie majoritatea democratilor cu 41 la suta. O organizatie buna, care promite ca va deveni si mai puternica.

Pentru functia de presedinte executiv, competitia s-a dus intre fostul candidat PD pentru Primaria Deva, Gheorghe Hasegan, Eugen Schvartz de la Marmosim si Mihai Panaitescu, adjunctul Teatrului de Arta Dramatica, un apropiat al lui Inisconi.

Prietenia cu "seful" i-a purtat noroc lui Mihai Panaitescu, care a fost votat de 60 dintre delegati, desi a cam uitat cand a devenit democrat "acum 6-7 ani, nu mai stiu exact". In discursul de prezentare, Panaitescu a tinut sa specifice ca organizatiei nu i-ar strica "un pic mai multa democratie".

Pana si ministrul Barbu a avut remarci la adresa democratilor deveni: "Eu stiu ca aici, la Deva, oamenii sunt mai domnosi, dar cred ca avem capacitatea si inteligenta de a atrage oameni care pot influenta cetatenii cand este vorba de vot".

Declaratiile lui Barbu si cele ale lui Inisconi arata clar ca organizatia nu se va multumi cu ce a obtinut pana acum, chiar daca se va intra intr-o competitie "colegiala", ci aliatii.

In spatele cortinei

Tot la finele saptamanii au avut loc alegeri in alte doua mari organizatii PD. Singurii care au avut parte de competitie au fost democratii hunedoreni pe ale caror buletine de vot au fost trecute doua nume: fostul presedinte si patronul ISON TRADE, Gheorghe Ivan, si un fost director al Siderurgica Hunedoara, Ioan Babes.

Hunedorenii l-au preferat pe Ivan in ciuda scandalurilor iscate de lucrarile castigate si executate de firma sa, cat si de zvonurile privind prietenia cu unii lideri ai PSD.

La Simeria, actualul prefect Cristian Vladu s-a vazut nevoit "sa-si scoata functia de presedinte la concurs" pentru ca legea ii interzice functii politice: "Trebuie sa-mi dau demisia, dar asta nu inseamna ca o sa-mi diluez sangele. Cine crede asta are senzatii tari!", a specificat Vladu in stilu-i caracteristic.

Va mai da insa o mana de ajutor pe la partid: "Trebuie sa vorbesc ca om politic tot mai putin, dar stau in spate si va ajut cu ce pot".

Democratii din orasul de pe calea ferata si-au ales ca lider pe Matei Oprita, directorul de resurse umane al firmei lui Videanu, Marmosim. Vicepresedintele PD, Gheorghe Barbu le-a explicat colegilor din sala ce trebuie sa spuna in jur de foecare data cand Basescu incepe sa critice partenerii din Alianta si coalitie: "Colegii nostri din coalitie au o problema: discursul presedintelui Basescu.

Noi le spunem ca Basescu este un altfel de presedinte, care va spune intotdeauna tot ce are de spus, tot ceea ce nu functioneaza si eu cred ca acesta este rolul presedintelui. In caz contrar Guvernul face ce crede".