De mai multa vreme, o parte a bibliotecarilor din judetul Hunedoara cer ca, pe langa salarii, sa primeasca si sporurile care li se cuvin. O alta problema care intervine cand vine vorba de bibliotecari este cea a orarului, care nu este respectat. Cei care se ocupa de bibliotecile din comunele judetului Hunedoara presteaza in timpul serviciului tot felul de activitati, numai cea de bibliotecar nu.

Legat de acest aspect, directorul Bibliotecii Judetene "Ovid Densusianu" , Gabriela Marcu, spune ca respectiva problema se intalneste, intr-adevar, in cateva comune din judet si ca pe viitor problema se va rezolva. Tot ea mai spune ca institutia pe care o conduce are rolul de a indruma si de a coordona activitatea bibliotecarilor si nu de a trage la raspundere primarii din comune.

"Atunci cand cei care ar trebui sa lucreze in biblioteci sunt luati de primari si pusi sa faca cu totul si cu totul altceva, iar in acest timp biblioteca este inchisa, noi, cei de la Deva, suntem in imposibilitatea de a lua masuri", ne-a declarat Gabriela Marcu.

Situatia este clara si, de vreme ce bibliotecarii sunt platiti de catre consiliile locale, se merge pe principiul "daca iei un ban, sa stii pentru ce". Pentru consilierii locali este mai putin importanta cultura, care, oricum, nu aduce nici un profit.

In mentalitatea lor, se pare ca mult mai bine ar fi daca persoanele care lucreaza in biblioteci ar presta diverse servicii pentru consiliul local, la un salariu de bibliotecar. Ineresant este ca, desi legea este clara, ea nu este respectata

Munca multa, pe nimic

O alta problema de care se lovesc bibliotecarii comunelor hunedorene este cea legata de aspectul financiar, neglijat deseori de consiliile locale. Directorul bibliotecii judetene a mai spus ca, daca se respecta legea, ar trebui ca la o comuna a carei biblioteca deserveste peste 2.500 de locuitori sa fie angajati cel putin doi bibliotecari.

In cazul in care comuna are mai putin de 2.500 de locuitori, legea spune clar ca functia de bibliotecar se transforma in cea de responsabil de biblioteca si este echivalenta cu cea de sef de birou. Acest lucru inseamna ca angajatul va primi pe langa salariu si un spor pentru functia de conducere.

Legea 334/2002, care reglementeaza activitatea bibliotecilor si bibliotecarilor, prevede ca sporul de fidelitate, sporul de conducere, sporul de stres si cel de vechime se platesc pe langa salariul cuvenit. Chiar si in bibliotecile orasenesti, aceste sporuri mai sunt "omise".

In Deva, majoritatea sporurilor sunt platite, iar nemultumirile bibliotecarilor sunt legate doar de salariul care, dupa parerea lor, este mult mai mic decat cel pe care il merita. La Petrosani, sefa de biblioteca, Maria Patru, ne-a spus ca aceste sporuri nu au fost incluse in salarii.

Sporuri pe ochi frumosi

Singurul spor care se plateste este cel de conducere. Acesta nu se acorda in procentaj de 25 la suta, cum ar fi trebuit, ci numai de 15 la suta, fiind invocata lipsa de fonduri. O bibliotecara, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a spus ca "nu se primesc aceste sporuri, desi treaba grea este facuta de bibliotecare, nu de sefe.

Cand vine vorba de platirea sporurilor, cel de conducere este primul pe aceasta lista, iar restul se dau doar daca mai sunt fonduri". Carol Schreter, primarul Petrosaniului, ar trebui ca, pe langa multele proiecte pe care le pastoreste, sa ia in considerare si bibliotecile. La comune, aceste sporuri apartin de domeniul necunoscutului.

In situatia aceasta se gasesc comunele Ghelari, Bosorod, Turdas, Vata de Jos si Baia de Cris, unde aceasta lege nu este cunoscuta nici macar de bibliotecari. Referitor la acest aspect, primarii din comunele mentionate au promis ca, in urmatoarea sedinta de consiliu local, se va cauta o cale pentru rezolvarea acestei probleme.

Pe langa aceste sporuri, persoanele care lucreaza cu cartile mai trebuie sa primeasca si sporuri pentru mediu toxic, stiut fiind ca bibliotecile, in general, sunt veritabile depozite de praf. Probabil ca acordarea unor sporuri, prevazute intr-o lege, nu reprezinta o prioritate pentru angajatori.

Necunoasterea legii, insa, nu poate fi o scuza pentru nimeni, iar pentru cei care lucreaza in administratia publica poate fi chiar o circumstanta agravanta.