Masinile companiei "Romgaz" Medias au fost blocate, ieri, in incinta institutiei in urma unui protest spontan al celor peste 200 de angajati de la Sucursala Transport Tehnologic si Mentenanta (STTM) Targu-Mures. Astfel, nici una din cele 22 de autovehicule programate la interventii la diferite sonde din judet nu au mai putut fi scoase pe teren.

Poarta de acces a autovehiculelor in incinta STTM Targu-Mures, apartinand de "Romgaz", a fost blocata incepand cu ora 7.30. Se pare ca initiativa a apartinut unui grup de fosti angajati ai companiei, care au fost lucrat aici pe perioada determinata si carora le-au expirat contractele de munca pe 9 octombrie.

Acestora li s-au alaturat, insa, si restul muncitorilor, astfel ca ieri, in jurul pranzului, toti cei 228 de angajati asteptau sa poarte o discutie cu directorul filialei, Mircea Lupu, si cu unul din directorii "Romgaz" de la Medias, venit sa aplaneze conflictul.

Oamenii au reclamat faptul ca in timp ce cei 19 colegi ai lor sunt pusi pe liber, peste 100 de masini si utilaje sunt trase pe dreapta sau inchiriate altor societati. Potrivit liderului sindical din cadrul STTM, Moldovan Dumitru, actiunea de protest nu este una condusa de sindicat si nici organizata de acesta.

Liderul Sindicatului Extractie Gaze Naturale, Alexandru Dambean, s-a aratat surprins de faptul ca la "Romgaz" exista contracte pe perioada determinata, in conditiile in care societatea nu are regim de activitate sezonier, dar si de faptul ca se fac disponibilizari, in timp ce aproape 100 de masini si utilaje nu au soferi.

Reprezentantii companiei din Medias au recunoscut neajunsurile semnalate de sindicalisti, dar au mentionat ca protestul salariatilor este nelegal. "Ce fac ei in incinta "Romgaz" contravine legii, iar greva spontana este, in mod vadit, ilegala", a declarat seful Directiei Juridice si de Organizare din cadrul societatii, Antal Francisc.

Acesta nu a exclus varianta depunerii unor plangeri penale impotriva fostilor angajati.

"Intrucat "Romgaz" este o firma de stat, vom fi pusi in situatia de a formula cereri de chemare in judecata a protestatarilor, pentru plata daunelor provocate societatii", a adaugat Antal. El a spus ca cei 19 fosti salariati ai "Romgaz" stiau ca sunt angajati pe perioada determinata, societatea nefiind in prezent in situatia operarii unor concedieri asa cum sustin oamenii.

La randul sau, seful STTM Targu-Mures, Mircea Lupu, considera ca cei 18 muncitori nu pot fi angajati pe perioada nedeterminata, intrucat Consiliul de Administratie al "Romgaz" a hotarat ca, din cele cinci sucursale, STTM Targu-Mures sa aiba 570 de angajati. "In prezent avem numericul de personal depasit, iar bugetul de salarii este limitat", a mai afirmat Lupu.