Un sfert din terenul agricol al judetului Timis nu se mai afla demult in proprietarea romanilor. La concurenta cu cetatenii straini, putini romani au banii cu care sa-si poata asigura o pozitie favorabila in agricultura zonei, care va deveni extrem de profitabila dupa integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

Cumparat cu bani putini de la taranii prea saraci sa poata sa-l lucreze, pamantul banatean reprezinta o sansa de imbogatire mai rapida (si putin riscanta) chiar si decat o mina de aur.

Subiect de speculatii

Cu o suprafata de teren arabil care insumeaza 5.330 kilometri patrati dintr-un total de 8.697, cat are, potrivit statisticilor oficiale, judetul Timis se afla in fruntea "topului" celor mai scumpe terenuri din tara. Bataia pe suprafata agricola de aici este mare si se "joaca" la sume pe masura.

Daca acum cativa ani o parcela de teren agricol putea fi cumparata cu mai putin de un milion de lei, astazi pretul minim se calculeaza in zeci sau sute de euro, in functie de locatie.

Proprietatea asupra terenului agricol din Timis este, la fel ca si in alte zone de tara, subiect de speculatii, in conditiile in care, oficial, in Romania nu exista nici o institutie sau autoritate a statului care sa aiba vreo evidenta a circulatiei terenurilor in timp real.

Teoretic, o informare partiala ar trebui sa existe la directiile agricole, dar practic, multe din datele oficiale sunt de mult depasite, pentru ca proprietatea reala asupra terenului ramane ascunsa in acte notariale confidentiale.

Italienii, stapani pe 100.000 de hectare

Confirmarea indirecta vine din directia Justitiei. Pe rolul instantelor timisene s-au judecat sau se afla inca in curs de solutionare sute de litigii generate de tranzactii cu titluri de proprietate care urmeaza sa fie eliberate.

Oameni de afaceri straini (italieni in majoritatea cazurilor) au incheiat cu taranii promisiuni de vanzare-cumparare a terenurilor cu care statul urma sa ii improprietareasca.

Ulterior, taranii nu au mai fost multumiti de banii primiti sau au intrat in conflict cu acele comisii de fond funciar care au acordat cele mai bune suprafete din localitati persoanelor care incheiasera deja promisiuni de vanzare-cumparare. Multi dintre proprietarii de pamant din Timis sunt cetateni straini. Daca achizitia se face pe firme, totul e in regula.

Numai ca majoritatea cumparatorilor actioneaza ca persoane fizice. Cum strainii nu vor putea detine legal pamant in Romania decat dupa integrarea noastra in UE, oficial pamantul este detinut de interpusi. Italienii, de pilda, ar detine deja 100.000 de hectare de teren agricol in Timis.

Informatia a fost confirmata de cativa functionari ai Directiei Agricole, care sustin ca s-ar fi realizat o astfel de statistica anul trecut.

Conform acestor date, comunele timisene cu cea mai mare suprafata arendata, vanduta sau concesionata cetatenilor straini sunt Banloc - cu peste 6.000 de hectare, Bara - 2.130 de hectare, Ciacova - 5.580 hectare, Denta - 2.740 hectare, Dudestii Vechi - 9.147 hectare si Moravita - 1.700 de hectare.

Terenuri agricole lasate in paragina

Pentru ca, la inceputul anului trecut, oficialii Directiei Agricole s-au trezit ca in Timis aproape 30.000 hectare de teren arabil au ramas nelucrate, la nivelul judetului s-a incercat constrangerea proprietarilor pentru a-i determina sa lucreze pamantul. Aceasta masura trebuia implementata cu ajutorul primariilor comunale, care urmau sa aplice sanctiuni.

Surse locale de pe raza comunelor de "top" sustin, de exemplu, ca doar jumatate din pamantul detinut de straini in Bara este lucrat.

Strainii cumpara terenuri agricole in Timis de aproximativ cinci-sase ani incoace. Acum, sunt deja extrem de active pe piata concerne imobiliare specializate pe cumpararea terenurilor. Unele lucreaza legal, altele pe langa lege. Piata speculatiilor cu terenuri are o viata intensa in Timis din mai multe motive.

Primul vizeaza dezvoltarea economica: aparitia si cresterea firmelor are nevoie de suprafata de extindere. Al doilea tine de calitatea deosebita a solului, care poate fi comparata cu cea din Campia Romana, cea mai intinsa zona agricola a tarii.

Judetul are o pozitie geografica buna, aproape de granita si, gratie fostei stapaniri austro-ungare, se bucura de o situatie extrem de limpede a proprietatii imobiliare, datorita existentei si mentinerii cartii funciare. Nu in ultimul rand, un argument esential in reprezinta profitul.

Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca doar in Timis cresterea medie a profitului cumparatorilor de teren a fost, anul trecut, de 35 la suta. In ultimii sase ani, judetul a devenit cel mai cautat din tara. Ca este asa, o demonstreaza si faptul ca un sfert din tranzactiile cu terenuri agricole din toata tara s-a inregistrat in Timis.