Nu stim cate ceasuri rele a continut ziua de marti din saptamana trecuta pentru reprezentantii administratiei locale. Urmeaza sa aflam, atunci cand se va comunica verdictul oficialului european Jonathan Scheele, sosit intr-o inspectie fulger in Maramures. Stim insa ca britanicul a apreciat saleurile prefectului Bondi Gyongyike. La rontaieli si la bratari suntem fruntasi.

„Vineee Sileee!" Strigatul „de lupta" era un imbold. Si era necesar un imbold la cat de frig se lasase in Baia Mare, in acea dimineata de octombrie. Lansat fiind, imboldul, caci despre acesta e vorba, ziaristii au zgribulit-o spre Palatul Adimistrativ.

Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, venea dinspre Satu Mare, asa ca autoritatile maramuresene au decis sa-l intampine in Seini.

Cronologia unei zile cu „Sile"

Ora 9,30 in Seini, unde a vizitat proiectul „Locuinte pentru tineri, cantina si centru de asistenta sociala". Deoarece oficialul venea dinspre Satu Mare, vizita a inceput in Seini.

Marti, ora 9. Putin peste zero grade. Ziaristii asteapta pe scarile Palatului Administrativ. Purtatorul de cuvant al prefectului dezvaluie strategia: deplasarea spre Seini se face cu masina prefecturii, dar cu soferul primariei, adica in parteneriat. Dar, fiindca aceste parteneriate sunt sortite pieirii, nici acesta nu a avut sorti de izbanda (chiar daca nu a implicat bani).

Ora 9, trecute de fix. Soferul nicaieri.

Ora 9,15. Marinel „Zgarciomanel" Kovacs, presedintele Consiliului Judetean Maramures, coboara val-vartej scarile Palatului Administrativ. Imaginea „presarilor" il indispune instantaneu. Urmeaza un interogatoriu rastit (reminiscentele comportamentului didactic, ne-a convins: ne cearta ca pe propriii elevi).

La dilema prezidentiala: „de ce nu mergeti la Seini?", corul ziaristilor, retoric: „cu ce?" Kovacs se enerveaza de-a dreptul, fara sa inteleaga faptul ca au incasat o noua bulina neagra la capitolul organizare. Trei dintre cei prezenti au fost poftiti in masina „prezidentiabilului", pentru a se deplasa spre Seini. Restul ziaristilor continua sa astepte.

9,20. Uraaa, apare soferul! Jovial, de parca timpul si spatiul ar fi doua notiuni abstracte. In cele din urma, ajungem in Seini. Scheele era deja acolo, doar este britanic, iar noi romani. Pe langa oficialii din Seini, erau prezenti: prefectul Bondi Gyongyike, Cristian Anghel (primarul Baii Mari) si Kovacs.

Intimidat de prezenta oficialului european, primarul seinean Zamfir Adoreanu a fost salvat de subalterni. Scheele nu parea deloc deranjat. Zambea mereu, lasandu-te sa te-ntrebi tamp daca este aceeasi persoana care poate spulbera visul romanilor de a deveni europeni. La plecare, primarul Adoreanu ii intinde un cadou.

Ne-am speriat degeaba, nu era spaga, ci un pliant cu proiectul vizitat, o monografie a localitati si o oiaga cu horinca. Scheele accepta cadoul, multumeste, pleaca. Vizita in Seini, aproximativ 30 de minute.

Costume „descentralizate"

Urmatoarea oprire: Baia Mare, Sala Europa. Scheele e asteptat de toti directorii de institutii descentralizate „echipati" de sarbatoare. Primarul Anghel, Kovacs si prefectul Bondi prezinta istoria programelor derulate in teritoriu.

Aplaudacii din descentralizate se plictisesc, manifestandu-se dupa puterea fiecaruia: Victor Vaum (directorul Directiei de Munca) „matura" asistenta intr-o miscare de du-te vino de la stanga la dreapta, Ioan Isac (comisarul sef al Inspectoratului Judetean de Politie) batea ritmul cu piciorul, ca la step...

Scheele asculta disciplinat, apoi face cateva comentarii si da startul spre un nou obiectiv: Centru de consiliere pentru cetateni.

La Centru, oaspetele asculta cuminte realizarile Asociatiei Diecezane „Caritas", beneficiara proiectului. Cum Bondi nu prea parea la curent cu ce se intampla, simte nevoia sa fie utila si, ca o gospodina desavarsita, ii intinde oficialului european tava cu saleuri.

Dupa o jumatate de ora, Scheele porneste, insotit de cohorta subtire-n glas, spre Centrul de asistenta medicala pentru populatia de etnie rroma din cadrul Spitalului TBC. „Examinarea" Centrului dureaza doar 15 minute, fapt care-l aduce mai repede decat era programat la dezbaterea publica organizata de Agentia de Dezvoltare Nord-Vest.

Teme: strategia de dezvoltare a resurselor umane si planul regional de actiune pentru invatamantul vocational si tehnic. Asculta problemele expuse, pret de vreo 30 de minute, subliniind nevoia de dezvoltare a resurselor umane, dupa care pleaca spre conferinta de presa. La conferinta, sumarul vizitelor din Maramures. Nimic despre raportul de tara.

Cat despre sansele Romaniei de aderare la UE in 2007 a spus doar: „nu sunt cititor in stele, doar de romani depinde". Si a plecat. Multumit probabil de saleurile servite de Bondi.