Celco SA a pus mana pe un teren de peste 14 hectare la un pret putin mai mare de 30 de dolari pe metru patrat, in zona industriala a Constantei.

Agentiile imobiliare vand terenul in zona chiar si cu 70 de dolari metrul patrat, insa castigul patronului Ion Dusu este cu atat mai mare cu cat terenul „achizitionat" contine constructii industriale de peste 9 hectare, retele de utilitati de peste 4.000 de metri patrati, drumuri de acces si cai ferate.

Basca, si cateva sute bune de tone de fier vechi, numai bune de vandut pentru amortizarea „investitiei". La acest tun imobiliar si-a dat largul concurs Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care a organizat o licitatie dubioasa, in care criteriile de plata nu au fost stabilite de la bun inceput.

Mai mult, AVAS-ul a oprit strigarea, pentru o tocmeala ca la bazar cu participantii, privind termenele de plata. Dincolo de neregulile punctate, exista indicii ca tunul fusese pregatit pentru alte persoane deja naravite in astfel de afaceri. Peste 600 de oameni au ramas fara locuri de munca.

In plus, bugetul de stat este acum vaduvit de contributiile colectate pana nu demult, iar exportul romanesc a pierdut si el o parte din contractele derulate cu spatiul italian si olandez. Totul, spre deplina satisfactie a verilor Dusu, Ion si Nicolae, actionarii majoritari de la Celco.

In data de 18 mai a.c., la sediul central al AVAS a avut loc licitatia pentru vanzarea activelor Furnimob SA Constanta, pentru stingerea unor creante preluate de autoritate de la Bancorex si CNAS Constanta. In fapt, directorul Furnimob, Vasile Badila, garantase cu intregul patrimoniu al societatii mai multe credite obtinute de la defuncta Bancorex.

Desi exista un plan de esalonare a platilor, aranjamentele de culise au condus in cele din urma la vanzarea intregului patrimoniu al Furnimob, in cadrul unei licitatii dubioase, in care participantii s-au batut in pile.

Verii Dusu au castigat licitatia la libera tocmeala

Fostii angajati ai Furnimob spun ca Badila tragea sperante ca bunurile societatii sa ajunga in posesia lui amicilor lui Mihai Visinescu.

Dupa doua licitatii anulate pentru a fi diminuat pretul de pornire, la licitatia cu… „cantec" concurau trei firme – la care Badila si Visinescu nu se asteptau: Octogon Shipping and Services SRL Constanta, (detinuta de Adolf Baclea), SC Celco SA (firma verilor Dusu) si AVI Instant SRL Bucuresti (firma unor arabi obscuri).

Desi a cumparat caietul de sarcini si a achitat taxele de participare, Octogon nu s-a prezentat la licitatia efectiva. Licitatia pornise de la 3.596.266 USD, la o valoare a pasului de 300.000 USD.

La pasul de 4.496.266 (al cincilea), la care au mers atat Celco SA, cat si AVI Instant SRL, presedintele sedintei, Anca Dina, si-a amintit subit ca in caietul de sarcini nu figurau si obligatiile legate de termenul de plata. In consecinta, a suspendat trecerea la pasul ulterior, cerandu-le celor doua firme ramase in cursa sa intocmeasca la botul calului angajamente de plata.

Reprezentantul nenominalizat in procesul verbal al firmei AVI Instant a semnat un angajament pentru un termen de 27 de luni de la data licitatiei. Pe de alta parte, reprezentantul Celco s-a angajat sa efectueze plata activelor intr-un termen de 30 de zile de la data licitatiei. In aceste conditii, firma verilor Dusu a fost declarata castigatoare.

AVAS-ul a stins de pe urma tranzactiei cu Celco doar jumatate din datoria de 9,3 milioane de dolari a Furnimobului, prin acest tun ordinar bugetul de stat fiind praduit cu 4,5 milioane de dolari.

Celco a vandut doua trenuri de fier vechi de la Furnimob

La scurt timp de la batjocura de licitatie, patronii Celco au decis sa infiinteze o noua societate comerciala cu obiect de activitate in domeniul mobilei. Au botezat-o Furnirom si au numit ca director general un om de casa, Vasile Schiopu.

Interesul Furniromului este acela de a porni productia in fabrica de furnire, motiv pentru care societatea a si investit sume considerabile, ba chiar a si angajat aproximativ 50 de fosti salariati ai Furnimobului. Lucrurile par sa mearga in directia buna, insa in realitate interesele Celco vizeaza alte aspecte productive decat mobila, furnirul si PAL-ul.

Inca din primele luni de la preluarea patrimoniului Furnimob, Celco a efectuat testari in vederea obtinerii acordului de mediu pentru constructia unei fabrici de var pe o suprafata de 1,3 hectare de teren din cele 15 adjudecate la licitatie. Spre dezamagirea lui Ion Dusu, terenul s-a dovedit necorespunzator unei astfel de investitii.

A ramas insa, mai nou, proiectul de folosire a terenului in cauza pentru o fabrica de caramida. Oricum ar fi, noile proiecte Celco ar putea ingrosa poluarea la care contribuie deja din plin fabrica de BCA a societatii.

Pana la punerea pe picioare a afacerii vizate, Celco a praduit doua trenuri de fier vechi din defuncta Furnimob, dupa toate semnele pentru a mai amortiza ceva din „imensa" investitie. Dar mai multe despre intreaga poveste, in numerele viitoare ale cotidianului „Replica".