Dupa cum bine se stie marea majoritate a cladirilor din centrul istoric al Clujului apartin unor Biserici, acestea fiind propietarele de drept. Justitia si-a spus cuvantul si nu discutam pe marginea acestui fapt.

De asemenea, in virtutea dreptului la proprietate un proprietar are dreptul ce a face cu un bun ce ii apartine, in limita legii, orice doreste. Nici pe marginea acestui fapt nu vom discuta.

Cand insa Biserica evacueaza sase familii de pensionari, care au locuit de zeci de ani in casele respective si sunt chiriasi ai Bisericii de mai bine de cinci ani, problema devine una sociala si merita a se discuta pe marginea sa.

Greseala statului roman

Cladirea din Piata Unirii 23 a apartinut Bisericii reformate pana in 1948, cand a aparut Legea Cultelor si imobilele Bisericii au fost nationalizate.

Atunci statul roman a devenit administrator al cladirilor respective, dar , legal vorbind, nu si proprietar de drept al acestora, intrucat nu a facut nici o modificare in cartea funciara si nu a prealut imobilele cu titlu valabil. Adica nu si-a intabulat pe numele sau imobilele. Dupa 1989 a inceput sarabanda retrocedarilor.

Unele imbile nu au fost insa retrocedate in baza Legii 10/2001 ci au fost reprimite de fostii proprietari in baza faptului ca statul roman nu si-a demonstrat in nici un fel dreptul de proprietate. Iar in Legea 10/2001 era stipulat faptul ca noii proprietari au obligatia de a incheia contracte de inchiriere cu chiriasii pe o perioada de cinci ani.

Or, unele retrocedari neefectuandu-se in baza Legii 10, acest amendament nu mai este valabil. Astfel, noii proprietari pot arunca in strada oricand chiriasii.

La revedere!

In prezent, cladirea din Piata Unirii 23 apartine Parohiei Reformate nr. XII Cluj. Iar aceasta, din ratiuni pur financiare, evacueaza chiriasii, sase familii de pensionari, fara insa a le asigura ferm un alt spatiu locativ.

Cele sase familii, care aveau contract de inchiriere pana in data de 01.04.2005, au primit in primavara acestui an o somatie prin care erau informati ca vechiul contract este denuntat unilateral si ca pana in data de 15 octombrie 2005 trebuie sa evacueze spatiul, acesta urmand sa faca obiectul unui amplu proiect de investitie.

Parohia avea dreptul de a denuta unilateral contractul in baza articolului 10 al contractului, care stipula faptul ca "Este posibila denuntarea unilaterala a contractului de catre una dintre parti cu un preaviz de 30 de zile".

Ramanand la contractul respectiv ar mai fi de spus ca acesta era unul draconic, locatorul (Parohia) avand doar doua obligatii ("sa puna la dispozitia chiriasului spatiul de inchiriat conform procesului-verbal de predare-primire" si "sa asigure folosirea netulburata a bunurilor inchiriate pe toata perioada contractului"), iar locatarul avea numai putin de noua obligatii. "Nicaieri insa nu se specifica despre eventualele daune care ar putea aparea si care, necauzate de chirias, ar trebui reparate de proprietarul de drept", a spus un locatar care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Candva, ceva…

Potrivit surselor GAZETEI, intregul imobil de pe Unirii 23 va fi restructurat, in locul sau urmand sa fie amenjat un complex de cazare si servire a mesei.

"Imobilul de pe strada P-ta Unirii este proprietatea Parohiei Reformata nr.XII din Cluj Napoca. Contractul de inchiriere cu chiriasii a expirat anul acesta si locatarii vor fi evacuati cand va fi nevoie. In acel loc se va construi ceva, dar cum nu se stie nimic sigur nu vreau sa se spuna ca biserica dezinformeaza in vreun fel.

Mai mult informatii nu va dau pentru ca nu va priveste", a declarat Czibo Karoly, reprezentant al Bisercii Reformate nr.XII.

Mila crestineasca

In urma unei repartitii datand din 1965, Elisabeta Cadar este locatara apartamentului numarul doi, din Piata Unirii 23. Ea spune ca reprezentantii Parohiei pe de-o parte le promit batranilor ca le vor asigura o alta locuinta in care sa se mute, iar pe de alta parte ii ameninta cu evacuarea.

"De cateva saptamani incoace, Pap Zoltán, Miklos, Kallay Csaba, Szabó-Brandt Petru si alti reprezentanti ai Bisericii Reformate ne tot amana si ne mint de la ora la ora. Cateodata vin si ne promit ca ne vor gasi alte locuinte in schimbul acestora in care locuim, sa stam linistiti.

Altadata, vin si urla la noi si ne ameninta ca o sa ramanem pe drum, ca nu le pasa", a declarat chiriasa de la nr.23. "Noi nu am mers niciodata sa ne rugam de Biserica Reformata sa ne dea casa sau masa. Aici am primit repartitie, aici am venit si am semnat un contract cu ei.

Dupa aproape cincezi de ani de cand stau aici, vor sa ma scoata afara. Unde sa ma duc ca am aproape 80 de ani si restul chiriasilor la fel. Biserica zice sa ne cautam alta casa, dar astea sunt casele noastre.

Mi-am depus cerere la primarie sa primesc alta casa, dar stiu ca nu am sperante prea mari. Oricum, sa fiu macar pe lista de asteptare", a declarat Elisabeta, o alta chiriasa.