Bilantul accidentelor produse ieri pe Calea Turzii este cutremurator, nu mai putin de patru persoane pierzandu-si viata in doua accidente care au avut loc la mai putin de 200 de metri unul de altul. Primul s-a produs in jurul orei 13.00, iar al doilea seara, in jurul orei 20.00. In ambele au fost implicate TIR-uri care, in conformitate cu primele cercetari ale Politiei, au ramas fara frane.

Primul accident

In jurul orei 13.00, un TIR a deraiat la intrarea in oras, pe dealul Feleacului, chiar in portiunea de sosea cunoscuta sub numele de Curba Mortii. TIR-ul venea dinspre Turda, iar dupa primele cercetari se banuieste ca ar fi ramas fara frane din cauza ca circula cu viteza prea mare.

Incercand sa depaseasca o autoutilitara care circula inaintea lui a alunecat pe contrasens intr-un automobil cu numar de Alba, pe care l-a lovit in plin. Impactul a atins si o alta masina care circula in coloana tot in directia Turda. Tirul si-a continuat deraierea iesind in decor si rasturnandu-se intr-o livada de la marginea drumului.

Bilantul a fost tragic: doi pasageri din masina de Alba, cea mai afectata, au murit, iar altii trei au suferit rani foarte grave. Masina a fost taiata bucati de echipajul de descarcerare. Soferul TRI-ului a fost transportat la spital pentru ca acuza un traumatism la spate, insa in urma investigatiilor s-a stabilit ca nu are nimic.

In cabina lui se mai aflau doi tineri care faceau autostopul dinspre Sebes spre Oradea. Nici unul dintre ei nu a patit nimic, dar au fost dusi la Politie pentru a depune maturie despre starea psihica si fizica a soferului care a provocat tragedia.

"Tata, am avut accident..."

Soferul masinii avariate in proportie de 80%, dupa spusele politistilor un Volswagen alb, a reusit, in timp ce echipajul de descarcerare incerca sa-l scoata dintre fiare sa raspunda la telefon si sa-i spuna tatalui sau ca a avut un accident. "Cred ca ceilalti patru oameni care se aflau cu fiul meu in masina, au fost luati la ocazie.

Nu-l cunosc pe nici unul! Eu imi asteptam fiul, ca trebuia sa se intoarca de la Cluj", a spus Eugen Seulean, tatal soferului accidentat, domiciliat in Turda, care s-a grabit sa ajunga la fata locului.

Pana sa soseasca el, fiul lui a fost dus cu o masina SMURD la spital prezentand traumatisme grave la cap. Doua femei pasagere, probabil luate la ocazie, au murit in timp ce se incerca sa fie resuscitate. Una dintre ele avea 26 de ani. Alte doua persoane din masina se afla in stare critica la spital.

Neglijenta sau ghinion?

In cea de-a doua masina implicata, tot un Volswagen Golf de culoare neagra, se afla o familie din Satu Mare care se indrepta spre o inmormantare la Turda. Un singur pasager, o femeie, s-a accidentat la un picior si la fata, restul s-au ales cu o sperietura grozava.

"TIR-ul a venit de sus, a depasit linia, l-o invartit pe asta din masina alba si l-o aruncat in mine", povesteste soferul celei de-a doua masini. Locotenent-colonelul Dorin Ungur de la unitatea de descarcerare a Pompierilor a declarat ca pasagerii din cea de-a doua masina au scapat numai datorita airbag-urilor.

Soferul autoutilitarei aruncate de pe sosea de TIR, din fericire fara urmari grave, Avram Cortos, a spus ca se indrepta spre Salaj si ca nu stie ce manevra a incercat sa faca tiristul din spatele sau.

Se fac cercetari

Politistii de la Serviciul Rutiere si de la Politia Stiintifica au demarat o ancheta. "Urmeaza sa se stabileasca cauzele si filmul evenimentului. Dupa primele cercetari se pare ca soferul TIR-ului a pierdut controlul masinii pentru ca i s-au ars franele pe care le-a folosit fara masura si a incercat sa evite coliziunea cu autotrenul din fata sa.

A intrat pe conrasens in doua Volswagenuri si apoi s-a rasturnat", a declarat Marius Stuparu, inspector principal la Serviciul Politiei Rutiere. Circulatia in zona a fost blocata mai bine de doua ore. Daca va fi gasit vinovat de vatamare corporala grava, soferul TIR-ului risca pana in 7 ani de inchisoare.

Al doilea accident

Seara, in jurul orei 20, tragedia s-a repetat. Un alt TIR, cu numar de Bistrita Nasaud, care transporta marmura, s-a rasturnat la numai 200 de metri mai sus de locul primului accident. TIR-ul venea dinspre Turda si a intrat in plin intr-o masina cu numar de Ungaria care se deplasa spre iesirea din oras.

Soferul TIR-ului a fost aruncat pe geam si a murit in timp ce soferul masinii a fost ucis in urma impactului. Politia avanseaza aceeasi ipoteza ca si in primul caz: TIR-ul a ramas fara frane si a spulberat tot ce i-a iesit in cale.